Létrehozva: 2023.01.17.
Módosítva: 2023.01.20.

Továbbra is nő a bűnözés Svédországban

Egyre több a gyilkosság is.

Kilenc, valamint hét évre ítélte a svéd bíróság azt a két, húszas évei elején járó fiatalt, akik a vád szerint gyilkosság szándékával támadtak meg egy férfit Svédországban még 2020-ban. Ennek ellenére a bíróság engedélyezte, hogy a másodfokú tárgyalásig szabadlábon védekezhessenek, mert szerinte nem áll fenn a szökésük veszélye. A két férfi szerepel a svéd rendőrség bűnözői toplistáján.

A három évvel ezelőtti eset előzménye egy rivális bűnszervezetek közötti, gyorséttermi lövöldözés volt, amely során egy 12 éves – vétlen kislány – életét vesztette. A két „eredeti célpont”, akik túlélték a támadást, akkor elhatározták, hogy visszavágnak az éttermi támadásért, ehhez pedig egy kábítószer-kereskedelemben érdekelt csoport, a Filterless Boys két tagját bérelték fel. A csoport nem ismeretlen a svéd bűnüldöző szervek előtt, ugyanis az elmúlt évek véres bandaháborúinak aktív szereplője.

2020 őszén az áldozatot egy találkozót színlelve kelepcébe csalták, és megtámadták, de sikerült elmenekülnie, könnyű sérülésekkel megúszta az esetet. A tetteseket 2022 őszén tartóztatták le, és most tárgyalták az ügyüket, amely a vádlottak számára győzelemmel érte fel. A svéd Expressen beszámolói szerint az ítélet kihirdetésekor egyikük örömében megszaggatta a saját ingét.

Az ügyben eljáró ügyész, Ida Arnell a sajtó képviselőinek elmondta, még nem találkozott azzal, hogy egy ilyen súlyú ügyben a vádlottak szabadlábon védekezhettek volna a másodfokú tárgyalásig. Közölte:

fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye, ráadásul mindkét vádlott esetében reális a bűnöző életmód folytatása.

Az ügyész véleményét osztja az ügyben eljáró nyomozó is, aki szerint

kiemelt kockázatú bűnelkövetőkről van szó, akik egy erőszakos banda tagjai. A két migrációs hátterű vádlott ráadásul szerepel a svéd rendőrség bűnözési toplistáján, amely hetvennégy bűnöző nevét tartalmazza.

Az eset sajnálatos módon nem meglepő, ugyanis a jóléti Svédországban a migráció támogatása, ösztönzése hosszú évek óta zajlik, annak ellenére, hogy komplett – svéd nyelvű, bárki által elérhető – katalógus készült az országban egymással háborúban álló bandákról, és az általuk elkövetett bűncselekményekről. Az elmúlt években szinte minden hétre jut egy, zömében migráns hátterű csoportok által elkövetett bűncselekmény, késelés, lövöldözés vagy robbantás a skandináv országban.

A hét elején robbanás rázta meg a svéd fővárost kedd hajnalban, amikor egy nagy erejű bomba robbant egy étteremnél. A 3.28-kor bekövetkező detonáció célpontja a stockholmi rendőrség szerint nagy valószínűséggel a vendéglátóhely lehetett, és csak a szerencsének köszönhető, hogy a személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős.

A rendőrségi információk szerint a Greta Garbo téren lévő étterem előtt robbant fel egy eddig ismeretlen eredetű robbanószer – számolt be az Aftonbladet.

A detonáció célpontja a stockholmi rendőrség szerint nagy valószínűséggel a vendéglátóhely lehetett, és sak a szerencsének köszönhető, hogy a személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős.

A svéd biztonsági szolgálat, a SAPO illetékesei széles körű vizsgálatot folytatnak az étterem tulajdonosaival, valamint az épületben lakók előéletével, életvitelével kapcsolatban.

A rendőrség illetékese a sajtó kérdésére közölte:

„természetesen megvizsgáljuk, hogy ennek a robbanásnak van-e bármilyen köze a közelmúltban Svédországban elkövetett, ehhez hasonló bűncselekményekhez”.

A karácsony óta eltelt időszakban megnőtt a gyilkosságok és a robbantások száma Svédország fővárosában. A legnagyobb példányszámú svéd napilap, az Aftonbladet információi szerint a stockholmi rendőrség nem képes kezelni a problémát, a rendőri vezetők – és most már politikusok is – az ország más részeiből odavezényelt egységekkel tennének rendet a káosz felé sodródó fővárosban.

Nem ritka, hogy a jóléti Svédországban gyilkosságok, bandák közötti leszámolások zajlanak. Ám a karácsony óta eltelt időszakban a gyilkosságok és a robbantások száma megnőtt. A mostani szomorú bűncselekmény-sorozatot – néhány nap leforgása alatt hat robbantás történt, és hat ember halt meg – egy Rinkebyben, karácsonykor történt gyilkosság indította el.

A közel 90 százalékban bevándorlók által lakott városrészben a svéd rendőrség adatai szerint a legmagasabb a bűnözési arány a fővárosban.

Az Aftonbladet információi szerint a fővárosi rendőrök nem tudják önerőből megoldani a helyzetet, ugyanis sem elegendő eszköz, sem pedig humán erőforrás nem áll rendelkezésükre.

Tetézi a bajt, hogy bűnügyi szakértők szerint a közeljövőben még több bűncselekmény várható, ugyanis Svédország tele van különböző – zömében migrációs hátterű – bűnszervezetekkel, amelyek háborúban állnak egymással.

A mostani gyilkosságra is nagy valószínűséggel fegyveres válasz fog érkezni, ezért az ország más régióiból mintegy száznyolcvan rendőrt vezényelnek a közeljövőben a svéd metropoliszba.

A stockholmi rendőrség parancsnokhelyettese, Lisa Granqvist a sajtó kérdésére elismerte, a helyzet eszkalálódott, ám szerinte a főváros jó ideje együtt él a bűnözéssel. Véleménye szerint félő, hogy az átcsoportosítások miatt más ügyeket „parkolópályára kell helyezniük” a nyomozóknak, s ez további nehézségekhez, az ügyek torlódásához vezet.

Az egyre tarthatatlanabbá váló helyzetre a köztudottan bevándorláspárti svéd politika is felfigyelt, és megoldást szeretne az ügyekben.

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter sajtótitkára közölte: heti találkozókat szerveznek a minisztérium illetékesei, valamint a rendőrség vezetői között a probléma mielőbbi megoldása és a szervezett bűnözés felszámolása érdekében.

Rekordszintre emelkedett az idén Svédországban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma – közölte hétfőn a stockholmi kormány.

A halálos kimenetelű lövöldözések száma megnövekedett, és újabb véres csúcsot ért el az idén” – hangsúlyozta Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint 2022-ben eddig hatvanan vesztették életüket lőfegyvertől.

A térség más országai közül Norvégiában négy, Dániában négy, Finnországban két gyilkosságot követtek el lőfegyverrel.

Strömmer úgy fogalmazott, hogy ezek a gyilkosságok csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert a társadalom egyes részeit erőszak szövi át, és jelentős a szervezett bűnözés is. Tavaly 45 embert lőttek le Svédországban, 2012-ben ez a szám még 17 volt a Svéd Országos Bűnmegelőzési Tanács szerint.

Az igazságügy-miniszter kiemelte, hogy a kormány különleges testületet hoz létre a tárcán belül a szervezett bűnözés elleni harc összehangolása végett. „Egyetlen tisztességes társadalom sem fogadhatja el, hogy hetente valakit agyonlőnek a nyílt utcákon” – húzta alá Strömmer.

A korábbi, szociáldemokrata vezetésű svéd kormány jelentősen megerősítette a rendvédelmi szerveket, és szigorúbb büntetésekkel sújtotta a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményeket, mégsem tudta megfékezni a bűnszervezetek terjeszkedését. A szeptember 11-i parlamenti választások nyomán többséget szerzett jobboldali pártok tömörülése a korábbinál is szigorúbb fellépést ígért a bűnözéssel szemben. Elképzelései között szerepel olyan övezetek kialakítása, ahol előállíthatják és megmotozhatják a gyanúsítottakat, ezenfelül kétszeresére emelnék a bűnszervezetekhez köthető bűncselekmények büntetési tételét, valamint kiterjesztenék a hatóságok jogkörét a bűnözők lehallgatására.

Robbantásokkal és lövöldözésekkel zajlott a szilveszter Svédországban is. Két embert is agyonlőttek a skandináv államban, többen súlyosan megsérültek és számos helyen voltak robbantások is. A legerőszakosabb bűncselekmények Stockholmban voltak.

Az első ilyen eset karácsony napján történt, amikor agyonlőttek egy harmincas éveiben járó férfit a főváros északi részén. Ezt követően Dél-Stockholmban észleltek robbanást a helyiek, majd egy másik fővárosi negyedben is. Ez utóbbiban később, szilveszterkor ismét bomba robbant egy társasházban. Aznap egy másik svéd városban, Örebróban is volt lövöldözés, rálőttek egy taxisra.

A híradások szerint több helyen is zavargással, lövöldözéssel és támadásokkal folytatódott a szilveszter. A legsúlyosabb eset este hét körül történt Stockholm észak-nyugati részén, ahol agyonlőttek egy húszéves, bevándorló-hátterű fiatalt, és meglőttek még két embert.

Bár az éjszaka folyamán komolyabb személyi sérülés nem történt, de ez csak a szerencsének köszönhető,

ugyanis embereket, otthonokat, autókat, valamint metrószerelvényeket lőttek szándékosan tűzijáték-rakétákkal. Ez utóbbi jelenség az utóbbi időben harapódzott el, amelyet elsősorban fiatal bevándorlókból álló bandák alkalmaznak.

A jelenség szilveszterkor különösen szélsőséges mértéket öltött. Január elseje sem telt nyugalmasan a skandináv ország fővárosában, két robbanás is megrázta Stockholmot. Az egyik közel ahhoz a helyhez történt, ahol az előző napi gyilkosság, a támadás pedig egy ismert rapper ellen irányult. A rendőrség közlése szerint a robbanás rendkívül nagy erejű volt, amely egy társasház bejáratánál történt.

A bűncselekménnyel kapcsolatban több embert is elfogtak,

a rendőrség nem zárja ki, hogy az eset összefüggésbe hozható a szilveszteri gyilkossággal. Az egyik napilap értesülései szerint egy másik ismert rappert is letartóztattak, akit korábban már több bűncselekmény elkövetésével is elítéltek.

Egy órával később egy másik stockholmi városrészben is robbantottak, szintén egy kapualjban, itt egy embert vettek őrizetbe. Svédországban soha annyian nem haltak meg lövöldözések következtében, mint 2022-ben. Összesen 378 esetben dördültek el fegyverek, melyek során 63 ember vesztette életét.

A skandináv ország évtizedekig a legmegengedőbb bevándorló politikát folytatta Európában. Ráadásul a migrációról szóló vita kezdeményezéseket a politika lesöpörte az asztalról, akik mégis megkérdőjelezték a korlátok nélküli bevándorlás jótékony hatását, azokra jobbszélső bélyeget aggattak. Ennek azonban most meg is kell inniuk a levét...

Minden naposak a lövöldözések és a robbantások a svéd nagyvárosokban. Fotó: Claudio Bresciani

Egyetlen másik európai országban sem olyan magas a gyilkosságok aránya, mint ott. Különösen Stockholm, Göteborg és Malmö külvárosában keltenek félelmet és rémületet a migrációs hátterű bandák és iszlamisták. Csak az elmúlt ünnepnapok alatt négy lövöldözés történt, ami három halottat és még több sérültet követelt. De azt is megemlíthetjük, hogy minden naposak lettek az gyújtogatások és a robbantások. 

A svájci Blick január elején Svédországba utazott, hogy az említett veszélyes környékeken fiatal migránsokkal beszéljenek. Ez azonban nem egyszerű, sőt kimondottan veszélyes. Az újságírókat ugyanis gyakran kövekkel dobálják a bandák tagjai. Helyszíni beszámolójuk lehangoló. A lap munkatársa arról ír, hogy Stockholm Rinkeby nevű kerületének főterén szinte csak Afrikából érkezett arabok vannak. 

A svájci hírportál megjegyzi, hogy Svédországban különösen magas a fiatalok körében a munkanélküliség. Ez azonban nem azért van, mert ne lenne mit dolgozni, hanem elsősorban azért, mert a fiatal bevándorlók nem is akarnak dolgozni. Az állam nyakán élnek vagy bűnözéssel keresik a kenyerüket. 

Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy míg Svédországban tavaly 60 ember vesztette életét lövöldözés miatt, addig Dániában ez a szám négy, Finnországban pedig kettő volt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért