Létrehozva: 2023.06.18.

Megállíthatatlanul növekszik Marine Le Pen pártjának támogatottsága

Sokan már most a 2027-es francia elnökválasztás egyértelmű esélyesének tartják Le Pent.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés - derült ki abból a felmérésből, amit az Ifop közvélemény-kutató készített a Le Journal du Dimanche és Sud Radio számára. A felmérés szerint tíz franciából több mint négyen legalább egyszer szavaztak már a Marine Le Pen nevéhez fűződő párt listájára vagy valamelyik jelöltjére. Ez az arány 2021-ben 35, 2017-ben pedig még csak 30 százalék volt, ami egyértelműen tükrözi a párt egyre növekvő támogatottságát - írja a Magyar Nemzet.

Megállíthatatlanul növekszik Marine Le Pen pártjának támogatottsága

A témáról beszámoló BFMTV riportere érdekességként kiemelte, hogy a baloldali szavazók 28 százaléka saját bevallása szerint élete során legalább egyszer voksolt már a jobboldali pártra, 27 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ezt 2022-ben, tehát a legutóbbi választások idején tette.

További jó hír Marine Le Pen számára, hogy a megkérdezettek 55 százaléka gondolja úgy, hogy a Nemzeti Tömörülés veszélyt jelent a demokráciára, ami jó tendencia, mivel 2017-ben még a lakosság 62 százaléka vélekedett így. A rasszizmussal kapcsolatban is javult a jobboldali párt eredménye, míg hat évvel ezelőtt a franciák 68 százaléka tartotta a Nemzeti Tömörülést fajgyűlölőnek, addig mostanra ez az arány 59 százalékra csökkent. A válaszadók 47 százaléka szerint a Nemzeti Tömörülés képes Franciaország kormányzására, ez az arány hat éve még lényegesen kevesebb, 39 százalék volt.

A felmérésről szintén beszámoló Le Figaro kiemeli, hogy a megkérdezettek 50 százaléka úgy gondolja, hogy a jobboldali pártnak van elképzelése Franciaország jövőjéről, szemben a 2017-ben regisztrált 40 százalékkal. 

Politikai téren a francia választópolgárokat jobban aggasztja a baloldali Engedetlen Franciaország nevű szélsőbaloldali párt, mint a jobboldali Nemzeti Tömörülés. Előbbitől a megkérdezettek 28 százaléka tart, míg a Le Pen-féle párt esetében 21 százalékuk.

Összességében a megkérdezettek 41 százaléka szeretné, ha a következő, 2027-es elnökválasztáson Marine Le Pen győzedelmeskedne, de csak 37 százalék jósol neki sikert. Megválasztása esetén a megkérdezettek 72 százaléka külvárosi zavargásokra, 69 százalék pedig tömegtüntetésekre számít. Le Pen pártjának soraiban egyébként nincs igazán alternatíva az államfői jelöltséget illetően. A legjobb helyzetben a párt jelenlegi elnöke, Jordan Bardella van, de az ő esetében csak a szavazók 30 százaléka voksolna, míg a párt egy másik képviselője, Sebastien Chenu esetében ez az arány még csekélyebb, mindössze 12 százalék.

Az Ifop egy másik felmérést is készített a közelmúltban, ennek a témája a bevándorlás volt, és az eredmények azt mutatják, hogy a francia lakosság egyre inkább egyetért a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt nézeteivel. A témával kapcsolatos feszültséget tükrözi, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 82 százalék úgy gondolja, hogy a bevándorlás egy olyan téma, amelyet mostanság nem lehet nyugodtan megvitatni Franciaországban, ez két százalékkal több, mint a 2022 novemberében mért adat. A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 61 százaléka szerint már nem bír el az ország több bevándorlót, mert túlságosan eltérők az értékrendek, és ez együttélési problémákat vet fel. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

metropol.hu

Áll a rakpart Budapesten, nagy a baj a Margit hídnál

mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

travelo.hu

Május 1-től újra felpattanhatunk a Zselic kanyargó, népszerű turistalátványosságára

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Az év tahója díj elkelt: ennél pofátlanabb parkolást még nem láttál - fotó

KÜLFÖLD

„Ez nem fair. Cserbenhagytak” – 4 éve vár műtétjére a gerincsérves 14 éves fiú

KÜLFÖLD

„Szörnyek vannak az ágyam alatt” – mondta a 3 éves kislány és nem tévedett

KÜLFÖLD

Túl drága a benzin, Amerika feloldott néhány Oroszország elleni szankciót