KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

5 hónapja

Élő emberi bőrszövettel borított robotujjat fejlesztettek ki japán tudósok

Szakértők szerint ezzel a fejlesztéssel megnyílt az út a teljes egészében emberi bőrrel borított, humanoid robot megalkotása felé.

Szerző Gaál József

A Tokiói Egyetem tudósainak a világon először sikerült egy olyan élő emberi bőrszövettel borított robotujjat kifejlesztenie, amely sérülés esetén képes meggyógyítani önmagát - írja a Guardian online kiadása. A hírportál beszámolója szerint a forradalmi innováció egy lépéssel közelebb hozta a teljes egészében emberi bőrrel borított, humanoid robotok korszakát. 

Noha az emberi robotujjal kapcsolatos kutatások évek óta zajlanak, a hús-gép szerkezetet ténylegesen megalkotása nem vett több időt igénybe egy napnál. Nagyon leegyszerűsítve ezt úgy történt, hogy a robotvázat először egy kollagén és fibroblaszt (az emberi bőr felső rétegében található sejttípus) különleges keverékéből készült folyadékba mártották, ami varratmentes réteget képezett a felületen. Rövid szárítás után erre egy újabb emberi bőrben található sejttípusból, az úgynevezett keratinocitákból készült réteg került, végezetül pedig a robotváz előre- és hátrahajlításával természetesnek tűnő ráncok alakítottak ki a bőr felületén.

Meglepett minket, hogy a bőrszövet milyen jól alkalmazkodik a robot felületéhez

- mondta Shoji Takeuchi, a Tokiói Egyetem professzora, aki azt is elárulta, hogy a mostani robotujj csak egy kezdetleges, kísérleti változat. A mesterséges bőrfelület ugyanis sokkal gyengébb, mint a természetes bőr, és folyamatosan nedvesen kell tartani, mivel keringési rendszer hiányában a benne található sejtek hamar kiszáradnak és elpusztulnak. 

Más kutatócsoportok egyébként korábban már készítettek bőrátültetéseket, de eddig nehezen tudtak olyan élő bőrt létrehozni, mely képes három dimenzióban, így dinamikusan mozgó tárgyakon is életben maradni.

Az élő bőrrel bevont robotujj felépítése

A tudósok azt tervezik, hogy a most megalkotott bőrbe kifinomultabb funkcionális struktúrákat is beépítenek, például érzékelő neuronokat, szőrtüszőket, körmöket és verejtékmirigyeket. Távlati céljuk egy teljes egészében emberi bőrrel borított, humanoid robot megalkotás, ami végleg elmosná a határt az élő hús és a gépek között. Szerintük az élethűbb humanoidok sokkal jobban együtt tudnának működni az emberekkel különféle szerepkörökben, többek közt az ápolásban vagy a szolgáltatóiparban.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!