KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

1 hónapja

„Rezsilázadás” tört ki Nagy-Britanniában, tömegek nem fizetik be a számláikat

Az egyre nagyobb méreteket öltő „energiaszegénység” döntéskényszerbe hozta a szigetország lakóit. Sok britnek már a rezsiszámlák befizetése vagy az élelmiszer-vásárlás között kell választania.

Szerző Gaál József

A rezsiköltségek drasztikus emelkedése elleni tiltakozás jegyében tömegek tervezik Nagy-Britanniában, hogy október elsejétől kezdve nem fizetik be a gáz- és villanyszámláikat. Az angolszász sajtóban csak „rezsilázadásnak” nevezett kezdeményezés „Don't Pay UK”, azaz „Ne Fizess Egyesült Királyság” néven fut, és a kampány hivatalos honlapja szerint eddig 75 ezren jelezték, hogy készek megtagadni a fizetést. A szervezők azzal számolnak, hogy októberre akár egymillióan is csatlakozhatnak a polgári engedetlenséghez, ami már az energiaszolgáltatókat, valamint a kormányt is az árak csökkentésére kényszerítheti – írja az Evening Standard ingyenes brit bulvárlap online kiadása. 

A „Don't Pay UK” aktivistái szórólapokkal próbálnak minél többeket meggyőzni a nemfizetésről 

Az Egyesült Királyságot még áprilisban rázta meg az első „rezsisokk”, amikor a kormány eltörölte az energiaszolgáltatókat korlátozó árplafont, megszüntetve a megkötést, hogy mennyiért adhatják az energiát ügyfeleiknek. A döntés következtében az átlagos éves gáz- és villanyszámla 1400-ról 2000 fontra ugrott. A Cornwall Insight tanácsadó cég kutatása szerint az energiahordozók drágulása miatt a számlák októberben várhatóan ismét 50-60 százalékkal emelkednek majd, ami azt jelenti, hogy a háztartások energiaszámlái télen akár 3600 font, azaz átszámítva nagyjából 1,7 millió fölé is emelkedhetnek. A „Don't Pay UK” kezdeményezés névtelenségbe burkolózó szervezői szerint ez már akkora összeg, ami több millió britet taszítana energiaszegénységbe, ami ellen az egyetlen megoldás, ha az alacsony jövedelmű fogyasztók nem fizetik be a rezsiszámláikat. 

A mi tervünk egyszerű: az energiaszámlák megfizethető szintre való csökkentését követeljük. A mi eszközünk az, hogy egymillió embert fogunk összegyűjteni, akik megfogadják, hogy nem fizetnek, ha a kormány október 1-jén újabb hatalmas áremelést hajt végre

– olvasható a kampány honlapján, ahol azt írják, hogy a tömeges nemfizetés egyszer már eredményre vezetett a brit történelemben. 1990-ben ugyanis, a Margaret Thatcher vezette kormány által bevezetett úgynevezett „közvélemény-kutatási adó” megfizetését 17 millió ember tagadta meg, ami lehetetlenné tette az adónem végrehajtását.

Ezzel szemben a szakértők azt mondják, hogy a rezsibojkott nem az energiaszolgáltatóknak, hanem a magánszemélyeknek okoz majd nagyobb kárt. Gary Rycroft ügyvéd úgy fogalmazott, hogy a számlák kifizetésének megtagadása „szörnyű következményekkel járhat, mivel az érintettek könnyen az adósok feketelistáján találhatják magukat, ami potenciálisan megnehezítené számukra a lakásvásárlást, a lakásbérlést vagy egy másik energiaszerződés megkötését”.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!