tóth gabi
50 százalékkal drágult a sör, a pizza, a hal és a hamburger.
Aki olcsó nyaralásra számít a horvát tengerparton, az keserűen csalódhat. Az euró év eleji bevezetése óta az egekbe szöktek az árak Horvátországban – írja a heuta.at. Az osztrák lap újságírói összehasonlították a tengerparti vendéglők tavalyi és idei árait. Megállapították, hogy a sör ára ugyan nem éri el a bécsi 5 eurós szintet, de a helyektől függően 30-50 százalékkal kerül többe, mint tavaly.
Az isztriai Porec egyik grill bárjában egy éve még 20 kunát kértek a legolcsóbb sörért, ma viszont 30,14 kunát (+50%). A csevapcsicsáért a tavalyi 25 kuna helyett idén 41,44 kunát vagy 5,5 eurót kell fizetni, ami 60 százalékos drágulásnak felel meg.
Kissé délebbre, a rijekai Galileo pizzériában egy egyszerű pizza margheritáért az egy évvel ezelőtti 37 kuna helyett most 48,97 kunát, azaz 6,50 eurót kell fizetni, a drágulás tehát 30 százalékos.
Ha valaki Splitben szeretne hamburgert enni, 50 százalék feletti áremelkedéssel kell számolnia. Nem is olyan régen a Tortuga grill & Pub-ban a classic burger 49 kunába került, ma 79 kuna vagy 10 euró, bár a tartalma nem változott.
A tenger gyümölcsei nyerték a „drágulási” versenyt. A dubrovniki Bacchus Bistróban a tavalyi 68 kuna helyett 150 kunát vagy 19,88 eurót kell leszurkolni egy garnélarák salátáért, ez 120 százalékos drágulás. Ugyanitt az adriai grillezett hal ára 25,61 euró – írja a heute.at.
A horvátországi Splitben is érezhető a drágulás, ahol 2,50 euró egy gombóc citromos fagylalt a Diocletianus-palotában. A közösségi média világában egyre szaporodnak a horvátországi nyaralók panaszai, akik a tetemes éttermi számlák miatt háborognak.
Krzysztof Dzieciolowski, egy varsói lengyel családapa szerint Split „nagyon drága várossá” vált:
„Olaszországban barátságosabbak az emberek, jobbak az ételek – és olcsóbb a nyaralás, mint Horvátországban.”
„Az árak kétségtelenül nőttek az év eleje óta”– mondja Ivanka, aki nyaralót ad ki a Vis szigeti Komizában.
„Sok minden összejött: az ukrajnai háború, az infláció, majd az euró bevezetése. És mint máshol, nálunk is minden drágább lett.”
– jegyzi meg.
De miért panaszkodnak most a turisták a magas árakra? Hiszen Horvátország korábban sem volt olcsó nyaralóhely – teszi fel a kérdést a Suttgarter Nachrichten.
A lap szerint az euró bevezetése növelte az árak átláthatóságát és az ár-összehasonlítás lehetőségét az eurózóna országaiból érkező vendégek számára. Vagyis amikor megkapják a számlát, azonnal összevetik az otthoni árakkal. Árdrágító tényező az idénymunkások hiánya is. Külföldi szakácsokat, szobalányokat, pincéreket aligha lehet pár száz eurós fizetéssel a horvát tengerpartra csábítani. A vendéglátók és szállásadók megnövekedett személyi költségei magasabb számlák formájában csapódnak le vendégeknél.