KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

3 hónapja

Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától!

Elképesztő részletek szivárogtak ki abból az FBI dossziéból, ami a Biden család ukrajnai korrupciós ügyeit részletezi.

Szerző Gaál József

2015-ben - az Egyesült Államok alelnökeként - Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán Burisma Holdings gázipari óriásvállalat ügyvezető igazgatójától - olvasható abban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) birtokában lévő dokumentumban, amely a Biden család körül kirajzolódó korrupciós hálózatot mutatja be. A nem nyilvános irat szerint, melybe eddig csak néhány képviselő nyert betekintést, Biden a pénzért cserébe nyomást gyakorolt az akkori ukrán vezetésre, hogy távolítsák el a hivatalából Viktor Shokin ukrán főügyészt, amiért nyomozást indított a Burisma ellen. A vizsgálat középpontjában többek között Joe Biden fia, Hunter Biden állt, aki 2014 áprilisától kezdve 5 évig volt a vállat igazgatótanácsának tagja. Őt azzal vádolták, hogy részt vett a Burisma tulajdonosának (Mikola Zlocsevszki ukrán oligarcha) pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos korrupciós ügyeiben. A részben kiszivárgott FBI-akta szerint az apja mellett Hunter Biden is 5 millió dollár kenőpénzt kapott, amit egy bonyolult cégháló segítségével rejtettek el a kíváncsi szemek elől - írja a Fox News amerikai hírportál. 

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Az FBI informátora szerint Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden is 5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán oligarchától (Fotó: Kris Connor / Getty Images

Ahogy arról a Ripost korábban beszámolt, az FBI nemrég maga erősítette meg, hogy úgynevezett FD-1023-as dokumentumok vannak a birtokában, melyek Joe Biden vesztegetési ügyeit részletezik. Erről a dokumentumtípusról röviden annyit érdemes tudni, hogy "megbízható ügynökök és hiteles források jelentéseit rögzítik", és általában nyomozásokat készítenek elő a segítségükkel. Ebből kiindulva a szakértők úgy vélik, hogy egy Joe Bidenhez közeli politikai szereplő vagy üzletember vallott a regnáló elnök ukrajnai korrupciós ügyiről, amit az FBI írásos formában rögzített.

Anna Paulina Luna, a kongresszus felügyeleti bizottságának tagja, aki nemrég betekintést nyert a Biden-aktába, azt mondta, hogy a Biden család korrupciós ügyeit feltáró informátor 13 évig volt az FBI tagja, munkája pedig egészen az Obama-kormányig nyúlik vissza. Az FBI saját elmondása szerint az említett informátor az ügynökség egyik „leghitelesebb emberi forrása" és az általa szállított információkat számtalan sikeres büntetőügy kapcsán hasznosították korábban. A kongresszus felügyeleti bizottságának több tagja is úgy fogalmazott, hogy az FBI félti az informátor életét, ezért nem hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát.

Fontos elmondani, hogy a Biden család ukrajnai korrupciós ügyeit részletező akta átadását hónapokig megtagadta a kongresszus felügyeleti bizottságától az FBI. Hosszas politikai erőfitogtattatás után azonban hétfőn a szövetségi ügynökség betekintést engedett az iratokba a bizottság egyes tagjainak zárt ajtók mögött.

Barack Obama Is Sworn In As 44th President Of The United States

A Fox News beszámolója szerint az FBI informátora egy kijevi tárgyalás során jutott hozza a Joe Bidenre nézve terhelő információkhoz. A Burisma ügyvezetője itt magyarázta el neki, hogy az ukrán gázipari óriásnak "fizetnie kellett Bidenéknek", mert Viktor Shokin főügyész nyomozást indított a Burisma ügyében. 

"5 millió dollár az egyik Bidennek, 5 millió dollár a másik Bidennek"  

- fogalmazott a Burisma igazgatója, amikor az informátorral arról beszéltek, hogyan fogják eltakarítani az útból a főügyészt. Sőt, a cégvezető azt is elárulta, hogy "olyan sok különböző bankszámlán keresztül fizetett" Bidenéknek, hogy a nyomozók "legalább 10 évig nem fogják tudni majd visszafejteni a pénz útját".

Korábbi sajtóbeszámolókból tudni, hogy amerikai alelnökként Joe Biden több ízben megfenyegette Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy a szövetségi kormány nem ad egymilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ha Viktor Shokin főügyészt nem rúgják ki azonnal. Ez végül megtörtént, ami a Burisma és Biden fia elleni vizsgálat megszüntetéséhez vezetett.  A 2018-ban megrendezett Külkapcsolatok Tanácsa során Biden egyébként maga is elismerte egy panelbeszélgetésen, hogy amikor alelnök volt, sikeresen nyomást gyakorolt ​​Ukrajnára Shokin főügyész elbocsátása érdekében.

A kiszivárgott FBI-iratokkal kapcsolatban a Fox News megkereste a Fehér Házat, az elnöki hivatal azonban nem kívánta kommentálni a korrupciós ügy részleteit, csak annyit közölt: Joe Biden egy korábbi nyilatkozatában "egy rakás üres fecsegésnek" nevezte a vádakat.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Pál is a segítségét kérte: meghalt a magyar foci legendás alakja

origo.hu

Ötmillió forintért vett kutyát a TV2 sztárja

metropol.hu

„Az éj leple alatt fotózták az udvart” – gyanús alakok járják Pesterzsébetet, Erika az unokáját félti

ripost.hu

Emlékszel Bud Spencer kedvenc ételére? Íme a recept

hirtv.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Egyre nő a háború eszkalálódásának veszélye

origo.hu

A műtőasztalon fekszik Horváth Gréta

travelo.hu

Nemsokára megnyílik a világ egyik legnagyobb reptéri terminálja

vg.hu

Az élelmiszer-infláció letöréséhez nem elég a 6 árharcos multi élelmiszerlánc(x)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

ripost.hu

A halálba vezette a Google Térkép az édesapát, aki a kislánya szülinapi bulijáról ment haza

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migránsok ütköztek meg Németországban egy felvonulás részvevőivel

KÜLFÖLD

Ítéletet mondtak a szlovákok Orbán Viktorról, ez a véleményük a magyar miniszterelnökről

KÜLFÖLD

„Büszkék vagyunk!” – írta Orbán Viktor a nap örömhíre kapcsán

KÜLFÖLD

Mi lesz a benzinkutakkal? Pár éven belül véget érhet az üzemanyagok korszaka

KÜLFÖLD

Verekedés tört ki egy kocsmában, lövések is dördültek, ketten meghaltak

KÜLFÖLD

Egy hintában szenderült örök álomba a négy hónapos csecsemő

KÜLFÖLD

A szankciók nem rendítették meg az oroszokat

KÜLFÖLD

"A börtön az én szememben túl jó neked!" Facebook-bejegyzésből tudta meg a lány, hogy megölték az anyját