KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hónapja

Aggasztóan hideg télre számít Európában a nemzetközi meteorológiai szervezet

A jelenleg rendelkezésre álló adatok semmi jóval nem kecsegtetnek.

Szerző Gaál József

Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) legfrissebb adatai szerint Európában a szokásosnál is hidegebb tél várható idén – írja a Financial Times online kiadása. A portál beszámolója szerint a nemzetközi meteorológiai szervezet előrejelzése alapján novemberben és decemberben egy magasnyomású időszak várható Nyugat-Európában, ami hidegebb időjárást, valamint kevesebb szelet és csapadékot hozhat magával.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Florence Rabier, az ECMWF főigazgatója azt mondta, hogy a hátralévő őszi hónapokban ugyan enyhébb időjárás várható az Atlanti-óceánon nemrég kialakult hurrikánok miatt, de a La Nina később rendkívüli hideget okozhat. Ez a légköri jelenség általában a Csendes-óceán időszakos lehűlése miatt következik be, ami hullámzó hatásokat vált ki az időjárásban szerte a világon, és drasztikusan megváltoztatja a szél- és csapadékmintákat.

Ha ez a prognózis megvalósul, az az energia szempontjából megterhelő lesz, mivel a kevesebb szél a szélenergia, a kevesebb csapadék pedig a vízenergia termelését fogja megnehezíteni

– fogalmazott Rabier, aki jelen pillanatban jó esélyt lát arra, hogy a környezeti tényezők miatt tovább mélyül az európai energiaválság. Szerinte annak ellenére, hogy a kontinens most élte át a történetének egyik legmelegebb nyarát, ami nagyban növelte a napenergia kitermelését, az EU energiamixében nem növekedett a megújulók részaránya, ugyanis a szél- és vízenergia jelentősen visszaesett.

A vészjósló előrejelzések miatt Claude Turmes, Luxemburg energiaügyi és területrendezési minisztere pénteken közölte, hogy a miniszterek felszólítják az uniós villamosenergiahálózat-üzemeltetők hálózatát (ENTSO-E), hogy a szokásosnál egy hónappal korábban, októberben nyújtsa be a téli villamosenergia-ellátás biztonságát fenyegető kockázatokról szóló frissített jelentését.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!