Létrehozva: 2023.04.05.

Fennáll a veszély, hogy az ukrán menekültek többsége külföldön marad

Minél tovább tart a háború, annál több ukrán menekült marad végleg távol a hazájától.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) februári adatai szerint az orosz támadás kezdete óta az Ukrajnából Európába érkezett menekültek száma elérte a 7 915 287 főt.  4,9 millió menekült vesz részt a nemzeti átmeneti szociális védelmi és támogatási programokban. Összességében a múlt év február 24-e óta több mint 17 millió ember hagyta el Ukrajnát a szomszédos országokba, és körülbelül 9,2 millió lakóhelyét elhagyni kényszerült személy tért vissza Ukrajnába.

ukrán menekültek
Az ukrán menekültek többsége Lengyelországban tartózkodik. Fotó: BEATA ZAWRZEL

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán feltett kérdésében arra volt kíváncsi, hogy olvasóik szerint visszatérnek-e a háborús menekültek Ukrajnába. Válaszadóik 67,3 százaléka pesszimista a külföldre költözött ukrajnaiak visszatérést illetően. A fennmaradó 32,7 százalék szerint azonban van remény arra, hogy a többség a háborút követően Ukrajnában folytatja az életét.

Ez az eredmény nem meglepő, hiszen a nők gyermekeik biztonsága érdekében hagyták el az országot, míg a férfiak nagy részének a hadiállapot idején tilos elhagyni az országot. A megkérdezettek közül a legtöbben Kijevből (14%), Dnyipropetrovszk (12%) és Harkiv (11%) megyéből származnak.
A felnőtt menekültek túlnyomó többsége (70%) felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez a mutató sokkal magasabb, mint a felsőfokú végzettségűek aránya Ukrajnában (29%) és az EU-ban (33%). Mindez azt eredményezheti, hogy az ukrán menekültek könnyebben tudnak majd munkát találni az EU-ban, másrészt a magasan kvalifikált szakemberek hiányát okozhat Ukrajnában.

Az ukrán menekültek többsége Lengyelországban (38%), Németországban (20%), Csehországban (12%) és Olaszországban (6%) tartózkodik.

Ezekben az országokban ideiglenes védelmi státuszt kaphatnak, amely jogot biztosít számukra a tartózkodásra, a munkavállalásra, az egészségügyi ellátásra és az oktatásban való részvételre. Azonban minden ország önállóan dönti el, hogy milyen szociális juttatásokat biztosít az ukránoknak, és hogyan adaptálja őket a társadalmi élethez.
A legbőkezűbb a szociális segélyek terén Németország: ott az ukránok havi 400 euró munkanélküli segélyt, továbbá gyermekellátást (a gyermek életkorától függően havi 285-376 euró) és lakásbérleti támogatást kaphatnak. Lengyelországban az egyetlen rendszeres segély, amelyet a menekültek kaphatnak, az a gyermektámogatás (körülbelül havi 100 euró). Csehországban az ukránok csak egyszeri segélyben részesülhetnek (kb. 200 euró). Olaszországban három hónapon keresztül havi 300 eurót folyósítanak. (Romániában most szigorítanak a menekültellátási rendszeren - a szerk.) 

Németországban a menekültek mindössze 15%-a dolgozik, Olaszországban ez az arány 12%. Lengyelországban az ukránok 41%-a, Csehországban 47%-a áll alkalmazásban.

Mint kiderült, az ukránok 50 százaléka határozottan tervezi a visszatérést, 24%-a inkább tervezi.

Azonban minél tovább tart a háború, annál többen alkalmazkodnak a külföldi élethez. A megkérdezettek fele a visszatérést csak a háború végét követően fontolgatja, harmada a harcok és légicsapások megszűnése esetén tenné ugyanezt. A gazdasági tényezők is fontosak: sokakat visszatart az ukrajnai jól fizető állás hiánya és az alacsony életszínvonal.

Ukrajnában már a háború előtt is nehéz volt a demográfiai helyzet: a lakosság elöregedett, a halálozási arány meghaladta a születések számát. A menekültek és gyermekeik külföldön maradása komoly veszélyt jelent Ukrajnára.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a magyar testépítő legenda

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató: az ikerlányokba szállt halott testvéreik szelleme

KÜLFÖLD

Az anya azt hitte, súlyos refluxa van: kiderült, csak 6 hónapja van hátra

KÜLFÖLD

Azt hitték, megfázott: kómába esett, majd meghalt a 2 gyermekes tanárnő

KÜLFÖLD

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe