Létrehozva: 2023.03.04.

Újabb magyarellenes megnyilvánulás - Nem volt hajlandó magyar utast szállítani a román taxis

Megszüntette az együttműködést az a kolozsvári taxitársaság azzal a bérfuvarozójukkal, aki botrányosan viselkedett magyar nemzetiségű utasával. A város polgármestere is megszólalt az ügyben.

A sötét Ceaușescu-i időket eleveníti fel az az eset, ami Kolozsváron történt egy erdélyi magyarral nővel. Az asszony a Krónika Online romániai magyar lapnak mesélte el a vele történt megaláztatásokat. 

Taxi,Driver,Driving,A,Car,And,Having,An,Argument,With
Kerekes Margit sosem feledi el ezt a taxizást (a kép illusztráció) Fotó: Snapic_PhotoProduction

Az 58 éves Kerekes Margit április 28-án, kedden a lányánál és egyben a kisunokájánál volt látogatóban, ahonnan este indult haza, az út első részét a helyközi autóbusszal tette meg, ám onnan taxival szeretett volna tovább menni. Beült egy utasra váró taxiba, majd napszaknak megfelelő köszönés után elmondta, hogy hová szeretné a fuvart. A sofőr indulatosan közölte, hogy bizony ő még életében nem hallott ilyen nevű utcáról. 

Mondtam, hogy nincs semmi gond, segítek, hogy odataláljon. Elmagyaráztam, ahogy tudtam, milyen utcákon jut el hozzánk. A beszédemen viszont érződött, hogy magyar vagyok, és valószínűleg ez dühítette fel. Trágár szavakkal rám rivallt, hogy szálljak ki a kocsiból, mert nem visz sehova 

- emlékezett vissza az asszony a kellemetlen szituációra, aki arról is beszélt, hogy megrémítette a dolog ezért kiszállt, majd telefonjával lefotózta a sofőrt, annak autóját, a jármű rendszámát és a taxitársaság logóját. Ezalatt egy másik utas beszállt a taxiba és mikor az elindult a jármű vezetője még kiszolt Margitnak.  

Tudd meg, hogy bozgor nőket soha nem szállítok

- mondta a sofőr. A bozgor kifejezés jelentése: hazátlant, amit leginkább a soviniszta románok használnak a romániai magyarokra. A megalázott nő elmondta, hogy ekkor döntötte el, hogy megírja a Facebookon a vele történteket, ami gyorsan felkerült a kolozsvári taxitársaságok csoportjába, majd az egyik helyi hírportálra is, ami alapján a városi rendőrség eljárást indított. Gyorsan be is azonosították a sofőrt, akire a bérfuvarozást szabályozó törvény alapján 500 lejes (38 000 forint) pénzbüntetés szabtak ki.

A krónika megkereste az érintett taxitársaságot és megszólalt nekik a cég ügyvezetője.

Ez rendkívül sajnálatos, égbekiáltó eset, amit nem tolerálunk 

- mondta Vasile Inovan, aki elárult ő maga kérte számon a taxisofőrön a megengedhetetlen viselkedését és felszólította, hogy önként jelentkezzen a helyi rendőrségen, amely már ekkor elindította az eljárást. A cégvezető arról is beszélt, hogy nem az első eset, hogy a sofőrrel gond volt, problémás alakról van szó. 

Kolozsvári látkép Fotó: Kiss Gábor / MTI

"Rendkívül sajnálom a történteket, és bár a taxis nem a mi cégünk alkalmazottja, hanem egyéni vállalkozóként nyújt szolgáltatást, nem bújok az ujjam mögé, hanem megteszem a szükséges intézkedéseket. Már csak azért is, mert a gépkocsin a mi cégünk logója szerepel. Megszakítjuk az együttműködésünket ezzel a személlyel, aki a továbbiakban nem részesül taxitársaságunk diszpécserszolgálatában" 

- fogalmazott Vasile Inovan. Az ügy akkora nyilvánosságot kapott, hogy Kolozsvár polgármestere, Emil Boc egy rádióműsorban beszélt a történtekről. 

Elszigetelt esetről van szó, amit nem tolerálok, nem fogadok el, éppen ezért 500 lejes büntetést róttunk ki a sofőrre. Ha még egyszer ilyesmire vetemedik, megvonjuk tőle vagy felfüggesztjük a fuvarozói engedélyét 

- fejtette ki a véleményét a városvezető. A magyarellenes incidens nem egyedülálló, hiszen 2016-ban a kolozsvári gyerekklinikán egy háromszéki kislányt illetett sértő megjegyzésekkel a gyenge román nyelvtudása miatt az ügyeletes orvos, Majd 2020-ban egy személyszállító társaság egyik sofőrje megtiltotta, hogy az utasok magyarul beszéljenek a járművön.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

Menczer Tamás: A NATO főtitkár nyilatkozata arra utal, hogy ez már világháborús, atomháborús készülődés

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Felemelt másokat, hogy elérjék a lehetetlent” – tragikusan fiatalon hunyt el a nemzeti atlétikai bajnok

KÜLFÖLD

Az év tahója díj elkelt: ennél pofátlanabb parkolást még nem láttál - fotó

KÜLFÖLD

„Ez nem fair. Cserbenhagytak” – 4 éve vár műtétjére a gerincsérves 14 éves fiú

KÜLFÖLD

„Szörnyek vannak az ágyam alatt” – mondta a 3 éves kislány és nem tévedett