Létrehozva: 2023.05.29.

Ukrajna összes "csodafegyverét" megsemmisítették az oroszok

Az oroszok mostanra lényegegében az összes ukrán Bayraktar drónt lelőtték, amiről a háború kirobbanás után még „csodafegyverként” beszéltek.

Az orosz erők mostanra gyakorlatilag megsemmisítették az ukrán hadsereg összes Bayraktar TB2 drónját - nyilatkozta egy Pentagonhoz köthető agytröszt elemzője a Business Insider amerikai napilapnak. A szakértő szerint a korábban "csodafegyverként" jellemzett harci eszközből az ukrának már csak néhány bevethető darabbal rendelkeznek, melyeket a harctértől távol, inkább felderítésre, mint támadásra használnak.

Az ukrán légierő egyik Bayraktar TB2-es drónja

"Mostanra az egykor nagyra becsült ukrán drón-flottát szinte teljes egészében megsemmisítették. A viszonylag lassan és alacsonyan szálló Bayraktar drónok könnyen a légvédelmi rendszerek célpontjává válhatnak - ezt láttuk Líbiában és Hegyi-Karabahban is. Az orosz hadsereg kezdetben sebezhető volt az ukrán drónok csapásaival szemben, de miután összeszedték magukat, szinte az összes TB2-est le tudtak lőni"

- fogalmazott Samuel Bendett pilóta nélküli és robotizált katonai rendszerekkel foglalkozó katonai szakértő, aki szerint Ukrajna közel 100 darab Bayraktar drónt veszített el a háború tavaly februári kirobbanása óta.

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, a háború kezdetén sokan a sikeres ukrán védekezés zálogát és a háború megoldókulcsát látták a török gyártmányú Bayraktar TB2 harcászati drónokban, miután az eszközzel több sikeres csapást mértek a megszálló orosz csapatokra. Az invázió kezdetén elárasztották az olyan felvételek a nagy közösségi oldalakat, melyeken az volt látható, ahogy Bayraktar drónok egész menetoszlopokat semmisítenek meg, legyen szó tankokról, más páncélozott járművekről, vagy ellátmányt szállító teherautókról.

A konfliktus előrehaladtával aztán jelentősen csökkent a „csodafegyverként” emlegetett ukrán drónok hatékonysága, mivel az oroszok megnövelték a légvédelmi képességeiket, és szisztematikusan elkezdték lelövöldözni a pilóta nélküli járműveket, melyekből mostanra lényegében egy se maradt az ukránoknak.

Törökország az elmúlt néhány év során harcászati drón-nagyhatalommá vált. Ebben a műfajban Ankara "csúcsterméke" az úgynevezett Bayraktar TB2, amely a gyártó honlapja szerint egy közepes magasságon repülő, hosszú működési idejű (Medium Altitude Long Endurance/MALE), taktikai pilóta nélküli légi jármű, amit kezdve fegyveres csapásméréstől a felderítésen át egészen a megfigyelésig sok mindenre lehet használni. A gép 27 órát képes a levegőben tölteni egyhuzamban, működés közben pedig 3 különböző robotpilóta rendszer segíti a manőverezését, ami csökkenti a meghibásodás esélyét. A gép kommunikációs hatótávja több mint 300 kilométer, és képes akár GPS segítsége nélkül is repülni. A végsebessége 220 km/h, és 150 kg-nyi felszerelést lehet rászerelni. 

A TB2 az első olyan török robotrepülő, amit Ankara exportál is, így Törökországon kívül Katar, Azerbajdzsán és Ukrajna is rendszeresítette a hadseregében. Kijev 2019-ben vásárolt először 6 darabot az eszközből 69 millió dollárért, azóta pedig nagyjából száz darabot rendelt és állított hadrendbe. Az ukrán hadsereg egyébként nem a megszálló orosz csapatok ellen próbálta ki először élesben a Bayraktar drónokat, hanem 2021 októberében Donbaszban, egy szakadár milícia tüzérsége ellen.

Az Ukrán Védelmi Vállalkozások Szövetségének vezetője tavaly elismerte, hogy a Bayraktar drónok körül  „több volt a PR és korrupció, mint a tényleges harci felhasználás”.

Legutóbb a Bayraktar május 4-én került be a hírekbe, miután az ukrán légvédelem lelőtte az egyik ilyen pilóta nélküli légi járművét Kijev központja felett. Az ukrán légierő akkori közleménye szerint a lelőtt Baykartar egy tervezett repülésen vett részt a régió felett, ám elvesztették felette az irányítást, ezért a megsemmisítése mellett döntettek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Nyílt levélben üzent Csuti Kiss Ramóna férjének: a fiára hivatkozik

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

vg.hu

Bevált a jóslat: szerdától drágul a benzin és a dízel is Magyarországon

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. március 18-24.: a Rák Hold érzelmessé, az Oroszlán Hold bátorrá tesz

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Magyar siker az Oscar-gálán, tarolt az Oppenheimer

KÜLFÖLD

Őrizetbe vettek egy ukrán kémet Franciaországban

KÜLFÖLD

Háborúra készíthetik fel a német diákokat

KÜLFÖLD

Saját szolgálati fegyverével vetett véget az életének egy fiatal rendőr

KÜLFÖLD

Megrázó: egymás mellett halt meg a két kisgyermek és az édesanyjuk