2 hónapja

100 marhát ajánlott fel Giorgia Meloniért egy afrikai diktátor fia

A politikuscsemete Róma elfoglalását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha elutasítják az ajánlatát.

Elképesztő ámokfutásba kezdett a közösségi médiában Yoweri Museveni ugandai diktátor fia. A 48 éves Muhoozi Kainerugaba, aki nemcsak édesapjának legidősebb gyermeke és kinézett utódja, hanem Uganda hadseregének főparancsnoka is, a Twitter-oldalán számtalan szexuális ajánlatot és háborús fenyegetést tartalmazó bejegyzést tett közzé az elmúlt napokban, melyek diplomáciai feszültséghez vezettek Olaszország és a közép-afrikai ország között - írja az amerikai Breitbart.

Muhoozi Kainerugaba, az ugandai hadsereg parancsnoka (Twitter)

Kainerugaba azzal kezdte az agymenését, hogy hétfőn "közvélemény-kutatást" indított, és megkérdezte a 600 ezer Twitter-követőjétől, ki hány marhát adna az olasz választásokat nemrég megnyerő Giorgia Meloni kezéért. Mindeközben a hadúr fia is megetette a saját ajánlatát: ő 100 Ankole-Watusi marhát (Nkore) ajándékozna a leendő kormányfőért cserébe. Mint fogalmazott, "azért adna ennyit, mert Melonit egy igaz, és félelmet nem ismerő nőnek tartja."

Beletelt néhány napba, de a nem mindennapi bejegyzését végül felkapta az olasz sajtó, ami nagyjából arra a megállapításra jutott, hogy az ugandai hadsereg vezére feltehetően csak viccelt, ugyanakkor diplomáciailag nem volt a legelőnyösebb. Miután a dolog szélesebb nyilvánosságot kapott, , Kainerugaba úgy döntött, megmagyarázza, miért tette a szokatlan ajánlatot:

Olasz barátaimnak: ezek az Nkore marhák. A legszebb marhák a Földön. Tudom, hogy az európaiak virágot adnak annak a lánynak, aki tetszik nekik. Sosem értettem. A mi kultúránkban marhát adunk a lánynak, aki tetszik nekünk.

Ez volt az a pont, ahol Kainerugaba agymenése nemzetközi botránnyá fajult. Uganda Turisztikai Minisztériuma ugyanis kiadott egy közleményt, melyben azt bizonygatták, hogy az elnök fiának bejegyzésével valójában semmi gond sincs. Mint írták, "a helyi kultúrában Nkore-ok nemcsak marhák, hanem a szeretet, a tisztelet, a barátság, a kötelékek, a vagyon, a kiválóság és legfőképpen a fejlődés szimbólumai is.

Nem sokkal ezután az elnök fia közös fotókat tett ki az olasz nagykövettel azzal a kommentárral, hogy épp megvitatják a leendő olasz miniszterelnök marhában mért árát. Később pedig arról is írt, hogy "amennyiben az olaszok elutasítják ajánlatát, el kell foglalnia Rómát, amit napok alatt képes lenne megtenni."

A szürreális eseménysorozatra végül maga Yoweri Museveni ugandai diktátor tette fel a pontot. Az országvezető ugyanis úgy döntött a történtek hatására, hogy előlépteti a fiát altábornagyból vezérezredessé. Mindezt ráadásul azzal indokolta, hogy a fia nagyon sok jó dolgot tett a hadsereg vezetőjeként.

A miheztartás véget érdemes elmondani, hogy Giorgia Meloni személyesen nem reagált nyilvánosan az afrikai hadúr ajánlatára. A politikus egyik közeli munkatársa, Francesco Lollobrigida pedig csak annyit mondott: Kainerugaba bizonyára csak viccelt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!