Létrehozva: 2023.07.29.

Betilthatják a készpénzt Ukrajnában

A kormány szerint erre leginkább a korrupció megfékezése miatt lenne szükség, ám a főbb indokok között a lakosság alacsony adózási kultúrája is szerepel.

Szerző Gaál József

Nemrég olyan információ söpört végig az ukrán sajtóban, miszerint teljesen elhagynák a készpénz használatát az országban. A kormány szerint erre leginkább a korrupció megfékezése miatt lenne szükség, ám a főbb indokok között a lakosság alacsony adózási kultúrája is szerepel. Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője bejelentette, elemzik annak a lehetőségét, hogy a teljes gazdaságot készpénzmentesre állítsák át.

Betilthatják a készpénzt Ukrajnában

Mint ismert, a világ számos országában egyre népszerűbb a készpénzmentesség. Ez alól Ukrajna sem kivétel. Egyes helyeken olyan mélyen elterjedt ez a fajta fizetési mód, hogy a bankkártya nélküli ember már szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának. Svédországban és Hollandiában mindennapi téma a papírpénz használatának teljes elutasítása, és az első teljesen készpénzmentes ország létrehozása.

Vjacseszlav Cserkasin ukrán adóelemző szerint a készpénzforgalom teljes elhagyására irányuló javaslat finoman szólva is korai Ukrajnában. Mint mondta, ennek egyszerre több irányban is romboló hatása lenne.  

"A politikai szereplők nyilatkozatai a készpénzhasználat azonnali eltörléséről lényegében kontraproduktívak, és nem is valósulnak meg. Bár a készpénzmentességre való átállás folyamata elkerülhetetlen, ám nem végleges és korántsem azonnali"

– fogalmazott az adóelemző.

Felmérések szerint minden ötödik ukrajnainak nincs bankszámlája, illetve legalább minden tizedik-tizenkettedik továbbra is szándékosan kerüli a használatát. Alacsony a pénzügyi ismeretek szintje a 60 évnél idősebb és a 18–24 éves korcsoportokban. Emellett az ukrán falvak készpénzmentesítési folyamatai lassabban haladnak, mint a városokban.

Vjacseszlav Cserkasin szerint azonban a készpénznek két fontos tulajdonsága van, amelyek miatt mindig van rá igény. Ez pedig a papírpénz alkalmazhatósága áramkimaradás vagy számítógépes támadás esetén. A másik elévülhetetlen előnye pedig az, hogy ez a legdemokratikusabb (állami és vállalati ellenőrzéstől mentes) fizetési mód.

 

Kockázatok és előnyök

Vitalij Sapran közgazdász szerint a készpénz elhagyása lenne a helyes eljárás Ukrajnában. Ám ezt zökkenőmentesen kell végrehajtani, hogy az ország gazdaságának hasznára váljék. Mint kifejtette, nem kell betiltani a készpénzt, inkább lassú nyomásgyakorlással érdemes kivezetni a bankközi készpénzpiac szabályozásán keresztül.

Szakértők szerint van bizonyos kapcsolat a készpénz nélküli fizetések mértéke és az ország életszínvonala között. Úgy gondolják, az árnyékgazdaság sem létezhet készpénz nélkül. Rosztiszlav Surma meg van győződve ez utóbbiról, hiszen, mint kifejtette, nagyszámú ukrán érintett a korrupciós folyamatokban.

"A kenőpénzek 99 százalékát készpénzben adják. Sajnos mindannyian azt mondjuk, hogy meg akarunk szabadulni a korrupciótól, ám mindig kiderül, hogy az illegális juttatások folyósításában nagyszámú állampolgár vesz részt"

– magyarázza az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője. Hozzátette, annak érdekében, hogy még a távoli falvakban élő idősek számára is kényelmes legyen a készpénz nélküli élet, Ukrajnában százszázalékos lefedettséget akarnak elérni a lakott területeken telepített bankterminálok beszerelésével.

 

Mit mond erről az Ukrán Nemzeti Bank?

Katerina Rozskova, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) első helyettese szerint a bankrendszer készen áll egy ekkora méretű változásra. Ugyanakkor hangsúlyozta, ennek ellenére bizonyos mennyiségű készpénznek forgalomban kell lennie.

"Úgy gondolom, hogy a bankrendszer készen áll erre. A mai technológiák azt is lehetővé teszik, hogy akár a zöldségesnél is átutaljuk a pénzt egyik kártyáról a másikra, vagy a telefonba épített alkalmazással fizessünk. A bankrendszer technológiai szempontból készen áll erre. A kérdés viszont az, hogy Ukrajna készen áll-e rá?"

– vetette fel Rozskova, aki hozzátette: a készpénz teljes elutasítására nem tud példát a világon, sőt, a legfejlettebb országok is forgalomban tartanak bizonyos mennyiségű papírpénzt.

"Tudom, hogy volt néhány negatív gyakorlat, amikor ezt a készpénzmennyiséget minimálisra csökkentették, és ez nem tetszett a lakosságnak"

– fogalmazott. Véleménye szerint azonban Ukrajnának továbbra is törekednie kell az elektronikus úton történő fizetések számának növelésére.

"Ez olcsóbb a bankok, a vállalkozások és a lakosság számára. Ám abban nem vagyok biztos, hogy teljesen ki tudjuk vonni a készpénzt a forgalomból"

– hangsúlyozta Katerina Rozskova

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengeteg titkot őriznek a világ leghíresebb bunkerei - képek

origo.hu

Zelenszkij őrült üzenetben fenyegeti szövetségeseit

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Ki a jobb? Egymásnak ugrottak a drukkerek Szoboszlai miatt

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Kiderült az igazság a megcsalásos botrányba keveredett Marics Petiről

magyarnemzet.hu

Jövő héten érkezik a végrehajtó, bezárhatják a legendás budavári cukrászdákat

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Tragédia: A kórház hetedik emeletéről zuhant le egy férfi, azonnal szörnyethalt

KÜLFÖLD

Bibliai csapás érte Iránt: élő halak potyogtak az égből – videó

KÜLFÖLD

Teljes rémület: Láncfűrészes férfi rohangált fényes nappal az utcán, még a rendőrséget is üldözőbe vette

KÜLFÖLD

Putyin medvével birkózó testőre lehet az új orosz védelmi miniszter