Létrehozva: 2023.06.23.
Módosítva: 2023.06.23.

Német multikat pereltek be náci háborús bűnök miatt Lengyelországban

Több százmillió forintnak megfelelő kártérítést követlenek a felperesek.

Zsidó származású lengyel magánszemélyek pert indítottak németországi székhelyű multinacionális óriásvállalatok ellen a szüleiket és nagyszüleiket ért világháborús atrocitások miatt - írja a PCh24 lengyel hírportál. A lap beszámolója szerint a krakkói kerületi bíróságon kedden kettő keresetet nyújtott be a Védelmi Kárpótlási Alapítvány, amely több száz millió forintnak megfelelő kártérítést követel a védenceinek. A jogvédő szervezet reméli, hogy a bíróság kedvező döntést hoz a felperesek számára, és a megítélt kártérítések precedenst teremtenek az ilyen és ehhez hasonló peres eljárásokhoz a jövőben.

A német multik ellen a krakkói kerületi bíróságon indítottak pert

Az egyik bírósági keresetet Leopold Wellisz zsidó nagyvállalkozó unokái nyújtották be. Welliszt az 1940-es évek elején gyilkolták meg a náci megszállók, a tulajdonában lévő Fablok gépipari céget pedig önkényesen bekebelezte a német Henschel und Sohn. Az 1957-ben megszűnt vállalat ma is létező jogutódja a Henschel GmBH, melytől több mint 17 millió zloty (1,5 milliárd forint) kártérítést, valamint nyilvános bocsánatkérést követelnek a felperesek.

A másik ügyben a Bayer AG gyógyszeripari és vegyipari vállalattól követel 1,7 millió zloty (136 millió forint) kártérítést Tadeusz Sledzinski lánya. Sledzinski az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor foglya volt, ahol az IG Farben vállalatnak végzett kényszermunkát. Az IG Farbent a háború után feldarabolták, a legnagyobb részét - köztük termelőegységeit - pedig a mai is működős Bayer kapta meg. A felperesek szerint a Bayer, mint jogutód, felelősséggel tartozik az elkövetett háborús bűnökért.

Cikkében a PCh24 külön kiemelte, hogy az IG Farben igazgatótanácsának több tagját, köztük az elnököt is elítélték a nürnbergi perben, amiért aktívan részt vettek az auschwitz-birkenaui haláltáborban végzett orvosi kísérletekben. Az IG Farben azzal szerzett nemzetközi "hírnevet", hogy a cég egyik üzemében állították elő a koncentrációs táborokban, ártatlanok tömeges megsemmisítéshez használt Zyklon–B rovarirtó szert.

„Hónapok, ha nem évek óta készülünk ezekre a perekre. Hatalmas, jogi elemzésen alapuló munka volt az előkészítésük, melyeket az Egyesült Államokban, Görögországban, Olaszországban és Szerbiában végeztünk el. A kompenzáció témája régóta jelen van a társadalmunk vérkeringésében, de elsősorban állam-állam (Lengyelország-Németországot) viszonyban, és inkább a jóvátétel szempontjából. Mi viszont egy teljesen más oldalról, vagyis szigorúan polgári eljárásból közelítjük meg ezt a kérdést"

- fogalmazott a lengyel sajtónak Jerzy Pasieka, a Védelmi Kárpótlási Alapítvány jogi tanácsadója.

Mint ismert, Lengyelország évek óta világháborús jóvátételt követel Németországtól. Egy tavaly szeptemberi közleményében a kormányzó Jog és Igazságosság párt azt írta, hogy Berlinnek 1300 milliárd dollárt, vagyis 523 ezer milliárd forintot kellene fizetni a náci megszállás miatt. Németország szerint viszont az ügy már le van zárva, hiszen a háború után már fizettek kártérítést, valamint több terület is Lengyelországhoz került ekkor. Állításuk szerint Lengyelország már 1953-ban lemondott a további kártérítésekről, ez pedig most is érvényes.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szentkirályi Alexanda: Milyen nyelven folyt a tárgyalás főpolgármester úr?

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin