Létrehozva: 2022.09.12.
Módosítva: 2022.09.12.

Egyre durvább spórolási javaslatok és előírások Nyugat-Európában

Több millióan kerültek kilátástalan helyzetbe.

Szerző Ripost

A spanyol kormány mindenkit arra buzdít, hogy hozzon létre kisebb energiaközösségeket a spórolás érdekében, illetve aki megteheti, használja a saját maga által termelt energiát, például vásároljon napelemeket. Utóbbival akár 60 százalékos vagy ennél is magasabb megtakarítást lehet elérni. Pedro Sánchez miniszterelnök kedden a szenátus előtt azt mondta, hogy a második energiatakarékossági csomagban nem lesz semmilyen drámai intézkedés, illetve közölte azt is, hogy kiemelt figyelmet fognak fordítani a legrászorulóbb háztartásokra. Spanyolországban már érvénybe léptek az első energiaspórolási intézkedések: este 10 óra után lekapcsolják a kirakatok és a használaton kívüli középületek világítását, 27 fokra korlátozzák a klímahasználatot, valamint télen nem lehet majd 19 foknál melegebbre fűteni a boltokat, plázákat, állomásokat és más létesítményeket.

A szocialisták szeptember végére véglegesítik az újabb készenléti- és energiamegtakarítási tervet, melynek elkészítéséhez ezúttal az autonóm régiók, a városi tanácsok, az ipar- és energiaszektor, továbbá a fogyasztók javaslatait is meghallgatják. Az állampolgárokra vonatkozó spórolási javaslatok között szerepel majd egyebek mellett, hogy a társasházakban élők lift helyett lépcsőzzenek fel az emeletre, ugyanis ezzel rengeteg energia takarítható meg.

Többtucatnyi francia uszoda bezárt a megemelkedett energiaárak miatt

Az érintett települések polgármesterei rendkívül dühösek, mivel az intézkedést az utolsó pillanatban jelentette be az üzemeltető cég. A vállalat azzal indokolja a döntését, hogy az uszodák fenntartása a megnövekedett rezsiköltségek miatt rendkívüli mértékben megdrágult, ezért kénytelen volt ideiglenesen bezárni az uszodákat, a dolgozók addig részleges munkanélküli juttatást kapnak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A vállalat Franciaország-szerte többtucatnyi uszodát üzemeltet a helyi közösségek számára, ám most a megnövekedett költségek miatt kénytelen volt harminckét nyilvános uszodát bezárni. A Vert Marine az AFP hírügynökséghez eljuttatott sajtóközleményében jelezte, hogy ideiglenesen be kellett zárnia telephelyeinek egyharmadát, a dolgozók pedig a szóban forgó időszakra részleges munkanélküli juttatásban részesülnek.

A DRASZTIKUS LÉPÉSRE AZÉRT KERÜLT SOR, MERT A VERT MARINE ENERGIASZÁMLÁJA 15-RŐL 100 MILLIÓ EURÓRA NŐTT, AMI A CÉG TELJES ÉVES FORGALMÁT JELENTI, ÉS BÁR JÚNIUS ÓTA TÁRGYAL A VÁLLALAT A HELYI KÖZÖSSÉGEKKEL, EGYELŐRE NEM SIKERÜLT MEGOLDÁST TALÁLNI A HELYZETRE.A 2000 alkalmazottat foglalkoztató cég leszögezte, nem szeretné a háromszorosára emelni az árakat, ugyanakkor a településeken folyó, iskolásoknak tartott úszásoktatást nem szeretné felfüggeszteni, ezért a helyi és kormányzati hatóságokhoz fordult annak érdekében, hogy elviselhetőbbek legyenek a kiadások és továbbra is fent lehessen tartani a közszolgáltatási kötelezettségeket.

A VÁLLALAT KÖZLEMÉNYÉBŐL AZ IS KIDERÜL, HOGY A FRANCIAORSZÁGBAN MŰKÖDŐ NYILVÁNOS USZODÁK 60 SZÁZALÉKA TÖBB MINT 30 ÉVES LÉTESÍTMÉNY, MELYEKNEK A KORSZERŰTLEN BERENDEZÉSEK MIATT RENDKÍVÜL MAGAS A VÍZFOGYASZTÁSA, VALAMINT MAGAS KÖLTSÉGEI VANNAK A SZELLŐZŐ ÉS EGYÉB BERENDEZÉSEKNEK IS.

A Vert Marine több francia településen üzemelteti a nyilvános uszodát. Az egyik kisváros, a normandiai Granville polgármestere nyilatkozott a Le Figarónak, és arról számolt be, hogy egész egyszerűen kész tények elé állította a városvezetést az üzemeltető, ezért válságtalálkozót hívott össze a L'Hippocampe központ bezárásával kapcsolatban.

Egy másik érintett település, a Drôme megyében lévő Bourg-de-Péage polgármestere, Nathalie Nieson a Twitteren adott hangot felháborodásának az üzemeltető eljárásával kapcsolatban. A városvezető bejegyzése alapján elítéli a módszert, hogy a cég a megemelkedett energiaárak miatt egyoldalúan döntött a Diabolo vízi komplexum azonnali és határozatlan idejű bezárása mellett, amivel kész tények elé állította a település lakosait és a helyi képviselőket.

A Le Figaro felhívta rá a figyelmet, hogy a Vert Marine a Diabolo uszoda bezárásáról az utolsó pillanatban, csupán egy e-mailben értesítette a városvezetést, mindenféle egyeztetés nélkül, holott a polgármester szerint a víz hőmérsékletének csökkentésével vagy a nyitvatartási idő korlátozásával jelentős költségmegtakarítást lehetett volna elérni.

Harold Huwart, a franciaországi kisvárosok szövetségének alelnöke, aki egyben az Eure-et-Loire megyében lévő Nogent-le-Rotrou nevű település polgármestere, arról számolt be a Le Figarónak, hogy az üzemeltető szombat délelőtt tájékoztatta őket arról, hogy az uszoda nem fog kinyitni szombat délben. A politikus szerint egyoldalú közszolgáltatási szerződésszegésről van szó a Vert Marine részéről, ami arra készteti a városvezetőket, hogy jogi útra tereljék az ügyet és felfüggesszék a kifizetéseket az üzemeltető cég felé.

 

A brit felnőttek közel negyede azt tervezi, hogy idén télen egyáltalán nem kapcsolja be otthonában a fűtést az egekbe szökő energiaárak miatt – derült ki a Savanta ComRes kutatóintézet reprezentatív felmérésből, amit az Independent online kiadása szemlézett.

A kutatást megrendelő Liberális Demokraták (Liberal Democrats) a kapott eredményekre reagálva azt mondták, hogy „az Egyesült Királyság az elmúlt évszázad legsúlyosabb megélhetési költség-krízisének küszöbén áll, ami rendkívül nehéz döntésekre kényszeríti a brit családokat”. Christine Jardine, a párt szóvivője szerint „nemzeti tragédia, hogy a szülőknek választaniuk kell az otthonuk fűtése és a gyermekeik élelmezése között.”

Close-up,Of,A,Person's,Hand,Adjusting,Temperature,Of,Radiator,Thermostat
Fotó: Shutterstock

A nagy port kavart kutatás során megkérdezettek 23 százaléka azt mondta, hogy egyáltalán nem kapcsolja be a fűtést. Tízből heten (69 százalék) jelezték, hogy kevesebbet használják majd a fűtést, és minden tizedik válaszadó (11 százalék) az mondta, hogy hitelt vesz fel, hogy fedezni tudja a rezsiszámláit a téli hónapokban. (A hitelhez folyamodók aránya a 18 év alatti gyermekes családok esetében még magasabb, 17 százalék volt.)

A brit felmérést egyébként július 29-én és 30-án, az energiaárakra vonatkozó új árplafon bejelentése előtt végezték el.  Ezzel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy a helyi árszabályozó hatóság minden negyedévre megállapít egy árplafont, amelynél többet nem fizethetnek a britek az energiáért. Ez a plafon most közel 2000 font (950 ezer forint), és a tervek szerint ezt emelik meg októbertől 3600 fontra (1 millió 800 ezer forintra). A legújabb számítások szerint pedig jövőre több, mint 6000 fontra (2 millió 850 ezer forintra) rúghat a brit családok az éves rezsiköltsége, ami ötször több az idén márciusi 1200 fonthoz (570 ezer forinthoz) képest. Sadiq Khan londoni polgármester nemrég azt mondta, hogy „az energiaválság és az előrejelzések szerinti 18 százalékos infláció miatt több millió britnek nem lesz pénze jövőre sem élelmiszerre, sem fűtésre”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt