Létrehozva: 2023.04.24.

Magyarországot méltatták a profi szudáni evakuációért

Sorra menekítik ki a polgáraikat az államok Szudánból, miután polgárháború robbant ki az észak-afrikai országban.

Szerző Ripost

A hétvégi brit evakuálásról szóló hírek reményt adtak nekünk, de kiderült, hogy ez csak a diplomaták számára jelentett megoldást – idézett egy Szudánban ragadt brit állampolgárt a BBC. A Magyar Nemzet szemléje szerint a brit közszolgálati csatorna internetes kiadásában úgy fogalmaztak, hogy a helyzet rémálom azoknak, akik hátramaradtak AZ észak-afrikai országban, majd többek között hazánkat dicsérték, mondván sok olyan országról tudni, például Magyarországról és a Dél-afrikai Köztársaságról, amelynek nagykövetségei terveket készítettek állampolgáraik evakuálására.

Egy másik brit állampolgár nem várt tovább kormánya segítségére, és a szudáni munkaadója segítségével szervezett buszos kimenekítést Egyiptomba. „A brit kormánytól semmi sem kapunk” – panaszkodott.

Tovább nehezíti a Szudánban ragadtak helyzetét, hogy az országban komoly infrastrukturális nehézségek uralkodnak, víz vagy internet alig-alig van, így sokan már lenullázták a mobilnetüket is, ami megnehezíti a saját kimenekítésük megszervezését is.

A Szudánban kitört polgárháború miatt a nyugati országok sorra menekítik ki állampolgáraikat az észak-afrikai országból (Twitter)

Mi történik Szudánban?

Szudánban a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet hadseregbe való integrálásának javaslata miatt alakult ki komoly belpolitikai feszültség, mely fegyveres konfliktusba torkollt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint a belharc idáig több mint négyszáz áldozatot követelt, bár a tényleges szám ennél magasabb lehet, mivel az egészségügyi ellátás nehézkes, a főváros kórházainak többsége pedig nem üzemel az erőszak miatt. A harcok miatt a főváros mellett a nyugati Darfúr régiót is komoly veszteségek érték. Az ENSZ jelentése szerint körülbelül húszezer menekült – főleg nők és gyermekek – sikeresen elérte a szomszédos Csádot.

Sorra menekítik ki a magyar állampolgárokat Szudánból

„Jó hír! Újabb magyar állampolgár került biztonságba! Egy Szudánt elhagyó honfitársunk - és házastársa - odaért a megbeszélt találkozási pontra, így már biztonságban vannak Etiópiában, ahol a nagykövetségi kollégák segítik őket” – közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető éppen Luxembourgban tartózkodik, ahova az európai uniós külügyminiszterek tanácsára érkezett. Korábban arról tájékoztatott közösségi oldalán, négy magyar állampolgár megérkezett a Szudánnal szomszédos Dzsibutiba. Közülük hárman a Franciaországgal fennálló evakuációs együttműködés révén tudták elhagyni a polgárháborúba süllyedő országot.

Hozzátette: három magyar állampolgár az ENSZ-szel fennálló evakuációs együttműködés keretében éppen biztonságos helyre tart, illetve további három személy hasonlóan bizonyos, előre meghatározott határátkelők felé halad, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium által delegált konzulok várják majd őket. Ezekről Szijjártó Péter nem kívánt részleteket elmondani.

A magyar külügyminisztérium a hétvége során is igyekezett megszervezni a Szudánban rekedt magyarok evakuálását. Szombaton 14 magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni. Szijjártó Péter hétvégén ismertette, hazánk szorosan együttműködik Törökországgal, Franciaországgal és az ENSZ-szel.

A francia hadsereg első kettő evakuációs repülőjével 28 ország 388 állampolgárát mentették ki Szudánból (Twitter)

Folyamatos a kimenekítés

A világ más országai szintén azon dolgoznak, hogy kimenekítsék állampolgáraikat Szudánból. Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy vasárnap sikeresen landolt egy francia gép Dzsibutiban, de hétfőn is folytatódott az evakuálás, 388-ra emelve a kimenekített francia polgárok számát. Néhány holland állampolgár a francia kormány által küldött gépen hagyta el Kartúmot, egy másik gép pedig – holland állampolgárokkal a fedélzetén – hétfőn, a kora reggeli órákban szállt fel Szudánból. A német hadsereg jelentése szerint az első három német katonai gép már elhagyta Szudánt, és jelenleg Jordániába tart, összesen 101 kimenekített külföldivel. Olasz és spanyol részről is történt sikeres akció; a spanyol misszió keretén belül argentin, kolumbiai, ír, portugál, mexikói, venezuelai és szudáni polgárokat is sikerült evakuálni. Törökország, mely kulcsszerepet játszik Szudánban, vasárnap kezdte meg az evakuálást. A déli Vád Medani városából autóval szállítja el állampolgárait, miközben egy Kartúm közeli akciót egy közeli robbantás miatt le kellett fújni. A sorhoz az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is csatlakozott.

A brit kormánynak egy komplex és gyors eljárással szintén sikerült több diplomatát és családtagjaikat kimenekíteni, de James Cleverly külügyminiszter szerint a Szudánban rekedt további brit állampolgárok kimenekítése erősen korlátozott.

Az amerikai hatóságok közel száz embert menekítettek ki vasárnap reggel katonai helikopterekkel. Az Egyesült Államok nagykövetség egyelőre zárva tart Szudán fővárosában, Kartúmban, a követség hivatalos Twitter-oldalán pedig az áll, hogy a magánszemélynek számító amerikai polgárok kimenekítése egyelőre nem biztonságos.

Vasárnap számos, az ENSZ égisze alá tartozó jármű és busz hagyta el Kartúmot hosszú, tömött sorokban, rajtuk különböző nemzetiségű állampolgárokkal. A cél Port Szudán a Vörös-tenger partján, nyilatkozta egy Sierra Leone-i kimenekített az AFP hírügynökségnek.

Az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezi ki a Szudánban kitört fegyveres összecsapások és azok lehetséges kihatásai miatt az ott tartózkodó külföldi diplomatákra – olvasható az amerikai külügyminisztérium közleményében. 

SUDAN-CONFLICT
People flee the southern part of Khartoum as street battles between the forces of two rival Sudanese generals continue on April 21, 2023. - Hundreds of people have been killed and thousands wounded since the fighting erupted on April 15 between forces loyal to Sudan's army chief and the commander of the powerful paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (Photo by AFP)
Szudánban egyre aggasztóbb a helyzet. Fotó: AFP

A csütörtökön kiadott dokumentum szerint Antony Blinken külügyminiszter részt vett egy rendkívüli miniszteri ülésen, amelyet az Afrikai Unió bizottságának elnöke vezetett, és amelyen egyöntetűen tűzszünetet sürgettek a ramadán böjti hónapot lezáró ünnep idejére, valamint a tartós tűzszünet elérésének fontosságát hangsúlyozták.

Az amerikai külügyminiszter ezt megelőzően telefonon beszélt az egymással szemben álló erők vezetőivel,

Abdel Fattah el-Burhan tábornokkal, a Szudáni Fegyveres Erők parancsnokával, valamint Mohamed Hamdan Dagalo tábornokkal, egy másik katonai egység, a Gyors Támogatási Erők parancsnokával.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az országban dolgozó minden amerikai kormányzati alkalmazottról tudomásuk van, mindenki védelmet talált pillanatnyi tartózkodási helyén. John Kirby hozzátette, hogy a védelmi minisztérium előkészületeket tett egy esetleges kimenekítésre, készenlétbe helyezett katonai erőket, de evakuálásról egyelőre nem született döntés.
 Az európai uniós külügyminiszterek tanácsának üléséről jelentkezett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta, hogy az ülés első rendkívüli napirendi pontja a szudáni helyzetről szól majd, és beszámolt a legfrissebb, magyar állampolgárokat érintő fejleményekről, az evakuációs fejleményekről.

Szijjártó Péter részben jó híreket mondott: négy magyar állampolgár megérkezett a Szudánnal szomszédos Dzsibutiba. Közülük hárman a Franciaországgal fennálló evakuációs együttműködés révén tudták elhagyni a polgárháborúba süllyedő országot. Az egyébként összes európai uniós tagországgal együttműködő Franciaországnak köszönetét fejezte ki a magyar külügyminiszter.

Három magyar állampolgár az ENSZ-szel fennálló evakuációs együttműködés keretében éppen biztonságos helyre tart, illetve további három személy hasonlóan bizonyos, előre meghatározott határátkelők felé halad, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium által delegált konzulok várják majd őket. Ezekről Szijjártó Péter nem kívánt részleteket elmondani.

Minden szükségtelenül nyilvánosságra hozott információ csak az evakuációs törekvések sikerét veszélyezteti

– fogalmazott.

Öt magyar állampolgár továbbra is Kartúmban, Szudán fővárosában tartózkodik; velük, ahogyan a telekommunikációs feltételek engedik, folyamatos kapcsolatban vannak a külügyminisztérium munkatársai, akik kimenekítési lehetőségeket ajánlanak nekik.

 Azonban minden evakuációs műveletnek az a feltétele – mutatott rá a miniszter –, hogy az evakuálandó személy a saját szervezésében, önerőből eljusson az evakuációs gyülekezési pontra vagy reptérre, ami önmagában kockázatos; ezt pedig nem mindenki vállalja.

Szijjártó Péter később, szintén Luxemburgból bejelentkezve elmondta, sikerült ismét kapcsolatba lépni minden magyar állampolgárral a harcok sújtotta Szudánban, mindenki jól van, többen biztonságos helyre tartanak.

Az MTI a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményére hivatkozva arról ír, hogy rövid időre helyreállt az internet- és telefonszolgáltatás az afrikai országban, így minden érintettel fel tudták venni a kapcsolatot. A Kartúmban lévő magyarokkal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, „amikor van lehetőségünk beszélni velük, akkor természetesen azonnal a szükséges koordinációs lépéseket megtesszük”.

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok