Létrehozva: 2022.12.09.
Módosítva: 2022.12.09.

Döbbenetes: Gyorsabban öregszik a tinik agya a Covid miatt

A kamaszokat vizsgáló kutatást a napokban publikálták.

Szerző Ripost

Egy friss tanulmány szerint az amerikai tinédzserek agya fizikailag megváltozott a Covid-19 világjárvány alatt, és gyorsabban öregszik a normálisnál – olvasható a CNN Health oldalán.

Lány Iskola
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A Biological Psychiatry: Global Open Science című folyóiratban alig egy hete publikált tanulmánya az egyik első, amely az agy stressz és a szorongás okozta fizikai változásait vizsgálja. A kutatás egy 8 évvel ezelőtt elkezdett nagyobb tanulmány része, amelyben a tudósok megpróbálták megérteni a nemek közötti különbségeket a serdülők depressziójában. A vizsgálatok fele a világjárvány előtt, a másik fele pedig 2020 végén készült. A kutatók 128 gyermek MRI-vizsgálatát hasonlították össze. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik a járvány első évét élték át, agyi életkoruk idősebb volt, mint kronológiai életkoruk.

MRI vizsgálat AGY
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A stressz és a nehézségek hatására indulhat be az öregedés

A gyermek agya természetesen idővel változik, de a kutatások eredménye azt mutatta, hogy ezek a fizikai változások felgyorsulhatnak, ha egy személy gyermekkorában jelentős nehézségeken megy keresztül. Ezt korábbi tanulmányok is kimutatták már, amelyben azt találták, hogy azok az emberek, akik életük korai szakaszában erőszaknak, elhanyagolásnak, szegénységnek és családi problémáknak vannak kitéve, gyorsabban öregszenek az agyban, és később mentális egészségi problémáik is lehetnek.

Fizikailag is látható a változás az agy egy részén

agy
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A járvány kezdetén átesett agyak növekedést mutattak az amygdalának nevezett területen, amely segíthet szabályozni a félelmet és a stresszt, és a hippokampuszban, amely az emlékekhez való hozzáférést szabályozni tudja. A szövetek elvékonyodtak az agy azon részén, amely a végrehajtó funkciókat szabályozza a kéregben. A vizsgálatban résztvevő fiatalok a szorongás, a depresszió és a tudósok által internalizált problémák súlyosabb tüneteinek megjelenéséről is beszámoltak a világjárvány első éve után. Utóbbi a szomorúság érzését, az alacsony önbecsülést és a félelmet, valamint az érzelmeik szabályozásának nehézségeit jelenti.

A tudósokat is meglepte a kutatás eredménye

Ian Gotlib, az új tanulmány vezető szerzője szerint nem tudták pontosan, milyen eredményeket mutatnak majd az MRI-vizsgálatok a Covid első éve miatti leállások után.

Ez csak egy éves leállás volt, így nem tudtuk, hogy az agyra gyakorolt ​​​​hatások ennyire hangsúlyosak lesznek egy rövid stresszes időszak után. Ez az általunk tapasztalt mentális egészségügyi nehézségekre utal.

Gotlib hozzátette, az nem világos, hogy az agyi változások hatással lesznek-e az élet későbbi szakaszára. Mindenesetre a kutatócsoporttal tervezik, hogy nyomon követik a fiatalok agyának a fejlődését, valamint megvizsgálják azt a 10 gyermeket, akik átestek a Covidon, hogy kiderüljön, van-e más hatása is a betegségnek. A kutató megjegyezte, a fizikai különbségek kissé hangsúlyosabbak a Covid-fertőzött gyerekeknél.

Kezelhetők a mentális problémák

Dr. Max Wiznitzer, az UH Rainbow Babies & Children’s Hospital gyermekneurológiai osztályvezetője szerint megfelelő mentális egészségügyi beavatkozásokkal kezelhetők az olyan problémák, mint a szorongás vagy a depresszió. „Az agynak megvan a képessége az átszervezésre, vagy nevezzük fejlesztésnek, ha úgy tetszik” – fogalmazott Gotlib doktor. Mint mondja, bár a bezárások és az iskolabezárások véget értek, annak mentális egészségügyi következményei elhúzódhatnak. „Győződjön meg arról, hogy tinédzsere minden olyan segítséget megkap, amire szüksége lehet, ha depresszió, szorongás tüneteit tapasztalja vagy visszahúzódik” – tanácsolja a tudós.

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány