tóth gabi
A vendéglátóipari egységek közel háromnegyede egyszerűen képtelenek kigazdálkodni az egekbe szökő rezsiköltségeket.
Nagy Britanniában négy kocsmatulajdonból megközelítőleg három arra számít, hogy a téli hónapokban végleg be kell zárnia a boltot a rekordmagas energiaárak miatt - derült ki a Morning Advertiser brit napilap reprezentatív felméréséből.
A közvéleménykutatásban résztvevő kocsmárosok 65 százaléka azt mondta azt, hogy a közüzemi költségei több mint 100 százalékkal emelkedtek. További 30 százalékuk 200 százalékos , míg 8 százalékuk 500 százalékos rezsiáremelkedésről számol be. A kocsmatulajdonosok közel 80 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az emelkedő költségekkel képtelenek lépést tartani.
Egy kocsmatulajdonos azt mondta a Morning Advertisernek, hogy "a kormány részéről azonnali beavatkozásra lenne szükség ", mivel '"a legtöbb kocsmának a 20 százalékos emelés is megfizethetetlen, nemhogy a 200 százalékos". Más tulajdonosok úgy fogalmaztak, hogy a küszöbön álló energiaválság sokkal rosszabb lesz, mint a koronavírus-járvány alatti lezárások voltak. Szakértők szerint a kormánynak csökkentenie kéne az áfát és a vállalkozói adókat. Ha viszont ezek nem működnek, végső megoldásként az energiaárakra vonatkozó felső határ kell bevezetni a vállalkozások számára - az árplafon ugyanis jelenleg csak a háztartásokra érvényes.
A Fisco Group ügyvezető igazgatója, Heath Ball, aki három kocsmát is üzemeltet Délkelet-Angliában, a vendéglátós szakma "kihalási eseményének" nevezte az energiaválságot. Továbbá kijelentette, hogyha a kormány nem cselekszik gyorsan, Nagy-Britanniában több ezer kocsma, étterem és sörfőzde zárhatja be örökre a kapuit.
Egy 280 éve üzemelő kocsma, a Bath városában található Faulkland Inn nevű pub szintén bezárás előtt áll, mert képtelenek kifizetni a brutálisan megnőtt villanyszámlát. "Átvészeltünk több gazdasági visszaesést, két világháborút, és a Covid-járványt is, mégis az energiaválság teheti be nálunk a kaput. Most havi 16 ezer fontot (7,6 millió forintot) kellene keresnünk, hogy nullára jöjjünk ki. A személyzetet már a személyes megtakarításainkból fizetjük" - mondta a Guardiannak Andy Machen, a kocsma tulajdonosa.