KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

1 hónapja

Oroszország mesterséges migránsáradattal állhat bosszút Európán

Minden jel arra utal, hogy a lengyel-fehérorosz határon múlt télen kialakult migrációs válsághelyzet hamarosan megismétlődik.

Szerző Gaál József

Az elmúlt időszakban drasztikus mértékben megnőtt a migrációs nyomás Lengyelország Fehéroroszországgal közös határszakaszán – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség a lengyel kormány csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva. Szakértők szerint az érintett határon egy relatív nyugodtabb időszak után, minden előjel nélkül ugrott meg a határsértők száma, ami arra enged következtetni, hogy Oroszország és Fehéroroszország mesterségesen próbál migrációs hullámot generálni, bosszút állva ezzel az Ukrajnába küldött nyugati fegyverszállítmányokért és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókért.

Határfal a lengyel-fehérorosz határon (AP)

A lengyel Nemzetbiztonsági Minisztérium közölte: a lengyel-fehérorosz határon keresztül az Európai Unióba bejutni próbáló migránsok többsége a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származik. Pár különleges kivételtől eltekintve mindannyian törvényesnek álcázott módon, tanulmányi vagy munkavállalási vízummal utaznak be Oroszországba, ahonnét aztán szervezetten Fehéroroszország nyugati részébe, a lengyel határhoz szállítják őket, majd megmutatják nekik, hol érdemes átlépni a EU határát illegálisan.

Az Oroszország és Fehéroroszország által végrehajtott intézkedések megerősítik, hogy a mesterségesen létrehozott migrációs útvonalat ez a két rezsim ellenőrzi és koordinálja, a jövőben pedig számítani kell arra, hogy a NATO keleti szárnyának destabilizálására irányuló hibrid művelet csak fokozódni fog

– olvasható a lengyel kormány jelentésében, amiben külön kitérnek arra is, hogy az Oroszországgal szembeni vádakat a határon elfogott migránsok tanúvallomásaira alapozzák.

A lengyel-fehérorosz határon tapasztalható migrációs válsághelyzet még 2021 júliusában alakult ki, miután a nyugati szankciókra válaszul a fehérorosz kormány megkönnyítette a beutazást néhány közel-keleti országból, majd az onnan érkezőket a határhoz szállították, és áttolták őket Lengyelországba. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 2021 novemberében a hidegháború vége óta eltelt időszak legnagyobb, Európa elleni destabilizációs kísérletnek nevezte a történteket.

„Európa, közös otthonunk veszélyben van. Ebben a pillanatban a lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, amelyet Alekszandr Lukasenko Vlagyimir Putyin hátsó támogatásával az egész Európai Unió ellen hirdetett meg” – mondta akkor a lengyel kormányfő.

A válsághelyzetre reagálva a lengyel kormány egy 186 kilométer hosszú, 5,5 méter magas acélkerítést húzott fel a Fehéroroszországgal közös határára.  A fizikai akadály építése június végén fejeződött be.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!