Létrehozva: 2022.11.03.

Listenbourg: egy kitalált európai ország tartja lázban az internetet

Elképesztő, mire képes az emberi fantázia, ha szabadjára engedik.

Szerző Gaál József

Gyakorlatilag a semmiből felépített magának az internet népe egy fiktív európai országot Listenbourg néven. Írtak neki történelmet, megrajzolták a földrajzi viszonyait, csináltak neki megyehatárokat és városokat, szereztek neki nemzeti himnuszt, valamint hasraütésszerűen a köztársaságot jelölték ki államformájának. A Spanyolország északnyugati-részéhez "csatolt" ország egy ártatlan tréfának indult a Twitteren, de az őrület mostanra odáig gyűrűzött, hogy EP-frakcikók, több francia politikus, valamint számos nagy multinacionális vállalat is Listenbourgról posztol megállás nélkül - írja a TF1 francia hírportál.

Listenbourg fiktív ország elhelyezkedése a térképen (Twitter)

Listenbourg október 30-án született, amikor is egy Gaspardooo nevű Twitter-felhasználó közzétett a platformon egy szerkesztett térképet, amin egy piros nyíl mutatott egy, az Ibériai-félszigethez hozzácsatolt, a valóságban nem létező földdarabra. A bejegyzés fejlécében a szerző azt írta: "Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak még ennek az országnak a nevét sem tudják" - kifigurázva ezzel az amerikaiak híresen hiányos földrajzismereteit. Később a bejegyzésre egy másik felhasználó annyival válaszolt, hogy "Ki nem ismeri Listenbourgot?", majd a térkép és a rajta szereplő fiktív ország varázsütésre mémmé vált.

Miután a bejegyzés vírusszerűen elterjedt a Twitteren, a #Listenbourg bekerült az oldal öt legnépszerűbb hashtage közé, sőt, a kamuországnak még saját Wikipédia-oldalt is csináltak ismeretlenek. Ezt később ugyan eltávolította az online enciklopédia, de a tárolt változatban az olvasható, hogy Listenbourg leghíresebb királya XV. Listen volt, aki 1661-ben háborút indított XIV. Lajos francia uralkodó ellen.

Később a YouTube-on megjelent Listenbourg nemzeti himnusza, valamint egy aranysast ábrázoló piros-fehér zászló, ami az ország nemzeti lobogója. Ezzel párhuzamosan valaki létrehozta Listenbourg "hivatalos" kormányzati fiókját a Twitteren, ahol bemutatták az ország útlevelét, időjárás előrejelzésekről adtak tájékoztatást, ismertették a fontosabb városokat, valamint bejelentették, hogy csatlakoznának az ENSZ-hez, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Erre reagálva az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció azzal reagált, hogy ők támogatják az ország tagságát.

Ezután sportszervezetek, multinacionális nagyvállalatok, önkormányzatok, sőt, számos politikus is felszállt a dilivonatra, és a fiktív államról kezdett posztolni. Eric Zemmour volt francia elnökjelölt például azt írta, hogy "Listenbourgban csinálj úgy, mint a listenbourgiak". La Clusaz francia kisvárosa bejelentette, hogy testvérvárosi kapcsolatot kíván létesíteni a listenbourgi Osarti városával. A francia élvonalbeli labdarúgó bajnokságban szereplő Toulouse Football Club jelezte, hogy a csapat jövőre Listenbourgba szervezi az edzőtáborát. A 2024-es párizsi olimpia hivatalos Twitter-oldalán pedig bejelentették Listenbourg részvételét a játékokon. "Listenbourg érkezésével 206-ról 207-re nőtt az olimpiai küldöttségek száma. Üdvözöljük őket" - írta a szervezet.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

borsonline.hu

Megrendült közleményt adott ki a NASA: magas adattartalmú jeleket fogtak be a szondák

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

life.hu

Meglepően egyszerű módszer a horkolás megszüntetésére: egy csapásra megoldja a problémát

mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Meztelen túrázókkal találkozhatsz ezen a túraútvonalon

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Arcon lőttek egy 9 éves lányt az otthonában, csoda, de túlélte

KÜLFÖLD

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, megölt” - 3 gyermek édesanyja tűnt el

KÜLFÖLD

Megszakad a szív, gyászol az iskola: 4 tinédzser halt meg

KÜLFÖLD

Percekig marcangolták: 6 éves, kertben játszó kislányra támadtak a megvadult kutyák