Létrehozva: 2022.07.21.

Arzenálnyi gépfegyverrel indultak a migránsok a déli határhoz

A hírhedt balkáni útvonal fejleményei azt mutatják, hogy háborús üzemmódba kapcsoltak a nemzetközi csempészbandák.

Már az osztrák hatóságok is vészharangot kongatnak az illegális migráció durva megugrása miatt. A sógoroknál az ukrajnai háború árnyékában a 2015 óta tapasztalt legmagasabb szintre nőtt a menedékkérők száma. Az első félévben 20 313 menekültet regisztráltak, tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 4 ezret. A 2015-ös menekülthullám idején 90 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Ausztriában, idén mintegy 70 000 kérelmezővel számolnak az év végéig, és az ukrán háborús menekültek ebben nincsenek benne. jAz osztrák rendőrség hat hónap alatt már 133 embercsempészt vont ki a forgalomból, 2021-ben 166 volt a számuk az egész évben. Az osztrák rendőrök arról is beszámoltak, hogy egy Moschendorfban elfogott 12 fős migránscsoportban minden ember covidos volt

Fotó: Facebook / MUP Srbije

Az osztrák belügyminisztérium szerint különösen aggasztó, hogy a  a közelmúltban a magyar határtól alig tíz kilométerre a szerb terrorelhárító mintegy 40 erősen felfegyverzett migránst tartóztattak le, akik Ausztria felé tartottak. A csoport tagjai automata géppuskával, négy pisztollyal, késekkel, machetékkel, szablyákkal voltak felszerelve, és 182 különböző kaliberű lőszert találtak náluk. Kábítószert, hat hamis személyi igazolványt és útlevelet is lefoglaltak tőlük.

Folyamatosan növekszik a migrációs nyomás 

Folyamatosan növekszik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain, a legkiemelkedőbb továbbra is a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonal, ahol a múlt év azonos időszakához képest háromszor annyi, több mint 55 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel január és június között - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex). A jelentés szerint az év első felében az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 191 százalékos növekedés mellett 55 321 illegális határátlépést jegyeztek fel. Ez az EU határain regisztrált összes eset mintegy kétharmadát teszi ki. 

Fotó: AFP

Magyarországon idén már 120 ezer embert és 900 embercsempészt fogtak el a határon; ez körülbelül háromszoros növekedést jelent az illegális határátlépők számában az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg az embercsempészek száma megduplázódott.

Megkezdte a rendőrség a határvadászok toborzását

Mivel az elmúlt években egyre többen kíséreltek meg bejutni az országba és Ausztria felé elhagyni az országot, ezért komplex határőrizeti rendszert működtet jelenleg is a rendőrség, a zöldhatár őrizetével, határzárral, technikai ellenőrzési rendszerrel, és gyorsreagálású erőket is alkalmaznak a honvédség és a polgárőrség erőivel együtt. 

Fotó: MTI

A migránsok egyre erőszakosabbak, már nemcsak létrával próbálnak átjutni a kerítésen és alagutakat ásnak, hanem csúzlival, üveggolyóval lőnek a szolgálati járművekre, a mélységi ellenőrzéseknél pedig nem állnak meg az őket szállító embercsempészek a rendőri jelzésre, hanem száguldoznak, amelynek gyakran baleset a következménye. Minderre az a megoldás látszik a legjobbnak, ha megerősítik a határvédelmet olyan szerződéses határvadászokkal, akik meghatározott helyszínen meghatározott feladatrendszerrel végzik a munkájukat - mondta Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitányság-helyettes. A határvadász ezred teljes létszám 4000 emberből áll majd.  A határvadászok kiképzésük alatt 300 ezer, utána 400 ezer forintos illetmény kapnak.


    



 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra