Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.17.

Nagy bajban Ukrajna: heteken belül kimerülhetnek az amerikai támogatások

Elemzők szerint rendkívül heves viták várhatóak Washingtonban Ukrajna további támogatásáról.

Szerző Gaál József

Heteken belül teljesen kimerülhet az Ukrajna támogatására szánt amerikai keretösszeg, Washington ugyanis már szinte teljesen elköltötte a Kongresszus által decemberben jóváhagyott 48 milliárd dolláros segélycsomagot - írja a Politico online kiadása. Nevük elhallgatását kérő tisztségviselőkre hivatkozva a lap arról számolt be hogy a Fehér Ház már csak 6 milliárd dollár értékű fegyver és ellátmány fölött rendelkezik, ami a támogatások eddigi dinamikáját alapul véve nyár középre elfogyhat. 

Joe Biden amerikai elnök elkötelezett Kijev támogatása mellett (Fotó: JIM WATSON / AFP)

A Politico cikke szerint ha az említett keret kimerül, Joe Biden biztosan újabb forrásokat fog kérni a Kongresszustól. Az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy a testület ezt meg is adja neki, mivel Képviselőház tagjai rendívül megosztottak Ukrajna további támogatásában. Mint ismert, a legutóbbi segélycsomag elfogadásakor a Képviselőház még demokrata többségű volt, ami a kongresszusi választások alkalmával megváltozott, és az immáron republikánus többségű kamara már többször jelezte, hogy nem hajlandó több "biankócsekket" kiállítani Kijevnek.

Egy elemző úgy nyilatkozott a Politiconak, hogy az Ukrajnának nyújtandó új segélycsomagról szóló tárgyalások várhatóan rendkívül hevesek lesznek az elkövetkező hónapokban. A Fehér Ház pedig a republikánusok ellenállásába fog ütközni, a frakció ugyanis feltehetően az Ukrajna támogatására fordított kormányzati kiadások csökkentését követeli majd, hogy a pénzből inkább olyan égető belpolitikai problémákat oldjanak meg, mint az illegális migráció vagy a kábítószercsempészet. Ezzel szemben viszont egy Fehér Ház-i forrás azt mondta, hogy "Joe Biden elnök kormánya teljes mértékben elkötelezett a kijevi kormány támogatása mellett hosszú távon".

A Politico külön megjegyzi, hogy a Biden-adminisztráció és a republikánus többségű Képviselőház között már most rendkívül heves viták zajlanak az amerikai adósságplafon emeléséről. Washington becsült államadósság jelenleg több mint 31 billió dollár, ami a fizetésképtelenség kockázatával jár, ezért a republikánusok kiadáscsökkentést követelnek, míg Biden inkább egy tollvonással megemelné az adósságplafont.

Kevin McCarthy, a Képviselőház republikánus elnöke nem hajlandó több "biankócsekket" kiállítani Kijevnek

A még rendelkezésre álló keretből egyébként a Pentegon alig néhány napja használt fel újabb 1,2 milliárd dollárt. Ebből az összegből újabb légvédelmi rendszereket és olyan eszközöket szereznek be Kijevnek, amelyek révén az ukrán légvédelmet össze lehet hangolni a nyugati légvédelem rendszereivel, azaz rakétakilövőkkel, rakétákkal, radarokkal. Emellett az amerikai védelmi minisztérium megrendelést ad le dróntámadások elhárítására alkalmas eszközökre, valamint a harcok során meghatározó fontosságú 155 milliméteres lövedékekre Ukrajna számára.

A védelmi minisztérium döntésről szóló közleménye hangsúlyozza, hogy az újabb segítségnyújtás az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében valósul meg, ami nem az amerikai hadsereg készleteiből történő azonnali lehívást jelent, hanem az eszközök beszerzését gyártóktól és egyéb partnerektől.

Egyes becslések szerint a Nyugat 2022 végéig mintegy 100 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket, lőszert és ellátmányt az ukrán hadseregnek.

Nagy-Britannia nem készül harci repülőgépek átadására Ukrajnának – erősítette meg a brit kormányfő szóvivője, miután Rishi Sunak fogadta hétfőn a rövid látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Sunak és Zelenszkij Chequersben, a brit miniszterelnökök Londontól 65 kilométerre északnyugatra lévő vidéki rezidenciáján ült tárgyalóasztalhoz.

Rishi Sunak londoni hivatala közölte a találkozóról kiadott közleményében, hogy Nagy-Britannia további több száz légvédelmi rakétát, illetve pilóta nélküli légi eszközt ad át Ukrajnának.

A Downing Street ismertetése szerint az utóbbiak között új, 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónok is lesznek.

A tájékoztatás szerint Sunak a hétfői találkozón részletesen is ismertette az új védelmi csomag tartalmát Zelenszkijjel.

Ezeket az eszközöket London a következő hónapokban szállítja. A felszerelések segítik majd a várt ukrán katonai előre nyomulást az orosz erőkkel szemben – fogalmazott hétfői tájékoztatásában a brit miniszterelnöki hivatal.

A brit kormány már a múlt héten bejelentette, hogy hosszú hatótávolságú rakétákkal is ellátja az ukrán fegyveres erőket.

Ben Wallace védelmi miniszter a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: a brit védelmi tárca Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának.

A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

Wallace ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, hosszú hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint a London által átadott katonai felszerelések hatékonyságát kiképzési programokkal és gazdasági támogatással is növelni kell.

A londoni kormányfői hivatal felidézi, hogy a brit fegyveres erők tavaly 15 ezer ukrán katonának nyújtottak hadszíntéri képességfejlesztő képzéseket.

Nagy-Britannia új képzési programot is kidolgoz ukrán pilóták számára, ezzel is elősegítve, hogy Ukrajna új, NATO-szabványoknak megfelelő, F-16-os harci repülőgépekből álló légierőt építhessen ki – áll a Downing Street hétfői ismertetésében.

Brit hivatalos forrásból most tettek először konkrét említést arról, hogy Ukrajna F-16-os repülőgépeket kaphat.

A Downing Street úgy fogalmaz hétfői tájékoztatásában, hogy Nagy-Britannia a nyáron alapszintű repülési képzést indít ukrán pilótáknak, és London e programmal párhuzamosan együttműködésre törekszik „más országokkal” F-16-osok szállítása érdekében.

Az ismertetés nem tér ki arra, hogy ezeket a repülőgépeket mely országok adnák át Ukrajnának, és mikor.

A brit királyi légierő (RAF) állományában nincsenek F-16-os harci repülőgépek.

A Chequersben tartott kétórás hétfői találkozó után Zelenszkij mindazonáltal kijelentette, hogy felvetette a brit kormányfőnek nyugati harci gépek ukrajnai szállítását. Az ukrán elnök szavai szerint ez nagyon fontos téma, mivel jelenleg Ukrajna nem tudja ellenőrzése alatt tartani légterét.

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy várakozása szerint az ügyben hamarosan „nagyon fontos döntések” hangzanak majd el, „de ezen még egy kicsit dolgoznunk kell”.

A brit kormányfő szóvivője hétfőn mindazonáltal megerősítette azt a korábban is többször kinyilvánított londoni álláspontot, hogy Nagy-Britannia nem tervezi harci repülőgépek átadását Ukrajnának.

Rishi Sunak maga is úgy fogalmazott a tárgyalás után, hogy a katonai repülőgépek átadása „nem egyszerű ügy”.

Zelenszkij előzőleg februárban járt Londonban, és a brit parlament két házának tagjai előtt tartott akkori beszédében úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal azonban akkor is meglehetősen tartózkodó módon reagált az ukrán elnök kérésére, hangsúlyozva: repülőgépek szállítása csak hosszútávú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövidtávon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest – jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.

„A 2023-as megnövekedett megrendelés megnövelt kapacitást és megfelelő nyersanyagellátást igényel. Ma nincsenek megoldhatatlan problémák ezen a téren, minden érdekelt gyártónak lehetősége van csatlakozni a különleges hadművelet igényeinek megfelelő ellátáshoz. Ezért idén a hadseregnek szánt termékek gyártási volumenének legalább négyszeres növekedésére számítunk a 2021-2022-es időszakhoz képest” – mondta.

Manturov szerint

a csapásmérő eszközök gyártása és leszállítása több mint hétszeresére nőtt a tavalyi évhez képest, és Oroszországnak sikerült elérnie azt a szintet, „amely biztosítja a harckocsik ütemes ellátását”.

Azt mondta, hogy az első negyedévben annyi harckocsit gyártottak, mint 2022 egészében.

Manturov nyilatkozata értelmében a könnyűipari vállalkozások száma a hadiipari komplexum nyilvántartásában 2022 októbere óta mintegy félezerrel bővült, arányuk pedig megtízszereződött. Hozzátette: nemcsak a regiszterben szereplő vállalatok szállítanak felszerelést, hanem a regionális költségvetésekből finanszírozott cégek is.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, de besüt a nap a barlangstrand mennyezetén - képek

origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

mandiner.hu

Toporzékol a Bloomberg: Orbán túlságosan ügyesen használja ki Oroszország, Kína és a Nyugat konfliktusát

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"

KÜLFÖLD

Szörnyű tragédia: egymás mellett halt meg az anya és 6 éves kislánya