KÜLFÖLD

Szerző WM

2 hónapja

Zelenszkij felesége Sorossal találkozott New Yorkban - Fotó

Az ukrán first lady New Yorkba utazott.

Az ukrán elnök jelentette be, hogy felesége, Olena Zelenszka alapítványt hozott létre, hogy előremozdítsa a háború utáni újjáépítést. Az Olena Zelenska Foundation első nyilvános eseménye azonban nem Ukrajnában vagy valamelyik szomszédos országban volt, hanem az impozáns New York-i Metropolitan Operában.

Fotó: AFP

Az eseményen részt vett Alexander, Soros fia, egyben a Soros-vagyon örököse is. A 92 éves Soros György egyre kevesebbet szerepel a nyilvánosság előtt, helyette már inkább a fia szokott részt venni a fontosabb találkozókon. Így történhetett, hogy New Yorkban Alexander Sorossal találkozott Olena Zelenszka.

Soros György embere az egyik legnagyobb földbirtokos Ukrajnában

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen közös témája lehet Ukrajna első embere feleségének és a világ egyik leggazdagabb embere fiának. A válasz nem is olyan bonyolult. A Kontra augusztusi cikkéből kiderült, hogy már a termőföld tavalyi privatizációját megelőzően amerikai multik tették rá a kezüket a világ legértékesebb termőterületeire Ukrajnában. Mindezzel pedig az ukrán kisgazdák jártak rosszul. Ukrajna teljes területének 55 százaléka szántóföld. A zsíros, gazdag termőrétegű földek óriási mezőgazdasági értéket képviselnek. 

A világ „kenyereskosarának” is nevezik Ukrajnát, mivel a legtöbb búzát exportáló országok, és ebből a legtöbb bevételt szerző országok listáján is előkelő helyen szerepel. A Kontra felidézi a Large Scale Agriculture nevű oldal 2021-es írását, amiben összegyűjtötte a tíz legnagyobb mezőgazdasági földhasználót. Átnézve ezeket a cégeket, az látszik, hogy a tízből három erősen kötődik Soroshoz, illetve az amerikaiakhoz. A harmadik helyen álló, mintegy 370 ezer hektáron gazdálkodó, baromfihús-termeléssel foglalkozó Mironivsky Hliboproduct (MHP) vezetőjét az a elnök a tanácsadójává nevezte ki 2014-ben. Mint ismert, Porosenko kiváló kapcsolatot ápolt Soros Györggyel, még ki is tüntette a spekulánst az elnöksége alatt.

Kosiuk közvetlenül is kapcsolódik Soros ukrán hálózatához, hiszen részt vett az „Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivataláról" szóló törvénytervezet kidolgozásában – több más Soros-szervezettel (így az International Renaissance Foundationnel, illetve a Transparency Internationallel) közösen.

Porosenko korábban kitüntette Soros Györgyöt

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!