Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.15.
Módosítva: 2023.05.15.

Ismét zavargások törhetnek ki Amerikában egy fekete hajléktalan halála miatt

Robbanásközeli a közhangulat az Egyesült Államokban. Sokan már a George Floyd halála után kialakult zavargásoktól tartanak.

Szerző Gaál József

Az Egyesült Államokban felfokozott közérdeklődés kíséri a gondatlanságból elkövetett gyilkossággal megvádolt Daniel Perry korábbi tengerészgyalogos ügyét, aki május elsején a New York-i metróban - több utastársával együtt - fojtófogással fékezett meg egy gyilkossággal fenyegetőző, erőszakos hajléktalan férfit. Az afroamerikai áldozat, Jordan Neely a helyszínen életét vesztette, a kiérkező mentők már csak a halál tényét tudták megállapítani. A 24 éves, fehér bőrű tengerészgyalogost az esetet követően őrizetbe vették, de nem sokkal később vádemelés nélkül szabadon bocsátották. Miután a történtek széles körű társadalmi felháborodást váltottak ki, és New York-szerte több "antirasszista" tüntetést is kirobbant, a város kerületi ügyészsége múlt hét végén vádat emelt a feltételezett elkövető ellen. Ugyanezen a napon a Perry önként megjelent a rendőrségen, ahonnét már a bíróságra megbilincselve kísérték át. Később ügyben eljáró bíró 100 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezte a vádlottat. 

 Daniel Perry fojtófogással fékezett meg egy gyilkossággal fenyegetőző, erőszakos hajléktalan férfit

Annak köszönhetően, hogy az elkövető fehér, az áldozat pedig fekete volt, a Demokrata Párt szinte azonnal politikai ügyet fabrikált a tragikus esetből, hogy ezzel igazolják a rendszerszintű rasszizmusról szóló elképzelésüket. Alexandria Ocasio-Cortez befolyásos demokrata képviselő például "nyilvános kivégzésnek" nevezte a történteket, és a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását követelte az elkövetőre. A politikust az sem érdekelte, hogy a fojtófogást alkalmazó tengerészgyalogosnak egy fekete férfi segített lefogni az áldozat kezeit. 

A demokraták által megteremtett közhangulat szinte azonnal erőszakos tüntetésekhez vezetett szerte New Yorkban. Egy alkalommal például a demonstrálók bezsúfolódtak egy metróállomásra, és "szolidaritást vállalva" álltak a síneken, hogy változást követeljenek. "Nincs igazságszolgáltatás, nincs béke!” – ismételgették a tüntetők, akiket végül a rendőrség szorított le a sínekről. A rendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig több tucatnyian megsérültek. 

A tiltakozók szerint az eset egy újabb bizonyíték a fekete bőrű emberekkel szemben tanúsított túlzott erőszakra. Egyes politikai elemzők úgy vélik, hogy az Neely halála párhuzamba állítható George Floyd halálával, aki egy fehér rendőr erőszakos fellépése következtében vesztette életét 2020 májusában. És ahogy akkor, most is országos szintű demonstrációkhoz és zavargásokhoz vezethet az incidens.

 

Az ügyészség által összeállított vádirat szerint Daniel Penny azután sem engedett a fojtószorításból, hogy az áldozat, Jordan Neely teste elernyedt a kezében. Ezzel szemben a gyilkossággal megvádolt tengerészgyalogos ügyvédei azt állítják, hogy a védencük csak megfékezni akarta az erőszakos áldozatot, megölni nem. Ezt bizonyítja, hogy az Neelyt azonnal stabil oldalfekvésbe tette, miután a teste elernyedt. A védők továbbá azt állítják, hogy 30 éves Jordan Neelyt New Yorkban jól ismerték erőszakos cselekményei miatt: 2021-ben egy 67 éves nő orrát törte be, de azt megelőzően is bántalmazott már embereket, több alkalommal a metrón ütött meg utasokat.

Daniel Perry ügyvédi költségeinek fedezésére egy adománygyűjtő oldalon tettek közzé felhívást védői, melynek nyomán eddig közel 2 millió dollár gyűlt össze. A 24 éves vádlott végzős hallgató egy New York-i főiskolán, azt megelőzően pedig négy évig szolgált a haditengerészetnél, ahonnan kitüntetéssel szerelt le. Ha az ellene felhozott vádakban bűnösnek találják, 5-től 15 évig terjedő börtönre ítélhetik.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

mandiner.hu

Új felmérés: fej-fej mellett áll Magyar Péter pártja és Gyurcsányék szövetsége

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"