Létrehozva: 2023.07.29.

Kijev magára marad a "gabonaharcban", Brüsszelnek nincs pénze az export támogatására

Kijev pénzügyi segítséget kér az EU-tól a gabonaexport kapcsán, de a jelek szerint egyetlen eurocentet sem fog kapni.

Az Európai Bizottságnak nincs pénze az ukrán gabonaexport támogatására - állítja meg nem nevezett uniós tisztségviselőkre hivatkozva a londoni székhelyű Reuters hírügynökség. A portál beszámolója szerint Brüsszel kettős játékot játszik, és amíg a nyilvánosság irányába azt kommunikálja, hogy minden segítséget kész megadni az ukrán gabona uniós területen történő szállítására, addig a színfalak mögött mindenki tudja, hogy a kassza kiürült, és radikális költségvetési módosítás nélkül ez nem lehetséges.

Az Európai Bizottságnak nincs pénze az ukrán gabonaexport támogatására

Az ukrán gabonaexport bonyolult helyzetének megértéséhez fontos elmondani, hogy a háború kirobbanása után Brüsszel megszüntette az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat, hogy támogassa az ország gazdaságát. A döntés következtében azonban olcsó ukrán gabona árasztotta el az európai piacokat, melynek hatására jelentős anyagi kár érte a helyi gazdákat. Emiatt április második felében Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen elérte az Uniónál, hogy a blokk tilalmat vezessen be az ukrán gabona behozatalára. Ez a megállapodás szeptember 15-ig érvényes, de az említett tagállamok szeretnék meghosszabbítani, ami értelemszerűen nem tetszik az ukrán vezetésnek.

Az EU-ba irányuló export mellett Ukrajna 2022 júliusától a Fekete-tengeri kereskedelmi útvonalon keresztül adott el még gabonát, miután Oroszország beleegyezett, hogy biztonsági garanciákat nyújt az ukrán kereskedelmi hajóknak. Ez a megállapodás azonban a hónap elején összeomlott, mivel Moszkva nem kapott ígéretet a saját élelmiszer- és műtrágyakereskedelmére vonatkozó szankciók enyhítésére. Az egyezmény felmondása után Oroszország és Ukrajna is tengeri blokádot jelentett be a másikkal szemben. A probléma csupán az, hogy Ukrajnának nincs érdemi hadiflottája a Fekete-tengeren, így - ellentétben Oroszországgal - egyelőre nem tudja valóra váltani a fenyegetéseit.

Az uniós importtilalom, illetve a fekete-tengeri kereskedelmi egyezmény együttes eredményeként Ukrajna jelenleg semmilyen úton nem tud nagyobb mennyiségű gabonát értékesíteni a nemzetközi piacokon, Kijev ezért aktívan keresi módját az elvesztett kereskedelmi útvonalak helyettesítésére. Ennek egyik lehetséges módja, hogy az ukrán gabonát úgynevezett "szolidaritási folyosókon" keresztül, elsősorban vasúton és közúton biztonságos uniós kikötőkbe szállítják, majd ott hajókra rakodják. Ezzel a megoldással az egyetlen probléma, hogy  jelentősen megdrágítja a termény árát, ezért Kijev 30 és 40 eurós kompenzációt kért Brüsszeltől minden eladott tonna után.

Néhány napja Janusz Wojciechowski, Az Európai Unió mezőgazdasági biztosa azt mondta, hogy az EU kész szinte a teljes ukrán gabonaexport elszállítására. A Reuters szerint azonban se kompenzációra, sem pedig a "szolidaritási folyosók" átengedőképességének növelésére nincs pénz. 

„Nem találtunk megoldást a gabonaszállítás támogatására" -nyilatkozta a Bizottság pénzügyi problémáiról egy forrás a hírügynökségnek. Egy másik forrás szerint további forrásokat csak a félidős költségvetési felülvizsgálat után lehet elkülöníteni, de ez valószínűleg hónapokig fog tartani, és egyáltalán nem biztos, hogy megvalósítható.

Az ukrán gabonára vonatkozó uniós exporttilalom miatt nemrég diplomáciai feszültség alakult ki Kijev és Varsó között. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg a tilalmat, akkor lezárja a határát az említett áruk előtt. Erre reagálva Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta, hogy ez egy barátságtalan és populista lépés, főleg ezekben a vészterhes időkben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét elején leszögezte, hogy elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15-e után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat. Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban, de felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

 

origo.hu

Bemutatjuk a világ leggazdagabb örököseit

ripost.hu

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

borsonline.hu

Rettenetes tragédia történt: balesetben meghalt az ország kedvenc sztárséfje

hirtv.hu

Szörnyű tragédiáról számolt be Volodimir Zelenszkij

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Karnyújtásnyira került a béke, Amerikán múlik most minden

KÜLFÖLD

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

Ez a fotó lehet a bizonyíték az időutazásra?

KÜLFÖLD

"Én 34 vagyok, a pasim 62 – a családunk el se jött az esküvőnkre"

KÜLFÖLD

Pedofil szexragadozó került a gyerekgyilkos magyar anya mellé a börtönben

KÜLFÖLD

"A férjem megcsalt és megbetegített a terhességem alatt"