Kéz és ujjtöréssel fenyegetőző, hírhedt alak Magyar Péter helyettese

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.11.

LMBTQ-kiállítás nyílt a katolikus templomban, vizsgálat indult

A helyi érsekség a médiából szerzett tudomást a tárlatról.

Szerző Gaál József

A New York-i érsekség vizsgálatot indított a manhattani Szent Pál apostol templom (The Church of St. Paul the Apostle) ellen, miután a templom egyik mellékszárnyában Isten transz: queer spirituális utazás” címen művészeti LMBTQ-kiállást rendeztek  - írja a New York Post amerikai napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint a heves indulatokat kiváltó tárlaton Adah Unachukwu helyi művész képei voltak láthatóak, melyek "gender-spirituális utazásra" invitálják az érdeklődőket. "A kiállítás azon túl, hogy megkérdőjelezi a hagyományos vallási nézeteket, azt sugallja, hogy nem létezik az ördög - fogalmazott Unachukwu, aki szerint a festményei a hit és a nemi identitás elválaszthatatlan kapcsolatát mutatják be.

A manhattani Szent Pál apostol templom (Facebook)

A New York-i érsekség – amely csak a médiából szerzett tudomást a kiállításról –, aggodalmát fejezte ki a művészeti tárlattal kapcsolatban. A szóvivő közölte: a főegyházmegyét a kiállítás megnyitása előtt nem tájékoztatták az eseményről, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, és a további információk begyűjtésére.

„Az egyháznak nem kellene ezt hirdetnie. Megértem, hogy vannak transznemű emberek. Imádkozom minden emberért, de ebből elég

- mondta a vizsgálatot megindító egyik plébános, aki szerint az ilyen ehhez hasonló installációk rombolják az egyház tekintélyét. 

A Daily Mail beszámolója szerint a helyi közösséget rendkívül megosztotta a tárlat. A Szent Pál apostol templomba járó hívek közül többen is úgy fogalmaztak, hogy a parázs aktuálpolitikai vitáknak semmi keresnivalója a templomban, hiszen ide megnyugvásért járnak az emberek.

"Jézus Krisztus az LMBTQ-jogok támogatója" címmel rendeztek fotókiállítást múlt héten az Európai Parlament brüsszeli épületében - írja a Fox News amerikai hírportál online kiadása. A lap beszámolója szerint a tárlaton Elisabeth Ohlson leszbikus svéd művész 20 képe volt látható, melyek "LMBTQ-barát környezetben ábrázolta a megváltót". Az egyik "műalkotáson" például szado-mazo ruhába öltözött apostolok gyűrűjében, homoszexuálisként került bemutatásra Jézus, ami Ohlson szerint egyáltalán nem megbotránkoztató, mivel a múltban már számtalan olyan alkotás született Isten fiáról, melyen heteroszexuális emberekkel látható, tehát "néhány meleg férfival való ábrázolása sem lehet annyira ijesztő".

"Meleg Jézus szadomazo apostolokkal" című kép az Európai Parlamentben (Twitter)

Jobboldali és konzervatív EP-képviselők vallásgyalázónak és keresztényellenesnek nevezték a kiállítást, valamint felszólították az Európai Parlament elnökét, hogy távolítsa el a képeket az épületből. Maria Veronica Rossi olasz EP-képviselő a Times of London hetilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy intézményes kereteken belül bármilyen kérdésről lehet vitatkozni, de ez a kiállítás nem más, mint egy vallás kizsákmányolása és több millió európai hívő ember tudatos megsértése. 

Jorge Buxadé, a jobboldali spanyol VOX párt tágja "undorítónak és nyomorultnak" minősítette a kiállítást, majd úgy nyilatkozott, hogy reméli, hasonló provokációra nem ad majd lehetőséget a jövő évi EP-választások után felálló új testület. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy "a kiállítás undorító és vulgáris, egyszóval szar".

Elisabeth Ohlson leszbikus svéd művész a kiállítás megnyitóján (Twitter)

A tárlatot Malin Björk baloldali svéd bevándorlás-párti és LMBTQ-aktivista képviselő kezdeményezésre rendezték meg. A politikus a kiállítás megnyitóján azt mondta, hogy a művek „azt mutatják, hogy társadalmunk hatalmasat fejlődött az LMBTQ-jogok tekintetében az elmúlt 25 évben.” Björk neve onnan lehet ismerős, hogy egy tényfeltáró delegáció tagjaként Budapesten vizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét 2021-ben.

Elisabeth Ohlson képeit először egy svédországi székesegyházban mutatták be 1998-ban. A botrányos tárlat miatt akkor II. János Pál pápa lemondta a svéd érsekkel való találkozását. Ugyanezeket a képeket a 2000-es évek elején egy  baloldali svéd képviselőnő akarta bemutatni az Európai Parlamentben, de akkor az intézmény vezetője megbotránkoztatónak nevezte a fotókat, és nem engedélyezte a kiállítást. Ellentétben az EP mostani vezetésével, amely múlt héten zöld utat adott a tárlatnak. A kiállítást egyébként kizárólag az EP-képviselők, a parlament munkatársai, illetve a különleges akkreditációval rendelkezők látogathatták meg.

A New York Times egy korábbi cikke szerint a manhattani Szent Pál apostol templom egyike a város "melegbarát" templomainak, ahova "a homoszexuális hívek előszeretettel járnak a város minden szegletéből, hogy részt vehessenek a melegbarát délután 5 órai szentmiséken".

Az Egyesült Államokban a katolikus egyház több mint 70 millió tagot számlál, és 33 tartományra tagolódik, melyeket egy-egy érsek vezet. A tartományok pedig 195 egyházmegyére tagolódnak, melyeket egy-egy püspök vezet. 

 

origo.hu

Itt van Magyarország és Szlovákia válasza a példátlan ukrán támadásra

ripost.hu

Őrjöngenek a szurkolók; Szoboszlait irodájába rendelte az új edzője

borsonline.hu

Eddig tudták titokban tartani, Szoboszlait ezért cserélték le nagyon hamar

hirtv.hu

Radar – Halász Bence - 400 kg terhelést kell kibírni a dobás pillanatában + videó

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

travelo.hu

Ezen a felkapott spanyol üdülőhelyen mostantól fizetned kell a turisztikai látványosságokért

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Curtis sem hagyta annyiban a melltartó nélküli Tóth Andit - fotó

ripost.hu

Hoppá: titokban már 2 éve összeházasodott a sztárpár, az egész világ ledöbbent

ripost.hu

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Sorosék letették a voksukat, őt akarják Biden utódjának

KÜLFÖLD

Bild: félnek esténként egyedül az utcára menni az emberek Németországban

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti baloldal megszavazta bizottsági elnöknek

KÜLFÖLD

Migrációs statisztika mentette meg Donald Trump életét

KÜLFÖLD

Ezrével nyílnak a színes virágok a világ legszárazabb sivatagában

KÜLFÖLD

Büntetésből vízbe fojtotta barátnője 5 éves kisfiát egy férfi, mert a gyermek megharapta a kezét

KÜLFÖLD

Kijev nem akar Moszkvával egy időzónán közösködni, eltörölték a nyári időszámítást

KÜLFÖLD

3D-nyomtatott lakások és függőleges kertek: így nézhet ki majd a világ 2050-ben - fotó, videó