RETRO RÁDIÓ

Lesújtott az árkalapács: ennyivel drágult a horvát tengerpart

t.t.
Szerző
t.t.
Létrehozva2023. 07. 27. 16:30

50 százalékkal drágult a sör, a pizza, a hal és a hamburger.

Aki olcsó nyaralásra számít a horvát tengerparton, az keserűen csalódhat. Az euró év eleji bevezetése óta az egekbe szöktek az árak Horvátországban – írja a heuta.at. Az osztrák lap újságírói összehasonlították a tengerparti vendéglők tavalyi és idei árait. Megállapították, hogy a sör ára ugyan nem éri el a bécsi 5 eurós szintet, de a helyektől függően 30-50 százalékkal kerül többe, mint tavaly.

Fotó: rustamank (Képünk illusztráció)

Az isztriai Porec egyik grill bárjában egy éve még 20 kunát kértek a legolcsóbb sörért, ma viszont 30,14 kunát (+50%). A csevapcsicsáért a tavalyi 25 kuna helyett idén 41,44 kunát vagy 5,5 eurót kell fizetni, ami 60 százalékos drágulásnak felel meg.

Csak az ár nőtt, a pizza mérete nem változott (Fotó: nuttapon averuttaman)

Kissé délebbre, a rijekai Galileo pizzériában egy egyszerű pizza margheritáért az egy évvel ezelőtti 37 kuna helyett most 48,97 kunát, azaz 6,50 eurót kell fizetni, a drágulás tehát 30 százalékos.
Ha valaki Splitben szeretne hamburgert enni, 50 százalék feletti áremelkedéssel kell számolnia. Nem is olyan régen a Tortuga grill & Pub-ban a classic burger 49 kunába került, ma 79 kuna vagy 10 euró, bár a tartalma nem változott.
A tenger gyümölcsei nyerték a „drágulási” versenyt. A dubrovniki Bacchus Bistróban a tavalyi 68 kuna helyett 150 kunát vagy 19,88 eurót kell leszurkolni egy garnélarák salátáért, ez 120 százalékos drágulás. Ugyanitt az adriai grillezett hal ára 25,61 euró – írja a heute.at.

Semmi sem olyan, mint régen volt

A horvátországi Splitben is érezhető a drágulás, ahol 2,50 euró egy gombóc citromos fagylalt a Diocletianus-palotában. A közösségi média világában egyre szaporodnak a horvátországi nyaralók panaszai, akik a tetemes éttermi számlák miatt háborognak.

Fotó: Jure Divich

Krzysztof Dzieciolowski, egy varsói lengyel családapa szerint Split „nagyon drága várossá” vált: 

„Olaszországban barátságosabbak az emberek, jobbak az ételek – és olcsóbb a nyaralás, mint Horvátországban.”

Az árak kétségtelenül nőttek az év eleje óta– mondja Ivanka, aki nyaralót ad ki a Vis szigeti Komizában.

 „Sok minden összejött: az ukrajnai háború, az infláció, majd az euró bevezetése. És mint máshol, nálunk is minden drágább lett.”

– jegyzi meg.

De miért panaszkodnak most a turisták a magas árakra? Hiszen Horvátország korábban sem volt olcsó nyaralóhely – teszi fel a kérdést a Suttgarter Nachrichten.
A lap szerint az euró bevezetése növelte az árak átláthatóságát és az ár-összehasonlítás lehetőségét az eurózóna országaiból érkező vendégek számára. Vagyis amikor megkapják a számlát, azonnal összevetik az otthoni árakkal. Árdrágító tényező az idénymunkások hiánya is. Külföldi szakácsokat, szobalányokat, pincéreket aligha lehet pár száz eurós fizetéssel a horvát tengerpartra csábítani. A vendéglátók és szállásadók megnövekedett személyi költségei magasabb számlák formájában csapódnak le vendégeknél.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.