Létrehozva: 2023.06.18.
Módosítva: 2023.06.18.

Gyorsan nő a migránsok száma Németországban

A cél már egyfajta lakosságcsere?

A német kormány migrációs politikája szembe megy a többségi akarattal – derül ki a Bild című napilap felkérésére az INSA közvélemény-kutató által készített felmérésből. A lap szerint az eredmény magáért beszél, ugyanis a németek többsége elutasítja az idegen országokból nagy számban érkezőket.

A Bild cikkében arról írt, hogy az elutasítottság oka az elmúlt hónapokban tapasztalt migránshullám lehet, melynek során migránsok tízezrei érkeztek illegálisan Németországba.

Csak októberben 13 425 migráns érkezett illegálisan Németországba, így az év eleje óta 85 308 migráns lépte át szabálytalanul az államhatárt, amely a tavalyi, valamivel több mint 57 ezer illegális belépéshez képest komoly emelkedést jelent

– emlékeztetett a napilap.

Az INSA kutatása kimutatta, hogy a megkérdezettek több mint kétharmadában,

azaz 68,3 százalékukban aggodalmat kelt a menekültek számának ilyen mértékű növekedése.

Ezzel szemben a válaszadók mindössze 23,5 százaléka vélte úgy, hogy számára ez nem jelent problémát.

A megkérdezett személyek között a különböző német pártokkal szimpatizáló választók is reprezentálva voltak, akik közül a legtöbb párt szavazóinak több mint ötven százaléka mondta azt, hogy aggódik a menekültek száma miatt. Egyedül a Zöldpárt választói körében mutatott más eredményt a felmérés, ugyanis 55 százalékuk nem tekint aggodalommal a helyzetre.

A kutatás továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy

a válaszadók 48,4 százaléka szerint Németország az oda érkező migránsok miatt hátrányára változik.

Mindössze 16,3 százalékuk vélte úgy, hogy a migráció által Németország egy jobb hely lesz, minden harmadik válaszadó (31,4 százalék) pedig úgy gondolja, a migráció semmilyen változást nem okoz az országban.

A választói csoportok között mutatkozott egy lényeges különbség is, ugyanis a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártunióra és a Szabaddemokrata Pártra (FDP) szavazók úgy ítélik meg, hogy a migránsok az országot egy rosszabb helyé teszik.

Ezzel szemben a Szociáldemokrata Pártra (SPD) és a Zöldekre (Die Grüne) voksolók szerint a migráció semmilyen változást nem okoz Németországban.

A németek többsége kritikusan tekint az iszlám országokból érkező migránsokra

A korábban éles vitákat kiváltó kölni nagymecset 2013. február 5-én. Az Innere Kanalstrassén emelkedõ 5000 négyzetméteres alapterületû, 1200 személyes központi mecset és a kulturális központ építése mintegy 25 millió euróba került. (MTI/EPA/Oliver Berg)

A megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy nem jó dolog, ha migránsok iszlám országokból érkeznek, míg 35 százalékuknak ez mindegy és csupán 16 százalékuk tartja jó dolognak a muszlimok érkezését.

A konzervatív CDU/CSU pártunióra szavazók 50,5 százaléka szerint a migránsok érkezése az iszlám világból rossz dolog, a Szociáldemokrata Pártra szavazók relatív többsége pedig (36,5 százalék) elutasítja a muszlimok bevándorlását.

Fordulóponthoz érhet a német társadalom?

A CDU politikusai már arra figyelmeztetnek, hogy a migrációs politika miatt a lakosság összetétele is megváltozhat, melynek következtében egy fordulóponthoz érkezhet el a német társadalom.

„Ha évente 400 ezer migráns érkezik Németországba akkor ez hamar bekövetkezhet. Ha a lakosság túlnyomó többsége bevándorlói háttérrel rendelkezik, akkor Németország visszafordíthatatlanul meg fog változni”

– fogalmazott Stefan Heck a CDU politikusa.

Christopher de Vries belügyi szakértő szerint „Németország nem fog megbirkózni a migránsok integrációjával. Az integráció függ a tömegtől és a kulturális közelségtől.”

A szakértő emiatt úgy gondolja, hogy Németország jobban teszi, ha csak olyan országokból toboroz munkaerőt, amelyek kultúrája és alapértékei hasonlóak.

A honosított szíriaiak száma Berlinben több mint kétszeresére nőtt 2022-ben az előző évhez képest. Míg 2021-ben 605 eredeti szír állampolgárságú személyt honosítottak, 2022-ben csaknem 1700-an kaptak német állampolgárságot – jelentette a Berlin-Brandenburgi Statisztikai Hivatal. A második és harmadik legnagyobb csoportot alkotó törökök és lengyelek száma enyhén csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor csaknem háromszor annyi ukránt honosítottak, mint 2021-ben.

Fotó: Máté Krisztián

Brandenburgban 2022-ben (353) csaknem négyszer annyi szíriainak adtak ki német útlevelet, mint 2021-ben (92). A 2014 és 2016 között bevándorolt ​​szíriaiak közül sokan megfelelnek a német állampolgárság követelményeinek.

Bajorországban is kétszer annyi szír kapott személyi igazolványt 2022-ben, mint az előző évben. A Belügyminisztérium információi szerint messze ők alkották a legnagyobb csoportot 5803 fővel, őket követik a románok (2374) és a törökök (2365). Joachim Herrmann (CSU) belügyminiszter úgy vélte: 

A német állampolgárságról szóló döntés azt mutatja, hogy ezek az emberek Bajorországban a társadalmunk részének tekintik magukat.

Csakhogy a hír nem tekinthető diadaljelentésnek. Hiszen óvatos becslés szerint is  legalább félmillió szír tartózkodik Németországban, a menedékkérelmet benyújtók száma pedig folyamatosan nő.

A berlini kerületi tanács elnöke, Reinhard Sager felhívást intézett a szövetségi kormányhoz, hogy állítsák meg a menedékkérők Németországba áramlását. Idén eddig mintegy 100 ezren érkeztek Németországba, köztük ukrán háborús menekültek is. Sager szerint a tömeges bevándorlás okozta problémákat nem lehet pusztán több pénzzel megoldani: 

Elsősorban nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy megállítsuk a Németországba irányuló irreguláris bevándorlást. 

Problémák vannak a szálláshelyekkel, az iskolai oktatással, a beilleszkedéssel. A politikus azt követelte, hogy "ne helyezzenek át olyan menekülteket a településekre, akiknek esélyük sincs a  tartózkodási engedély megszerzésére".

Sager elmondta: 

Ha nem tudjuk integrálni azokat az embereket, akik már itt vannak, és akik továbbra is jönnek, akkor hatalmas problémákkal fogunk szembesülni néhány év múlva. Ezért nincs alternatívája a migrációs politika megváltoztatásának."

Európa legnagyobb gazdaságának évente több százezer új munkavállalóra van szüksége a nyugdíjasok helyettesítésére. Olaf Scholz német kancellár ennek érdekében több külföldi munkavállaló bevonását sürgeti, továbbá arra buzdította a 60 év felettieket, hogy halasszák el a nyugdíjaztatásukat. A cél, hogy megelőzzék az ország állami nyugdíjrendszerének esetleges válságát.

A Deutsche Welle hétfői cikkében arról írt, hogy a német kancellár, Olaf Scholz vasárnap kijelentette, megpróbálja csökkenteni a korán nyugdíjba vonulók számát, hogy megelőzze az ország állami nyugdíjrendszerének esetleges válságát.

A közgazdászok egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy Európa legnagyobb gazdasága munkaerőhiánnyal néz szembe, és nincs elég munkavállaló, akinek járulékbefizetése biztosítaná a nyugdíjak kifizetését.

„Azok számát, akik valóban a nyugdíjkorhatárig tudnak dolgozni, emelni kell”

– fogalmazott a német kancellár.

A német hírportál megjegyezte, annak ellenére, hogy Németország tervei szerint 2031-re 65-ről 67 évre emelné a nyugdíjkorhatárt – valamint további emelésről is folynak viták –, egyre több munkavállaló hagyja el 63-64 éves korban a munkaerőpiacot. A német munkavállalók ugyanis 2014 óta már 63 éves kortól levonások nélkül vehetik fel az állami nyugdíjat abban az esetben, ha 45 évnyi kötelező járulékot már befizettek.

Tavaly közel 270 ezren mentek idő előtt nyugdíjba

A kormány számításai szerint évente mintegy 200 ezer ember megy így idő előtt nyugdíjba. Csak tavaly közel 270 ezren éltek ezzel a lehetőséggel az ország nyugdíjbiztosítási alapjának adatai szerint. A korengedményes nyugdíjasok száma továbbá az összes, állam által fenntartott frissen nyugdíjba lépett személyek számának 26,3 százalékát tette ki.

A német munkavállalók azonban készek elfogadni a nyugdíjcsökkentés lehetőségét is abban az esetben, ha elegendő járulékfizetési év nélkül mehetnek korábban nyugdíjba

– mutatott rá a Deutsche Welle. Az előbb említett csoport – amely átlagosan 28 hónappal korábban ment így nyugdíjba –, az összes tavaly először nyugdíjban részesülő mintegy negyedét tette ki.

Több nőre és külföldi munkavállalóra van szükség

A német kormány azt is szeretné, ha nőne a nők aránya a munkaerőpiacon. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, ki kell bővíteni az egész napos szolgáltatásokat a gyermekgondozásban és az iskolákban – hívta fel a figyelmet Olaf Scholz.

Korábban a német kancellár a Berlin melletti Potsdam városában egy lakossági fórumon arról is beszélt, hogy a kormány már dolgozik azon, hogy több külföldi szakképzett munkaerőt ösztönözzön annak érdekében, hogy „a show folytatódjon”.

Ezzel egybevágóan a múlt hónapban a miniszterek már a bevándorlási törvény reformjának terveiről is megállapodtak, mivel Berlin igyekszik megnyitni a német munkaerőpiacot az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók előtt. A német vezetés ugyanis azt szeretné, ha a migránsoknak könnyebb lenne a vízumigénylés, továbbá azt is javasolta, hogy a jelenlegi nyolc év helyett öt év után kapjanak a külföldiek állampolgárságot, valamint kettős állampolgárságot.

„A Németországba érkező bevándorlókat sokáig úgy kezelték, mintha később ismét elhagynák az országot. Az állampolgárság megszerzése nem volt prioritás, de mi már régóta bevándorlóország vagyunk, és most szeretnénk összhangba kerülni a nemzetközi normákkal”

– hangsúlyozta Olaf Scholz kancellár.

Szakemberhiány Németország-szerte

Szakértők szerint Németországnak évente közel 400 ezer szakképzett bevándorlóra van szüksége, mivel az ország munkaerő-állománya elöregedik, emiatt a foglalkoztatottak száma csökken.

A hírportál szerint különösen sok álláshely üresedik meg az egészségügyi, informatikai és az építőipari ágazatban. A kancellár azonban kiemelte, a tervek szerint a kormánynak nem kell jelentős emelést bevezetnie a nyugdíjjárulékok estében mandátumának 2025-ben esedékes lejárta előtt.

Németország lakossága idén 1,2 millióval emelkedhet – főként az Ukrajnából érkező nagyszámú menekült miatt –, és ezáltal a 84 millió főt is elérheti – tette hozzá a Deutche Welle.

A kormány statisztikai hivatala szerint ha a bevándorlás szintje ilyen magas marad, akkor a népesség 2070-re a 90 millió főt is kiteheti.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívinfarktust kapott a Veszprém legendás kézilabdázója

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

magyarnemzet.hu

Putyin már a győzelem ünneplésére készül, miközben óriási tömeg gyűlt össze Moszkvában + képgaléria + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét