KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hónapja

Rezsiszámlákból raktak tüzeket a brit nagyvárosokban – Videó

Összehangolt tüntetéseket szerveztek a rezsi árának emelkedése ellen az Egyesült Királyságban.

Szerző Gaál József

Nagy-Britanniában gyakorlatilag minden nagyobb városban tüntetések voltak a megélhetési válság, valamint az egyre magasabb energiaárak miatt szombaton.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A megmozdulásokban, melyeken összességében több tízezren vettek részt, az volt a közös, hogy a demonstrálók rezsiszámlákból raktak tüzet, miközben kormányellenes jelszavakat skandáltak – írja a Guardian online kiadása.

Az összehangolt tüntetéseket több civil szervezet és szakszervezet koordinálta helyben, a főszervezőjük azonban az úgynevezett Don't Pay UK (Ne fizess Egyesült Királyság) mozgalom volt. Ahogy arról a Ripost korábban beszámolt, a mozgalom célja, hogy legalább egymillió embert meggyőzzön arról: ne fizesse be a rezsiszámlákat, így gyakorolva nyomást a brit kormányra és energiaszolgáltatókra.

A mi tervünk egyszerű: az energiaszámlák megfizethető szintre való csökkentését követeljük. A mi eszközünk az, hogy egymillió embert fogunk összegyűjteni, akik megfogadják, hogy nem fizetnek, ha a kormány újabb hatalmas áremelést hajt végre

– olvasható Don't Pay UK honlapján, ahol azt is írják, hogy a tömeges nemfizetés egyszer már eredményre vezetett a brit történelemben. 1990-ben ugyanis, a Margaret Thatcher vezette kormány által bevezetett „közvélemény-kutatási adó” megfizetését 17 millió ember tagadta meg, ami lehetetlenné tette az adónem végrehajtását.

A szombati tüntetésekre azt követően került sor, hogy a háztartások által kifizetett energiaszámlák felső határát 1900 fontról 2500 fontra, azaz átszámítva nagyjából 1,2 millió forintra növelte a brit kormány.

A rezsiszámlák égetése egyébként Európa-szerte az energiaválság elleni tiltakozások egyik szimbólumává vált. Többek közt Nápolyban, Rómában, Milánóban és Kisinyovban is sor került már ilyen típusú demonstrációra.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!