Létrehozva: 2023.06.06.

Megölhetik Joe Biden korrupciós hálózatának informátorát

Elképesztő, mire hivatkozott az FBI, amikor megtagadta a regnáló amerikai elnök korrupciós hálózatát bizonyító dokumentumok bemutatását.

Szerző Gaál József

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) attól fél, hogy merényletet követhetnek el a Biden család korrupciós ügyit feltáró informátor ellen, ha nyilvánosságra kerül a személyazonossága. Minderről Anna Paulina Luna floridai republikánus képviselő, a kongresszus felügyeleti bizottságának tagja beszélt a Fox New hírtelevíziónak adott interjújában, miután hosszú hónapok után hétfőn betekinthetett azokba a Biden család piszkos ügyeit bizonyító dokumentumokba, melyeket az FBI hetek óta nem volt hajlandó átadni a bizottság többszöri megkeresése ellenére sem. Luna úgy fogalmazott: az FBI aggodalmai „riasztóak és ijesztőek”.

A Joe Biden korrupciós ügyeit feltáró informátor életét félti az FBI (Fotó: NICOLAS ASFOURI)

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, a képviselőház felügyeleti bizottsága és az FBI között már hetek óta jogi és politikai csatározás folyik. A szövetségi ügynökség ugyanis ezidáig nem volt hajlandó bemutatni azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják Joe Biden részvételét egy korrupciós hálózatban, amely olyan külföldről érkezett pénzösszegek elrejtésére irányulhatott, amelyek részben Biden megvesztegetését szolgálhatták.

Joe Biden vesztegetési ügyével kapcsolatban úgynevezett FD-1023-as dokumentumok vannak az FBI birtokában. Erről a dokumentumtípusról röviden annyit érdemes tudni, hogy "megbízható ügynökök és hiteles források jelentéseit rögzítik" benne, és általában nyomozásokat készítenek elő a segítségével. Ebből kiindulva a szakértők úgy vélik, hogy Joe Bidenhez közeli politikai szereplők vagy üzletemberek vallottak a regnáló elnök ellen, amit az FBI írásos formában rögzített. 

Bennfentes források szerint az FBI-féle "Biden-akta" olyan bűncselekményeket taglal, melyeket Joe Biden még alelnök korában követett el (2008-2016), amikor befolyásával üzérkedett külföldi szereplőknél az amerikai külpolitika érdekében. Egyes esetekben az amerikai támogatás megadását vagy megvonását helyezte kilátásba, hogy idegen hatalmak, főként Ukrajna belügyeibe avatkozhasson. Az aktát állítólag 2020 júniusában módosították utoljára, ami arra enged következtetni, hogy egészen friss bűncselekmények is bemutatásra kerülnek benne.

Az FBI ezidáig a bizalmas emberi forrás programjának védelmére hivatkozva tagadta meg a bizonyító erejű dokumentumok átadását, hétfőn azonban a bizottság egyes tagjainak betekintést engedett az iratokba zárt ajtók mögött. Ebből tudhatjuk, hogy a Biden család korrupciós ügyeit feltáró informátor 13 évig volt az FBI tagja, munkája pedig egészen az Obama-kormányig nyúlik vissza. Az FBI saját elmondása szerint az említett informátor az ügynökség egyik „leghitelesebb emberi forrása"és az általa szállított információkat számtalan sikeres büntetőügy kapcsán hasznosították korábban.

Christopher Wray FBI-igazgató

James Comer, a képviselőházi bizottság elnöke az FBI többször elutasítására reagálva kijelentette, hogy a bizottság lépéseket fog tenni Christopher Wray FBI-igazgató felelősségre vonása érdekében. Comer az FBI korábbi döntéseit a vizsgálat hátráltatásának és elfogadhatatlannak minősítette, hangsúlyozva az átláthatóság és a képviselőházi felügyelet fontosságát.

A dokumentumot azt követően kérte be képviselőházi bizottság, hogy egy informátor megkereste Comert és Chuck Grassley iowai republikánus szenátort azt állítva, hogy a dokumentum az FBI és az Igazságügyi Minisztérium birtokában van, és hogy abból kiderülne az állítólagos bűnszervezet működésének pontos leírása, valamint annak célja.

"Comer bizottsági elnök és én több mint türelmesek voltunk az FBI-al. Az, hogy az FBI nem tett ez idáig eleget alkotmányos felügyeleti kötelezettségünknek, következményekkel jár"

- fogalmazott Grassley szenátor a Fox News Digitalnak.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Kris Connor / Getty Images)

Mint ismert, a felügyeleti és elszámoltathatósági bizottság nemrég ismertetett egy 36 oldalas dokumentumot a nyilvánossággal a Joe Biden körül kirajzolódó korrupciós hálózatról. A dokumentumból többek közt kiderült, hogy a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tíz millió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta. Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra. 

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el Bidenék. Erről egy ábrát is bemutattak, amely jól szemlélteti a tranzakciókat. 

Korábbi sajtóértesülések szerint Kínából, Mexikóból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából is érkeztek utalások a Biden családhoz. Az amerikai lapok közlése szerint Hunter Biden több mint egymillió dollárt kaphatott egy külföldi cégtől, amelyet állítólag Gabriel Popoviciu román üzletember irányított, aki ellen Romániában korrupció miatt büntetőeljárás folyik. A román üzletemberrel 2015 körül kezdhetett együtt dolgozni Hunter Biden, Gabriel Pipoviciut akkoriban vádolták meg hazájában korrupció gyanújával. Az azonban nem világos, hogy az amerikai elnök fia pontosan mennyit profitálhatott romániai kapcsolatából, egy dolog viszont biztos: négy tranzakció keretében 80 ezer dollár ütötte Hunter Biden markát. A felügyeleti bizottság megállapítása szerint a romániai tranzakciók bizonyítják, hogy összefüggés van Joe Biden alelnöki hivatali ideje alatt végzett munkája, valamint családja és üzleti partnereinek sikerei között.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

magyarnemzet.hu

Itt a vége, ezeknek a pártoknak sikerült összeszedniük az ajánlásokat

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Halálra éheztette 5 éves fogyatékkal élő gyermekét a szívtelen anya, 8 kilósan hunyt el a kisgyermek

KÜLFÖLD

Véletlenül agyonlőtték a népszerű focistát egy betörés közben

KÜLFÖLD

Egy apa a halálba kínozta a 6 éves fiát a futópadon, mert szerinte túl kövér volt

KÜLFÖLD

Most érkezett: idegen életre utaló jeleket találtak a világűrben