A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
2 hónapja

Elvennéd a halálos balesetet okozók jogosítványát? Romániában drasztikus lépésre készülnek- Videó!

A szomszédos Romániában szigorúbb szabályozást vezetnek be. Ha elfogadják a tervezetet, akkor a halálos balesetet okozók a büntetésük letöltése után 5 évvel vizsgázhatnának újra. Megkérdeztük a fővárosiakat, hogy itthon hogyan viszonyulnak a halálos baleseteket okozó sofőrökhöz.

Szerző K. B.

A biztonságos közlekedés mindenki érdeke. Nem csak azért, mert anyagi kár keletkezhet belőle az emberek értéktárgyaiban, hanem azért is, mert a testi épségünk nagyon könnyen meg tud sérülni. Románia az európai országok közül vezeti a halálos áldozatokkal járó közlekedési baleset számában a listát, így most a kormány úgy döntött, szigorítani fognak a szabályokon.

autós, sofőr, autóvezető, volán,
Romániában nagyon szigorúan fogják szabályozni az elvett jogosítványokat /Fotó: Pixabay.com

Romániában csaknem a tízszeresére növekedhet az az időtartam, ami után visszakaphatják a jogosítványukat a halálos balesetet okozó sofőrök. Míg eddig körülbelül fél évvel a börtönbüntetésük letöltése után tehették le újra a járművezetői vizsgájukat, addig most már 5 évre növekedhet ez az időtartam. A szenátus 106 tagjából 105 már támogatta a javaslatot - számolt be róla a Maszol.ro.

Magyarországon nagyon ritka, hogy valakinek örökre elvegyék a jogosítványát

A mostani szigorítással kapcsolatban utánajártunk, hogy Magyarországon mi a hivatalos eljárás jelenleg. A Ripostnak egy közlekedési balesetekkel foglalkozó szakértő nyilatkozott a hazai szabályozásról.

Amikor valaki halálos baleset okoz, és bevonják a vezetői engedélyét, akkor a büntetésének kiszabását rengeteg tényező befolyásolja. A baleset körülményei, a szándékosság, a segítségnyújtás elmulasztása, vagy éppen az alkohol befolyása. Különbséget kell tennünk, ha valaki önhibáján kívül, szürkületben, egy ittas, fekete kapucnis férfit üt el véletlenül a visszapillantó tükrével, vagy ha például valaki részegen vezetve elüt két embert a zebrán, és még cserben is hagyja őket. Ezért nem érdemes azt mondani, hogy minden halálos balesetet okozó személy jogosítványát vegyék el egy életre

- árulta el véleményét a témában lapunkat a szakértő.

Megtudtuk tőle, hogy hazánkban a baleseteket követő büntetések letöltése után 5 hónap és 10 év között van az az időtáv, ameddig a vétkes sofőrnek el kell búcsúznia a jogosítványától. A szakember kihangsúlyozta, hogy minden egyes büntetési tételnél befolyással bír, hogy miért veszik el a jogsiját: összegyűlt hibapontok, ittas vezetés, vagy éppen egy halálos gázolás. 

A Ripost szakértője rámutatott, hogy az "örökre" bevont jogosítvánnyal rendelkezők is 10 évente jogorvoslattal élhetnek a döntés ellen, és ha az orvosi felülvizsgálaton megfelelnek, illetve a pszichológiai vizsgálaton is átmennek, akkor részt vehetnek az utánképzésen, és újra szerezhetnek jogosítványt. Azonban ha az orvosi stáb úgy dönt, hogy a sofőr vezetésre alkalmatlan, akkor továbbra is eltilthatják a vezetéstől.

A közúti balesetek 28 százalékát a gyorshajtás okozza

A második helyet az elsőbbségi jog megsértése eredményezte a balesetek 26 százalékával, míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása 15 százalékban állt a balesetek hátterében. A balesetek bekövetkeztének további okai az ittas vezetés, a vasúti átjárókban történő közlekedés szabályainak meg nem tartása, valamint a biztonsági öv szabályszerű viselésének elmulasztása volt.

Bár az utóbbi években - kivéve a tavalyihoz képest - csökkent a közúti balesetek száma, még mindig rengeteg karambol és gázolás történik. A Központi Statisztikai hivatal adatai szerint például 2022-ben összesen 14 732 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarországon.

 

Az utcán arról kérdeztünk embereket, hogy ők elvennék-e a halálos balesetekben vétkes sofőrök jogosítványát.

 

 

 

Szerző K. B.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől az ukrán bejelentéstől félt mindenki

origo.hu

Szabó Zsófi képtelen leállni a bikinis fotókkal - kép

metropol.hu

Megszólalt a szakérő: ezt élhette át Suhajda Szilárd az utolsó percekben

mandiner.hu

Megvan az ország, amellyel a Nyugat csillapíthatja Ukrajna lőszeréhségét

hirtv.hu

Rétvári Bence: Háborús időkben a háborúból ki kell maradni

origo.hu

Gépfegyverrel fenyegették meg Polgár Árpádot

travelo.hu

Pénzt kért a Ryanair egy házaspártól, akik süteménnyel akartak felszállni a gépre

ripost.hu

Ezt nem teszi zsebre: Dopeman csúnyán beszólt ByeAlex-nek

ripost.hu

Alig takarta valami Tóth Andi bájait

ripost.hu

Lélegzetelállító együttállást láthatunk éjjel az égen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Őrület: Be akarja tiltani a német sörösüvegeket az EU

KÜLFÖLD

Nemzeti összetartozás napja: a béke tüzei is lesznek a magyar tüzek ma este az egész világon

KÜLFÖLD

Nyomkövetővel a lábán szavazott ellenünk az EP-képviselő

KÜLFÖLD

Káosz Európa nagyvárosaiban. Erdogan győzelmét ünnepelték az itt élő törökök

KÜLFÖLD

Szörnyű tömegszerencsétlenség: egy busz és 5 autó ütközött

KÜLFÖLD

Csoda történt: 20 évig semmire sem reagált a nő, majd hirtelen felébredt

KÜLFÖLD

"Fáj a fejem, valami baj van" - életét vesztette a 4 gyermekes édesanya

KÜLFÖLD

A szerelem nem ismer határokat - Basil és Shrimp románca filmbe illő - videó