Létrehozva: 2022.12.23.

A republikánus képviselők többsége nem vett részt Zelenszkij kongresszusi beszédén

Lényegében bojkottálták az ukrán elnököt...

Szerző Gaál József

Az amerikai szövetségi törvényhozás 213 republikánus párti képviselőjéből mindösszesen 86-an vettek részt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kongresszusi beszédén - írja a The Hill washingtoni hírportál. Elemzők szerint a jobboldali politikusok távolmaradása jól jelzi, hogy Ukrajna amerikai támogatása alábbhagyott. Valamint előrevetíti, hogy Kijev jóval kevesebb pénzügyi és katonai támogatásra számíthat az Egyesült Államoktól, miután január harmadikán feláll az új Kongresszus, és a Republikánus Párt többségbe kerül a Képviselőházban.

Volodimir Zelenszkij egy fronton harcoló katonák által aláírt ukrán zászlót adott át Nancy Pelosi házelnöknek és Kamala Harris alelnöknek a Kongresszusban (Mandel NGAN / AFP)

Mint ismert, Zelenszkij szerdán látogatott Washingtonba, ahol kétoldalú megbeszélésen vett részt Joe Biden amerikai elnökkel, majd beszédet tartott a szövetségi Kongresszusban. A 22 perces felszólalása során az ukrán államfő arra buzdította a törvényhozókat, hogy továbbra is támogassák országát a háborúban katonai és pénzügyi segélyekkel. Szerinte ugyanis "az Ukrajnának küldött amerikai pénz nem adomány, hanem befektetés a globális biztonságba és demokráciába". (Fontos elmondani, hogy az ukrán elnök látogatása után kevesebb mint 48 órával, a Kongresszus megszavazott egy átfogó kiadási törvényt, melynek részeként újabb 45 milliárd dolláros katonai segély biztosítanak Ukrajnának az amerikai adófizetők pénzéből.)

Noha az amerikai fősodratú média igyekezett úgy beállítani Zelenszkij látogatását, mint amit kétpárti, sőt nemzeti egyetértés övez, a valóság ettől igencsak távol állt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a republikánus képviselők hatvan százaléka el se ment az ukrán elnök beszédére, a jelenlévők egy része pedig nem volt hajlandó a tömeggel együtt tapsolni, amikor mindenki más álló ovációval ünnepelte Zelenszkijt. 

Ráadásul a szimbolikus és jelzésértékű távolmaradáson túl, több jobboldali politikus is kemény kritikát fogalmazott meg Ukrajna támogatásával szemben. Chip Roy texasi képviselő például úgy jellemezte az ukrán elnök beszédét, mint egy "újabb színjátékot", melyet a demokraták arra fognak felhasználni, hogy meggyőzzék a választókat arról, hogy az Ukrajnának szánt pénzek "csak úgy varázsütésre jönnek létre a semmiből".

Ohio állam veterán jobboldali képviselője, Warren Davidson azt mondta, hogy szerinte Zelenszkijnek nem a képviselőház padsoraiból kellene beszélnie, hanem a tárgyalóasztalnál. 

"Arra kellene összpontosítanunk, hogy megpróbáljuk megfékezni a háborút, nem pedig kiterjeszteni azt. Ez pedig azt az üzenetet közvetíti, hogy a háború kiterjesztésével nincs semmi bajunk. Szerintem pedig más üzenetet kellene küldenünk" - fogalmazott a politikus.

Donald Trump korábbi elnök egyik szoros szövetsége, Lauren Boebert coloradói képviselő azt írta a közösségi oldalán, hogy nem hajlandó több pénzt megszavazni Ukrajnának, amíg nem lesz "teljes körű ellenőrzés" arról, hogy hová mentek a már jóváhagyott támogatások.

Mind közül talán a legélesebb kritikát Thomas Massie, Kentucky állam képviselője fogalmazta meg, aki azt mondta, hogy "az amerikai adófizetőket hadba állították, hogy segélyezzenek egy idegen kormányt". Zelenszkij elnököt pedig egy "közönséges ukrán lobbistának" nevezte.

Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Joe Biden amerikai elnökkel a kétoldalú tárgyalások után (Forrás: Joe Biden - Twitter)

A The Hill összefoglalója egyébként külön kihangsúlyozza, hogy a republikánus politikusok körében korántsem általános az Ukrajna támogatásával szembeni szkepticizmus, és a párt több különálló "frakcióra" oszlik a kérdésben. Legtöbben talán azok vannak, akik egyfajta háborúellenes filozófiára hivatkozva teljes mértékben ellenzik a támogatásokat, egy jelentős részük csak katonai segélyt küldene, pénzügyit egyáltalán nem, megint mások pedig úgy vélik, hogy az Ukrajnába küldött pénzt inkább az amerikai-mexikói határt védelmére kellene elkölteni. A lap szerint a republikánusok között egyedül abban van egyetértés, hogy az Ukrajnába küldött segélyeket, fegyvereket és pénzeszközöket jobban nyomon kellene követni.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

„A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát” – több mint 100 év után fény derült a „fáraók átkának” titkára

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő