Létrehozva: 2023.05.29.

Ukrajna összes "csodafegyverét" megsemmisítették az oroszok

Az oroszok mostanra lényegegében az összes ukrán Bayraktar drónt lelőtték, amiről a háború kirobbanás után még „csodafegyverként” beszéltek.

Az orosz erők mostanra gyakorlatilag megsemmisítették az ukrán hadsereg összes Bayraktar TB2 drónját - nyilatkozta egy Pentagonhoz köthető agytröszt elemzője a Business Insider amerikai napilapnak. A szakértő szerint a korábban "csodafegyverként" jellemzett harci eszközből az ukrának már csak néhány bevethető darabbal rendelkeznek, melyeket a harctértől távol, inkább felderítésre, mint támadásra használnak.

Az ukrán légierő egyik Bayraktar TB2-es drónja

"Mostanra az egykor nagyra becsült ukrán drón-flottát szinte teljes egészében megsemmisítették. A viszonylag lassan és alacsonyan szálló Bayraktar drónok könnyen a légvédelmi rendszerek célpontjává válhatnak - ezt láttuk Líbiában és Hegyi-Karabahban is. Az orosz hadsereg kezdetben sebezhető volt az ukrán drónok csapásaival szemben, de miután összeszedték magukat, szinte az összes TB2-est le tudtak lőni"

- fogalmazott Samuel Bendett pilóta nélküli és robotizált katonai rendszerekkel foglalkozó katonai szakértő, aki szerint Ukrajna közel 100 darab Bayraktar drónt veszített el a háború tavaly februári kirobbanása óta.

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, a háború kezdetén sokan a sikeres ukrán védekezés zálogát és a háború megoldókulcsát látták a török gyártmányú Bayraktar TB2 harcászati drónokban, miután az eszközzel több sikeres csapást mértek a megszálló orosz csapatokra. Az invázió kezdetén elárasztották az olyan felvételek a nagy közösségi oldalakat, melyeken az volt látható, ahogy Bayraktar drónok egész menetoszlopokat semmisítenek meg, legyen szó tankokról, más páncélozott járművekről, vagy ellátmányt szállító teherautókról.

A konfliktus előrehaladtával aztán jelentősen csökkent a „csodafegyverként” emlegetett ukrán drónok hatékonysága, mivel az oroszok megnövelték a légvédelmi képességeiket, és szisztematikusan elkezdték lelövöldözni a pilóta nélküli járműveket, melyekből mostanra lényegében egy se maradt az ukránoknak.

Törökország az elmúlt néhány év során harcászati drón-nagyhatalommá vált. Ebben a műfajban Ankara "csúcsterméke" az úgynevezett Bayraktar TB2, amely a gyártó honlapja szerint egy közepes magasságon repülő, hosszú működési idejű (Medium Altitude Long Endurance/MALE), taktikai pilóta nélküli légi jármű, amit kezdve fegyveres csapásméréstől a felderítésen át egészen a megfigyelésig sok mindenre lehet használni. A gép 27 órát képes a levegőben tölteni egyhuzamban, működés közben pedig 3 különböző robotpilóta rendszer segíti a manőverezését, ami csökkenti a meghibásodás esélyét. A gép kommunikációs hatótávja több mint 300 kilométer, és képes akár GPS segítsége nélkül is repülni. A végsebessége 220 km/h, és 150 kg-nyi felszerelést lehet rászerelni. 

A TB2 az első olyan török robotrepülő, amit Ankara exportál is, így Törökországon kívül Katar, Azerbajdzsán és Ukrajna is rendszeresítette a hadseregében. Kijev 2019-ben vásárolt először 6 darabot az eszközből 69 millió dollárért, azóta pedig nagyjából száz darabot rendelt és állított hadrendbe. Az ukrán hadsereg egyébként nem a megszálló orosz csapatok ellen próbálta ki először élesben a Bayraktar drónokat, hanem 2021 októberében Donbaszban, egy szakadár milícia tüzérsége ellen.

Az Ukrán Védelmi Vállalkozások Szövetségének vezetője tavaly elismerte, hogy a Bayraktar drónok körül  „több volt a PR és korrupció, mint a tényleges harci felhasználás”.

Legutóbb a Bayraktar május 4-én került be a hírekbe, miután az ukrán légvédelem lelőtte az egyik ilyen pilóta nélküli légi járművét Kijev központja felett. Az ukrán légierő akkori közleménye szerint a lelőtt Baykartar egy tervezett repülésen vett részt a régió felett, ám elvesztették felette az irányítást, ezért a megsemmisítése mellett döntettek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a furcsa vécészabályokat mindenképpen tartsuk be, ha Görögországba utazunk, különben sokat fizethetünk

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Karácsony Gergely váratlanul elismerte: hibát követtek el és nem marad így a nagykörúti kerékpársáv – változhat a Lánchíd forgalmi rendje is

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút

KÜLFÖLD

„Jobb anyát nem is kívánhattunk volna" - Egy ötcsillagos szállodában holtan találtak rá a kétgyermekes nőre

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt