Létrehozva: 2022.09.27.
Módosítva: 2022.09.27.

Karácsonyi fények nélkül ünnepel Németország

A fő ok természetesen az energiaválság.

Szerző Ómolnár Miklós

A Német Környezetvédelmi Segélyszervezet az idei télen a karácsonyi kivilágítás mellőzését javasolja a német településeken, melynek fő oka az energiaválság – számolt be a Tagesschau híroldala. „Egy megvilágított fa közösségenként” – ennyire lehetne csökkenteni a díszkivilágítást Jürgen Resch, a Német Környezetvédelmi Segélyszervezet ügyvezetője szerint.

A Tagesschau hétfői cikkében arról írt, hogy komoly megtakarítási lépések várhatók a német településeken; a németek sötétben ünnepelhetik a karácsonyi időszakot a Német Környezetvédelmi Segélyszervezet elképzelése.

Egy megvilágított fa közösségenként – ennyire lehetne csökkenteni a díszkivilágítást Jürgen Resch, a Német Környezetvédelmi Segélyszervezet ügyvezetője szerint.

 Jürgen Resch úgy gondolja, hogy a tudatos lemondás, spórolás és szolidaritás akár különlegessé is teheti az ünnepi időszakot.

 

A díszkivilágítás mellőzése „magától értetődő”

Az ügyvezető úgy vélekedik, hogy a díszkivilágítás idei mellőzésének „magától értetődőnek” kell lennie mind a városok és a közösségek, valamint a házakban és lakásokban élők számára is.

 „Tekintettel az ukrajnai háborúra, az energiahiányra, de klímavédelmi okokból is gondoljuk át a dolgot egy pillanatra” 

– fogalmazott. Jürgen Resch a karácsonyi áramfogyasztást bírálva elmondta, hogy „a magán-díszkivilágítási orgiák önmagukban több mint 600 millió kilowattóra áramot fogyasztanak az ünnepek alatt, ami megegyezik egy közepes méretű, 400 ezer lakosú város egyéves felhasználásával.” Az energiaválságra való tekintettel más országokban, például Ausztriában is tárgyalnak a karácsonyi fények mellőzéséről.

A szakmai szövetség felmérése azt mutatja, hogy sok kereskedő az áramköltségek meredek emelkedése miatt már maga is fontolgatja ezt a döntést – mutatott rá a Tagesschau.

Egyre nagyobb a bizonytalanság és a düh, sötéten látják a jövőt Németországban

Egyre nagyobb a bizonytalanság és a düh Németországban – ezzel a címmel közölt cikket a der Spiegel. A lap egy felmérést készített, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy milyennek látják a jelenlegi helyzetüket. A többség negatívan nyilatkozott: 42 százalék számolt be bizonytalanságról, 33 százalék tehetetlenségről és alig 5 százalék gondolja úgy, hogy biztonságban van. A portál megjegyzi: a drasztikusan növekvő infláció és energiaárak miatt a németek sötéten látják a jövőt.

Egy másik kutatás szerint a németek 65 százaléka tart attól, hogy tömeges tüntetések és zavargások lehetnek az energiaválság miatt – közölte a Magyar Nemzet. A lap azt írja: az ellenzéki AFD hívhatja utcára az elégedetlen embereket. A jobboldali párt ugyanis az egyetlen, amely ellenzi az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat.

Az elmúlt hetekben több demonstráció is volt Németországban. Ezrek tiltakoztak a német kormány elhibázott energiapolitikája miatt Berlinben és Lipcsében is.

„Tiltakozom a magas infláció miatt, szerintem az extraprofitból származó adóval segíteni kellene az egyszerű emberek életén. Ársapkát kellene bevezetni az üzemanyagra és csökkenteni kellene az adókat”

– mondta egy demonstráló.

Németországban egy év alatt 78 százalékkal emelkedett a rezsiszámla, az embereknek pedig már az étkezés és a fűtés között kell választaniuk. A német közüzemi hálózati felügyelet arra kérte a lakosságot és a vállalatokat, hogy csökkentsék a fogyasztást. Csakhogy emiatt több nagyipari cég termelése is jelentősen visszaesett. A Financial Times arról ír, hogy az energiaválság miatt nehéz helyzetbe kerültek a német toalettpapírgyártók. Ezért több higiéniai termék is tartósan hiánycikk lehet.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

EU-szankciók: az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradhatnak a közgazdászok szerint

A The Wall Street Journal pedig elismerte: az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság.

Évszázados múltú cégek kénytelenek bezárni Németországban

Különösen nehéz helyzetbe kerültek a pékségek, amik az átlagnál jóval több energiát fogyasztanak.

Ukrajna fokozná az orosz energiahordozókra vonatkozó szankciókat

Oleg Ustenko szerint bár valóban az energiaárak robbanásához vezetett Európában a háború, mégis úgy véli, hogy az európai emberek Ukrajna pártján állnak és hajlandók megfizetni ezt az árat.

prev

next

Eddig három segélycsomagot, három tehermentesítő csomagot bocsátottak útjára Németországban. De egyelőre az is kérdés, hogy a harmadik csomag esetében a 65 milliárd eurót ki fizesse, a kormány vagy a szövetségi tartományok. Ezzel párhuzamosan a Bundesnetzagentur a hálózati ügynökség vezetője többször nyilatkozta, hogy

télen várhatók gáz- és áramkimaradások Németországban és nem titok az sem, hogy 2023-ra újabb árrobbanásra lehet számítani”

– közölte az M1 Híradóhelyszíni tudósítója.

Németország ennek ellenére továbbra is kitart az Oroszországgal szembeni szankciók mellett, és igyekszik megoldásokat találni az energiaválságra. Olaf Scholz német kancellár az Egyesült Arab Emírségbe látogatott, hogy cseppfolyósított földgázzal pótolja a kieső orosz gázt.

Fontos kérdésekről tárgyaltunk, szeretnénk elmélyíteni a két ország energetikai kapcsolatait. Szaúd-Arábiából eddig is importáltunk fosszilis erőforrásokat és a jövőben szeretnénk, hogy lehetőség nyíljon a hidrogén nagyarányú felhasználására is Németországban” – fogalmazott.

A Németországba irányuló orosz gázszállítás hetek óta akadozik.

A Gazprom augusztus végén karbantartásra hivatkozva leállította az Északi Áramlat 1-es vezetéket, néhány nappal később pedig Moszkva azt közölte: a szállítás addig nem tud újra indulni, amíg érvényben vannak a nyugati szankciók.

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett kereslet hatására az egekbe szöktek az elektromos fűtőberendezések árai Németországban, a drágulás mértéke akár 300 százalékos is lehet – derül ki a Focus Online összeállításából.

Egyre súlyosabb problémákat okoz a rezsiárak drasztikus emelkedése Németországban, a gáz mellett a fűtőolaj ára is folyamatosan emelkedik, fából pedig hiány van, így nem meglepő, hogy egyre többen érdeklődnek az alternatív megoldások iránt, rengetegen keresik az elektromos fűtőtesteket.

A két legnagyobb német elektronikai áruházlánc, a Media Markt és a Saturn is arról számolt be a Focusnak, hogy kiugróan nőtt a kereslet az elektromos fűtőberendezések iránt, a Hornbach barkácsáruházlánc illetékese pedig azt közölte, hogy tavalyhoz képest 100 százalékkal több ilyen készüléket adtak el.

A hirtelen megnőtt kereslet ráadásul a fűtőtestek árait is felverte, nem ritkán kétszeres-háromszoros árat kell fizetni a készülékekért ahhoz az árhoz képest, amennyiért tavasszal voltak kaphatók a boltokban.

A fűtőberendezések magas ára mellett a fogyasztóknak komoly gondot jelenthet a készülékek használata nyomán emelkedő áramfogyasztás, ahogy a cikkben is kiemelik, a gázhoz, az olajhoz és a fához képest még mindig a villany a ledrágább fűtési mód, így az elektromos készülékek inkább csak kiegészítésként használhatók a hagyományos fűtés mellett, de nem igazán alkalmasak annak teljes kiváltására.

 

Más téma:

A koronavírus-járvány kezdetekor kiderült, hogy a fogyasztók mely termékeket nem akarják nélkülözni. A szupermarketekben üresen álltak azok a polcok, ahol korábban tésztaféléket, lisztet, étolajat vagy vécépapírt tartottak. 

Ha menni kell, venni kell. Fotó: Ripost

A fogyasztók az ukrajnai háború kitörésekor is felhalmozták ezeket az árukat, időközben azonban a kereslet normalizálódott, de az árakon látszik, hogy az ukrajnai háború nem maradt következmények nélkül. Az élelmiszerekhez hasonlóan a vécépapír is drágább, mint valaha. És az áremelkedésnek nincs vége. Ugyanis a papíripar az egyik különösen nagy energiafogyasztó, és az iparban tevékenykedő cégek általában az Oroszország elleni szankciók miatt rendkívül megdrágult gázt használják a termeléshez. A német papíripari szövetség már nyáron megkongatta a vészharangot.

 „A higiénikus papír gyártási folyamatában a gázra vagyunk utalva. Ha a gázellátás akadozik, már nem tudjuk garantálni az ellátás biztonságát”

– figyelmeztetett a szövetség alelnöke, a Wepa cég vezetője, Martin Krengel.

„A jól ismert, Hakle márkanevű cég csődje azonban azt is jelzi , hogy nem csak a magas energiaköltségek jelentenek gondot. Az alapanyagok is drágultak” – írja a waz.de internetes portál. A következményeket a vásárlók a boltok pénztáránál érzik. Jelenleg, ha drágán is, rendelkezésre áll az energia és a nyersanyag, ez azonban változhat, ha valóban gázvészhelyzet lépne fel.

Minden német átlagosan 134 tekercs vécépapírt használ fel évente

Németországban óriási a WC-papír-fogyasztás. Évente 750 000 tonna hagyja el a papírgyárakat, és a polgárok  évente 134 tekercs vécépapírt használnak fel az illemhelyeken. A papírmennyiség mintegy felét újrahasznosított papírból állítják elő, de a cégek pedig más természetes szálak hozzáadásával kísérleteznek. A szalma is szóba jöhet a friss farost alternatívájaként.
Az ilyen újítások azonban semmit sem változtatnak az iparág jelenlegi problémáin: a teljes papíripart térdre kényszeríthetik az elszabaduló energiaárak. Németországban, a járvány első hónapjaival ellentétben a termelés leállása esetén nem várható jelentősebb külföldi segítség. Ha az üzemek sorát le kellene állítani, annak messzemenő következményei lennének sok más ágazatra nézve is. A csomagküldő cégek például nem jutnának csomagolódobozokhoz, az újságok és magazinok papír nélkül maradnának.

Szerző Ómolnár Miklós

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

life.hu

Megműtötték Csonka Andrást: hetekig kímélnie kell magát

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat

KÜLFÖLD

Nem bírtak magukkal: nyilvánosan elégítette ki szerelmét a nő