Létrehozva: 2023.06.16.

Mikola Zlocsevszkij: íme az ukrán oligarcha, aki kilóra megvette Joe Bident

Az Ukrajnában csak "nagy kopasz" néven ismert Zlocsevszkijnek olyasmit sikerült elérnie az életben, amit nem sokan mondhatnak el magukról: megvesztegette Bident.

Szerző Gaál József

Egy, az FBI birtokában lévő titkosszolgálati jelentésből nemrég kiderült, hogy Joe Biden és fia, Hunter Biden 5-5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán Burisma gázipari vállalat tulajdonosától, Mikola Zlocsevszkij oligarchától 2015-ben. Biden a pénzért cserébe nyomást gyakorolt az akkori ukrán vezetésre, hogy távolítsák el a hivatalából Viktor Shokin főügyészt, amiért nyomozást indított a Burisma ellen. A vizsgálat középpontjában többek között Hunter Biden állt, aki 2014 áprilisától kezdve 5 évig volt a vállat igazgatótanácsának tagja. Őt azzal vádolták, hogy részt vett Zlocsevszkij pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos korrupciós ügyeiben. A legfrissebb hírek szerint Zlocsevszkij a Bidenékkel folytatott tárgyalások során hangfelvételeket készített, melyeket egyfajta biztosítékként megőrzött, ha bármi történne vele. 

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden 5-5 millió dollár kenőpénzt kapott Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarchától

Mikola Zlocsevszkij az "ukrán oligarcha" őrtípusa: karrierje során az állami vagyont fillérekért felvásárolta, a politikai befolyását pedig könyörtelenül gazdasági hatalommá alakította. Majd miután a gátlástalanul összelopott milliárdok szúrni kezdték az állam szemét, külföldre menekült ismeretlen helyre. Zlocsevszkij hollétéről ma semmit sem tudni, egyes feltételezések szerint Monacóban vagy Svájcban él a családjával - de ne rohanjunk ennyire előre az időben.

Zlocsevszkij 1966-ban született egy középosztálybeli családban, Kijevben. Az általános és középiskola elvégzése után a szovjet hadseregben szolgált 1983 és 1991 között. 1988-ban rádiómérnöki diplomát szerzett a Kijevi Légvédelmi Főiskolán, majd a könyvvizsgáló és a jogi szakot is elvégezte.

A politikába először 1998-ban kóstolt bele, ekkor csatlakozott a mára betiltott Régiók Pártjához. A 2000-es évek során többek között tagja volt a Nukleáris Politika és Nukleáris Biztonság Bizottságának, az Egyesült Arab Emírségek parlamentközi kapcsolataival foglalkozó csoportnak, az Ukrajna Természeti Erőforrások Bizottságának, a Költségvetési Bizottságnak és az Anyagi Tartalék Bizottságnak. Magyarul minden területen kipróbálta magát.

Első komolyabb megbízatását 2010-ben kapta, amikor ökológiai és természeti erőforrások miniszterré nevezték ki. Ebben a minőségben az egyik legnagyobb hírverést kapott intézkedése az volt, amikor Kárpátalján "rehabilitációs" állatmenhelyeket hozott létre a fogságban élő, vodkával itatott részeges medvéknek. A tárcavezető akkor azt közölte, hogy az embertelen körülmények között élő medvék "európai színvonalon megépített karámba" kerülnek.

A 2012-es parlamenti választások után Zlocsevszkij a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács gazdasági és szociális biztonságért felelős titkára lett. Ezt a tisztséget egészen az Euromajdan néven híressé vált zavargásokig, azaz 2014 februárjáig látta el. Mint ismert, Viktor Janukovics ukrán elnök az országos tömegtüntetések hatására Oroszországba menekül.

Mikola Zlocsevszkij az "ukrán oligarcha" archeotípusa

A Focus ukrán hírlap összeállítása szerint Zlocsevszkij 2013-ban Ukrajna 86. leggazdagabb embere volt 146 millió dolláros vagyonnal. A lap tíz évvel ezelőtti beszámolója szerint az oligarchának ezt úgy sikerült elérnie, hogy ökológiai miniszterként a saját gázipari vállalkozásának, a Burismának osztotta ki a gáz-lelőhelyek kitermelésének jogát. Ez akkor nem okozott közfelháborodást Ukrajnában, mivel szinte senki sem tudott arról, hogy ő irányítja a céget.

Miután 2014-ben távozott a politikából, nyomozások indultak Zlocsevszkij ellen, a vizsgálatok azonban hosszú évekig egy helyben álltak az ukrajnai zűrzavar miatt. Mint ismert, Oroszország ekkor annektálta a Krím-félszigetet, Kijev pedig elvesztette az uralmát az ország két legfontosabb városa, Donyeck és Luhanszk felett. A miheztartás végett fontos elmondani, hogy 2014 áprilisában ukrán kérésre az Egyesült Királyság Súlyos Csalási Hivatala ugyan zárolta Zlocsevszkij 23 millió dolláros londoni vagyonát, azonban néhány hónappal később ezt feloldották, mivel nem tudták bizonyítani, hogy korrupciós forrásból származik.

Hogy megelőzze az ukrajnai vádemelést, Zlocsevszkij először elrejtette a Burismát egy Cipruson bejegyzett offshore cég mögé, majd a vállalat igazgatótanácsát felpumpálta nyugati tanácsadókkal. Így került a Burisma közelébe Joe Biden fia Hunter Biden is, aki 2014 áprilisától kezdve 5 évig volt a vállalat igazgatótanácsának tagja. Az ezt követő 2 év a Burisma aranykorának mondható, ebben az időszakban egy sor kisebb gázipari céget sikerült felvásárolnia a vállalatnak - belföldön és külföldön egyaránt. A növekedési pályának aztán Viktor Shokin ukrán főügyész vetett véget 2016-ban, amikor vizsgálatot indított a Burisma és Zlocsevszkij ellen. 

Ahogy arról a nemzetközi és a hazai sajtó is széles körben beszámolt az elmúlt napokban, Zlocsevszkij  a vizsgálatok hatására 5-5 millió dollárt fizetett Hunter és Joe Bidennek, hogy távolítsák el hivatalából a főügyészt. Korábbi sajtóbeszámolókból tudni, hogy Joe Biden több ízben megfenyegette Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy a szövetségi kormány nem ad egymilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ha nem rúgja ki Shokint. Ez végül megtörtént, ami a Burisma, Zlocsevszkij és a Biden fia elleni vizsgálat megszüntetéséhez vezetett. 

Az ukrán sajtó gyakran csak "nagy kopasz" néven szokta emlegetni Zlocsevszkijt

A Bidenéknek fizetett korrupciós pénzek után Zlocsevszkij újabb két évig folytathatta üzelmeit, 2018-ban azonban a "kormányzati pénzek különösen nagyszabású ellopásával" vádolták meg. Valamint azzal gyanúsították, hogy ökológiai miniszterként jogellenesen adott ki olaj- és gázipari engedélyeket a hozzá tartozó cégeknek. 

Talán nem meglepő, de Zlocsevszkij ebből a botrányból is kenőpénzek kifizetésével próbált menekülni. Az oligarcha körülbelül 5 millió dollárt ajánlott fel a korrupcióellenes nyomozóknak, további 1 millió dollárt pedig egy közvetítőként eljáró tisztviselőnek szánt a vizsgálatok megszüntetéséért cserébe. A pénzt ugyan elfogadták a tisztségviselők, az ukrán nemzeti korrupcióellenes hivatal emberei azonban lefülelték az ügyletet, a korrupciós pénzt pedig lefoglalták. A hatóságok akkori közleménye szerint ez volt Ukrajna történetének legnagyobb dokumentált kenőpénze.

Zlocsevszkij 5 millió dollár készpénzzel próbálta lefizetni a korrupcióellenes nyomozókat, hogy megszüntessék ellene az eljárást.

Miután Zlocsevszkij utolsó nagy dobása nem sikerült, külföldre menekült és teljesen felszívódott. A hollétéről ma semmit sem tudni. Az Al Jazeera egy korábbi oknyomozó cikke szerint az oligarcha 2017 és 2019 között ciprusi állampolgárságot vásárolt, majd Monacóba vagy Svájcba költözött a családjával. A Burisma gázipari óriásban lévő részesedését 2021-ben átruházta a lányaira, a vagyona azonban ezzel együtt is több százmillió dollárra tehető.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így néz ki ma, 60 évesen a Váratlan utazás sztárja - fotó

origo.hu

Tűrőképességük határára értek a kárpátaljaiak: roma asszonyok estek neki a toborzóirodának

borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek még idén új állás után kell néznie

mandiner.hu

Magyar Péter színt vallott a háborúról: „Ha rosszat mondanék Oroszországra, minden támogatómat elveszteném”

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Újabb háborús fenyegetés: atomfegyverekkel tart hadgyakorlatot Oroszország

KÜLFÖLD

"Meghalt a kisfiam, de kirúgtak, mert gyászoltam"

KÜLFÖLD

"Levert a víz, amikor kiszámoltam, mennyibe kerülnek a gyerekeim"

KÜLFÖLD

Megkongatták a vészharangot: új világjárvány fenyeget, zombivírus szedheti áldozatait