Létrehozva: 2023.05.05.

Német köztévé: a lakosság többsége kritikus a bevándorlással

Az illegális migránsokat már nem szívesen látják Németországban, a szakképzett munkavállalókat és a törvényes bevándorlókat azonban továbbra is igen.

A németek egyre nagyobb hányada véli úgy, hogy a bevándorlásnak inkább negatív, mint pozitív hatásai vannak az országra nézve – derült ki az ARD közszolgálati műsorszolgáltató megbízásából készült, csütörtökön közzétett felmérésből. A publikált adatok szerint az összességében megkérdezettek 52 százaléka úgy véli, hogy Németországnak a jelenleginél kevesebb menekültet kellene befogadnia,ami 2020 eleje óta 12 százalékpontos növekedést jelent. Az országban jelenleg 2,2 millió menekült él, köztük 900 ezer ukrán, az ENSZ adatai szerint.

Angela Merkel korábbi német kancellár szelfit készít egy szíriai bevándorlóval 2015-ben 

A politikai hovatartozás szerinti bontás nagy megosztottságot mutat a kormányzó „közlekedési lámpa koalícióban” részt vevő pártok támogatói között: a Szabad Demokraták (FDP) 54 százaléka negatívan vélekedik a bevándorlásról, míg a Zöldek 68 százaléka és a Szociáldemokraták (SPD) 57 százaléka szerint a bevándorlás jó dolog. A németek csaknem 80 százaléka helyesli, hogy a menedékkérelmeket az EU külső határain dolgozzák fel, ahogyan azt Nancy Faeser belügyminiszter nemrégiben javasolta – írta meg a tagesschau.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a németek különbséget tesznek a menekültek kategóriái között. Míg 84 százalékuk helyesli a háború vagy polgárháború miatt elüldözött emberek befogadását, addig csak 30 százalékuk van kibékülve azokkal, akik a munkanélküliség miatt vándorolnak el. Az éhínség vagy természeti katasztrófák (70 százalék), illetve a politikai és vallási üldöztetés (68 százalék) miatt menekülőkkel szemben is magas a szimpátia mértéke. A németek jelentős része helyesli a szakképzettek bevándorlását, 41 százaléka szeretne több ilyen munkaerőt külföldről, 28 százalékuknak megfelel a jelenlegi arány, és csak 23 százalékuk szeretné, ha csökkenne.

Míg a megkérdezett németek 77 százaléka úgy véli, hogy a politikai pártok „túl keveset” tesznek a bevándorlás okozta problémák kezelése érdekében, ez az arány 2014 óta mindössze egy százalékponttal nőtt. Eközben többnyire továbbra is ugyanazokat a politikai pártokat támogatják, amelyek jelenleg is hatalmon vannak.

Olaf Scholz kancellár SPD-je egy ponttal 17 százalékra csúszott, míg koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták 16 százalékon, illetve 7 százalékon maradtak. Az ellenzéki CDU szintén változatlanul 30 százalékon áll. Az egyetlen párt, amelynek támogatottsága nőtt, a jobboldali Alternatíva Németországért (AFD) és a baloldali Die Linke volt, mindkettő egy-egy ponttal magasabban, 16 százalékon áll.

A schengeni térséghez tartozó országok között csupán szúrópróbaszerű határellenőrzések zajlanak, azonban a német szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser szerint az illegális migráció visszaszorítása érdekében az állandó ellenőrzések fenntartása indokolt.

A szociáldemokrata politikus, Nancy Faeser a német-osztrák határon további hat hónappal hosszabbította meg a már korábban bevezetett határellenőrzést. „Az időszakos határellenőrzés új szakasza május 12-től kezdődően újabb 6 hónapig marad érvényben” – fogalmazott a döntéssel kapcsolatban a miniszter szóvivője.

A jövő tavaszi európai parlamenti választásokkal záruló európai uniós törvényhozási ciklus végéig meg kell valósítani a közösség menekültügyi rendszerének reformját – jelentette ki a német belügyminiszter pénteken Berlinben öt tagállam képviselőivel folytatott megbeszélése után.

Nancy Faeser a belga, a francia, az olasz, a spanyol és a svéd kormány migrációs és menekültügyi kérdésekkel foglalkozó tagjával tartott találkozó után kiemelte, hogy a felelősségvállalás és a szolidaritás elvére kell építeni az új rendszert, amelynek a menedékkérők tagállamok közötti önkéntes alapú szétosztását szabályozó „önkéntes szolidaritási mechanizmust” is tartalmaznia kell.

Hozzátette:

a tagállamoknak nyárig megegyezésre kell jutniuk, hogy maradjon elég idő a jogalkotási folyamatra a törvényhozási ciklus végéig.

Hangsúlyozta, hogy a reform nélkül „nagy veszélybe” kerül a belső határok állandó ellenőrzése nélküli schengeni térség. Ezt a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is tudnia kell – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a határkerítések „részben hozzátartoznak” a rendszerhez, ha a közösség külső határának biztosítását szolgálják, de a reform célja nem a „bezárkózás”.

Hozzátette, hogy a német kormány fordulatot hajt végre a migrációs politikában, az „irreguláris migráció” visszaszorítására törekszik, és az együttműködésért cserébe partnerséget és a munkavállalási célú legális, szabályozott bevándorlás lehetőségét kínálja fel az úgynevezett származási országoknak.

Ez a partneri együttműködés alkalmas lehet arra, hogy „szétzúzza az embercsempészek üzleti modelljét”

– fogalmazott. Kifejtette: a közös új menekültügyi rendszerben gondoskodni kell a menedékkérők szabályos nyilvántartásba vételéről, amint belépnek az EU területére, és lehetőleg már ebben az első szakaszban meg kell állapítani, hogy az illető jogosult-e menedékjogra.

További fontos elem a fellépés az úgynevezett másodlagos migrációval szemben, vagyis annak megakadályozása, hogy a menedékkérők az ügyükben illetékes tagországból átvándoroljanak más uniós tagországba.

Az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét ellátó Svédország képviseletében Anders Hall belügyi államtitkár kiemelte, hogy

a soros elnökség osztja a német aggodalmakat a schengeni övezet működését fenyegető veszélyekről.

Hozzátette, hogy a reform sikeréhez súlyos kompromisszumokra, nehezen megtett kölcsönös engedményekre lesz szükség, amelyek révén senki nem lesz teljesen elégedett az új rendszerrel, de legalább mindenki „egyformán elégedetlen” lehet.

A következő soros elnök, a tisztséget júliustól ellátó Spanyolország képviseletében Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter ugyancsak hangsúlyozta, hogy „sürget az idő”. Hozzátette, hogy a szabad mozgás a schengeni övezetben az EU legnagyobb vívmányai közé tartozik, ezért csak legvégső és különleges esetben szabad visszatérni az térség belső határainak állandó ellenőrzéséhez.

„Mi, migránsok vagyunk ennek az országnak az örökösei” – írta az iráni származású, de Németországban élő Behzad Karim Khani.

A Neokohnban megjelent cikk szerint Behzad Karim Khani egyike azoknak az „aranynál is többet érő” embereknek (idézet Martin Schulztól, az Európai Parlament volt szociáldemokrata elnökétől), akikkel a 2014 óta tartó tömeges migrációnak köszönhetően gyarapodott Németország. A 46 éves iráni származású író, volt berlini bártulajdonos nemrégiben kendőzetlen nyíltsággal szólt a német nép jövőjéről és a hozzá hasonló migránsoknak e jövő alakításában betöltendő szerepéről.

Az Európai Unióba tartó migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

Cikkének megírására Khanit a migránsok szilveszteri tombolása, illetve néhány politikus és újságíró ennek nyomán kifejezésre juttatott szelíd és visszafogott ejnye-bejnyéje ihlette meg.

Írását röviden ennyiben lehet összefoglalni: nekünk, migránsoknak az a feladatunk, hogy elfoglaljuk Németországot.

„Mi, migránsok vagyunk ennek az országnak az örökösei”

– írta. Behzad Karim Khani szerint a „németek gyenge, bizonytalan népek, hedonizmusuk áldozatai, erkölcsileg könnyen sebezhetők, mi – a migránsok – pedig azért vagyunk itt, hogy a németek végleg eltűnjenek a föld színéről.” Azután megismétli a kormányzó zöldektől és a szabaddemokratáktól untig ismételt szólamot, hogy az országnak évente 400 000 új munkaerőre, vagyis évente egymillió migránsra lenne szüksége a további létezéshez.

Hogy az eddig bevándorolt munkabíró korban levő szírek kétharmada, az afgánoknak pedig 43,7 százaléka szociális segélyen és egyéb nagyvonalú juttatásokból él, az valamelyest ellentmond ennek a víziónak. És még egy kérdésre nem adott választ a szerző: ha a németekkel együtt az adófizetők is kihaltak, akkor ki fogja a migránshadat ellátni?

Eddig mindenkit, aki azt merte állítani, hogy a migráció segítségével tudatos népességcsere folyik Németországban, azonnal nyilvánosan, mint szélsőjobboldalit kiátkoztak, lerasszistáztak és kiutasítottak a tisztességes emberek társadalmából.

Így történt ez például a szociáldemokrata Thilo Sarrazinnal, aki a Németország felszámolja önmagát című könyvében már 2010-ben felhívta a figyelmet a korlátlan migráció következményeire. Sarrazint ezért kizárták a szociáldemokrata pártból, és a rendszermédia a mai napig a sátán egyik megtestesüléseként tartja számon.

De amíg Thilo Sarrazinnak ez a felismerés a karrierjébe került, addig a baloldaliként ismert Khani nyugodtan kimondhatja, hogy a militáns iszlám migránsok célja igenis a népességcsere. Az itt ismertetett cikket a Berliner Zeitung című baloldali napilap kultúra rovatában közölte, és csak annyit tartott szükségesnek hozzáfűzni, hogy a cikk nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Khani nem az egyetlen baloldali, aki a német nép végét vizionálja, és Sarrazin nem az egyetlen, aki erre rámutatott, és ez a vesztét okozta.

Itt van például Axel Steier, a Lifeline nevű, a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempész-szervezet alapítója és elnöke, maga is német. Steier január 12-én a következőket írta Twitteren: „Mindenki abban reménykedik, hogy véget ér a rasszizmus és az elzárkózás politikája. Attól tartok, hogy ez mindaddig nem fog bekövetkezni, amíg Németország létezik.”

Arra a kérdésre, hogy miért kell a migránsokat Európába hozni, azt válaszolta: „Na, mert mi ezt így akarjuk. Mert mi vagyunk az erősebbek. Nemsokára vége lesz a »fehérkenyerek« vidám életének.”

A „fehérkenyerek” kifejezést a migránsok használják, ha megvetően akarnak a németekről beszélni. Majd így folytatja: „Eljön az idő, amikor már nem lesznek »fehérkenyerek«, mert utódaik az elkövetkező ötven vagy száz év folyamán nem fehér partnereket keresnek maguknak. A társadalom homogenitásának megszüntetése folyamatban van, és én ezt támogatom a munkámmal.”

Ha most valaki azt gondolná, hogy Khani és Steier kijelentéseit hatalmas nyilvános felhördülés követte, hogy a német nép egy emberként felállt, hát nem. Az eddigi egyetlen hangos reakció – az viszont az összes rendszerpárt és rendszermédia részéről egybehangzóan – a fehérellenes rasszizmus ellen fellépő Hans-Georg Maassenhez köthető.

Maassen 60 éves jogász, 2018-ig a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke volt. 2018-ban az okozta a vesztét, hogy nyilvánosan ellent mert mondani Merkelnek, aki szerint egy chemnitzi tüntetésen, melynek kiváltó oka egy migráns által elkövetett gyilkosság volt, migránsellenes hajtóvadászat folyt. Azóta a CDU-tag Maassent a rendszerfenntartó elit a CDU vezetés lelkes támogatásával kizárta a tisztességes emberek sorából, mert állítólag rasszista, antiszemita, összeesküvés-elméletek támogatója, Covid-tagadó és ki tudja még mi minden más – anélkül hogy vádjaikra valaha is egyetlen bizonyítékot bemutattak volna.

Maassen az ellene folytatott hajtóvadászat ellenére továbbra is bírálta a migrációt és az ország jogállami lezüllését, bűneit tovább tetézve azzal, hogy a CDU-n belüli konzervatív Értékunió megválasztotta elnökének.

Illegális migránsok beszállnak az olasz parti őrség egyik hajójának fedélzetére Lampedusa szigetén 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/AP/David Lohmüller)

Ő volt most is az egyetlen politikus, aki felhívta a figyelmet a Khani és Steier által meghirdetett fehérellenes rasszista kijelentésekre, amire a rendszermédia és a rendszerpártok a szokásos harsány vagdalkozással válaszoltak.

Karin Prien, a CDU vezetőség tagja és az oktatási miniszterek konferenciájának soros elnöke, Massen kijelentéseit „tűrhetetlennek” minősítette, és követelte kizárását a CDU-ból, mivel az „antiszemita kódokat használ” és „nyitott a jobboldali extrémizmus irányába”.

Mit is mondott Maassen valójában? Például ezt: „Hálásaknak kell lennünk Steier úrnak. Olyan biztos a dolgában, hogy nyíltan meg meri nevezni az irányt, amelybe a politika és a média erői nyomulnak: megsemmisítő rasszizmus a fehérek ellen, és az égető vágy, hogy dögöljön meg Németország” (a szélsőbal tüntetéseken szívesen ordított jelszava a „dögöljön meg Németország”).

A svájci Weltwoche-ban megjelent cikkében a következőket írja: „A politikai baloldal a korlátlan bevándorlást akarja. A menekültek védelme és a szakemberek bevándorlása csak ürügy”, amely mögött a fehér németek létének eltörlése áll.

Ez – mondta egy másik esetben „fajelmélet, fordított előjellel. Egy embertenyésztési program, amelynek értelmében a »fehérkenyerek« silány fajnak számítanak. Ezért nem éreznek ennek támogatói semmiféle együttérzést a migránsok által elkövetett gyilkosságok német áldozataival szemben.”

Maassen fellépése nyomán a CDU-nál betelt a pohár, na nem a migránsok és a baloldal németellenes tombolása, hanem Maassen nyílt szavai miatt. Aki a fehérellenes rasszizmust nevén nevezi, az maga is rasszista, mert ezt a kifejezést csak idegenellenes megnyilatkozásokra szabad alkalmazni – így tudnánk összefoglalni a CDU vezetés helyzetértékelését. A médián keresztül a pártból való azonnali kilépésre szólították fel Maassent, aki természetesen nem tette meg nekik ezt a szívességet. Maassen szívós és bátor ember, kitűnő jogász, és valahol érzi is, hogy nagyon sok német polgárnak szívéből beszél, még ha az egyetértés csak suttogva, a privát lakásokban és a kocsmák törzsvendég-asztalainál kerül szóba.

Mindenesetre a CDU-nak nem lesz könnyű dolga Maassennal, és a kizárási perekkel magának többet fog ártani, mint a legyőzendő új sátánnak. De hát a legfontosabb az, hogy a CDU továbbra is számba jöhessen a zöldek kormányzó partnereként, bizonyítsa elvhűségét, és hogy ezen az úton a zöldek segítségével végre újra elfoglalhassa a kancellári széket.

A német nép jövője? Ugyan már, kit érdekel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil