Létrehozva: 2022.07.16.
Módosítva: 2022.07.16.

Hideg tél elé néz Európa

A közös EU-s szabályozásoknak bealkonyult.

A magyar kormány megkezdte az energiaszektor nemzeti hatáskörbe vonását. Ezzel arra törekszik, hogy fenntartsa az energiabiztonságot Magyarországon. Világszerte felerősödtek a hasonló tendenciák, így a közös EU-s szabályozások is az alkonyukhoz érkeztek – mondta a Magyar Hírlapnak Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora.

A magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe – jelentette be Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón.

INSIDER

Rezsicsökkentés: ezek a legfontosabb tudnivalók, mi változik – Videó

Az átlagos fogyasztónak marad a rezsicsökkentés!

INSIDER

Rezsicsökkentés: ezek a legfontosabb tudnivalók, mi változik – Videó

Az átlagos fogyasztónak marad a rezsicsökkentés!

 

Az első intézkedésről, miszerint Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárdra növeli a hazai gázkitermelést, Lentner Csaba elmondta, hogy tulajdonképpen megvannak a források Magyarországon, ugyanis a külföldi beszerzési piacok az elkövetkezendő években, évtizedekben bizonytalanok lesznek. Ahol pedig készletek vannak, ott a kitermelést fokozni kell.

„Európa hideg tél elé néz. A magyar kormánynak minél előbb ki kell vonnia a nemzetgazdaságot az EU-s vezetők hibái alól. Helyes lépésnek nevezhető az, hogy a kormány ebben a tekintetben is önálló lépéseket tesz.

A cél az, hogy az elkövetkezendő téli időszakokat átvészeljük. Az energiabiztonság egy olyan kategória, amit nemzeti hatáskörben szükséges tartani” – vélekedett a közgazdászprofesszor a második pontról, miszerint a kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.

Helyesnek tartja Lentner Csaba, hogy kiviteli tilalmat rendelt el a kormány az energiahordozókra és a tűzifára, ugyanis jelentősen lecsökkennek az energiahordozók készletszintjei, illetve a beszerezhetőségei, hiszen az Európai Unió ezt korlátozta, így Európa felé jelentősen kevesebb energia fog érkezni. Ahhoz, hogy a magyar nép átvészelje ezt az időszakot, a készletek szintjét fenn kell tartani – magyarázta a professzor.

A szénkitermelés, bizonyos bányák újraindítása is szükséges a jelenlegi helyzetben, ugyanis mint kiderült, Európa, illetve Magyarország nemcsak az orosz gáznak és kőolajnak van kitéve, hanem a szénkészleteknek is, mert a szénimport is jelentős mértékű.

„Köztudott, hogy az importot az unió botorul felrúgta, magunkat ebből következően mentesíteni kell az európai vezetők rossz döntései alól. Másrészről pedig az orosz szén, kőolaj és földgáz megtalálta az utat keleti társai felé, jelentős készleteket lekötve, amelyeket eredetileg az EU-ba importált volna” – vélekedett Lentner Csaba.

A Mátrai Erőmű újraindításáról azt mondta, hogy mindenképp nemzeti hatáskörben kell intézkedni. Szerinte az erőmű ugyan kissé elavultnak számít technológiailag, de az ország energiaellátását minden módon, minden eszközzel elő kell segíteni.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása lesz talán a legnehezebb feladat a magyar kormány számára, ugyanis ez csak az orosz Roszatom közreműködésével lehetséges. Hogy ez kivitelezhető legyen, ahhoz műszaki beruházásokra van szükség, amit az embargóval sújtott Roszatom saját hatáskörben nem tud kivitelezni.

A rezsicsökkentés átalakulásával kapcsolatban –, hogy azt az átlagfogyasztásig tartják fent, afölött piaci árat kell fizetni a gázért és a villanyért augusztustól – úgy fogalmazott, hogy ez a közteherviselésnek az alapja. Egy kormány, ha kedvezményt biztosít a társadalom irányába, akkor a kedvezménynek rétegzettnek kell lennie. Azok, akik jobb jövedelmi pozícióban vannak, azok a magasabb energiaszámlát bőven el tudják viselni.

„Olyan időket élünk, amikor a gazdaság nem konjunktúrában, hanem válságban van, amelynek a jelei egyre erősebben megmutatkoznak. A racionalizálási, észszerűsítési lépésekbe az energiafogyasztás díjmegállapítása bőven belefér” – vélekedett a szakértő.

Mint kiderült, Németh Szilárd a Hír TV Napi aktuális című műsorában csütörtökön arról beszélt, dolgoznak valamiféle kompenzáción. Leszögezte, a Fidesz mindig is a rezsicsökkentés pártján állt, és a rezsicsökkentéssel eddig is, és ezentúl is megvédik a családokat. „Mindenkin segíteni szeretnénk” – hangoztatta. Közölte, ő maga dolgozik ezen, azokkal, akik összefogják az érintett társadalmi csoportokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

vg.hu

Az ezüst lett az új arany, ráadásul még mindig olcsónak tűnik

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

magyarnemzet.hu

Kerkez becsúszása brutális volt? - fellebbezhet a Bournemouth a piros lap miatt + videó

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány