1 hónapja

Ukrajna miatt leállt a kőolajszállítás Magyarország felé

Csütörtök óta nem áramlott orosz olaj az Ukrajnán át vezető Druzsba vezetéken Európába. Leállították a szállításokat, miután az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt elutasítottak egy banki tranzakciót – közölte kedden az orosz állami tulajdonú Transneft.

Az UkrTransNafta nevű ukrán cég augusztus 4-én, reggel 6 óra 10 perckor befejezte az olaj szivattyúzását a Druzsba vezeték déli ágán keresztül Magyarországra, Csehországba és Szlovákiábajelentette be az orosz Transneft a Ria Novosti szerint. A hírek szerint a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transneft és az ukrán Ukrtransnafta között, ennek következtében pedig az orosz fél bejelentette, hogy leállítják az olajszállítást a Barátság vezeték déli ágán. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Origo információi szerint a MOL felajánlotta, hogy kifizetik az oroszok helyett a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. A Ria Novosti arról ír, hogy egy ukrán szakaszon az oroszoknak kellene tranzitdíjat fizetni, de ezt a szankciók miatt nem tudták átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák nekik a pénzt, vagyis, hogy így megakadályozzák az olajvezeték működését. Az Origo úgy tudja, az oroszok Brüsszelhez fordulnak, hogy megoldódjon a helyzet és működhessék a kőolajszállítás. A MOL közleményt adott ki a kialakult helyzetről:

Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

Így szól az embargós döntés – Az Oroszországból importált olaj 90 százalékára vonatkozó embargóról állapodtak meg május végén az uniós vezetők. A behozatali tilalom azonban nem érinti a csővezetéken érkező olajat, így Magyarország, Csehország, Szlovákia és Bulgária kérése teljesült. Az olajembargó leginkább a Barátság kőolaj vezetéken olajat importáló Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Bulgáriát érinti hátrányosan, melyek az uniós átlagnál jóval magasabb arányban szorulnak rá az orosz olajra – ezért volt szükség a kivételre. Magyarország olajimportjának 60 százalékát Oroszországból szerzi be. Az EU összes országát nézve az olaj 25 százaléka érkezik Oroszországból, utóbbi nagy részben kikötőkön keresztül.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!