Létrehozva: 2022.05.30.

Ilyen még nem volt, robot végezte az epeműtétet Budapesten

Jól van az a 68 éves nőbeteg, akin az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást.

Szerző Ripost

Az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást. A Semmelweis Egyetemen zajló műtétet a társadalombiztosítás finanszírozta. A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük. Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhatott el a komplex robotsebészeti program kiterjesztve az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is.
Még egy év sem telt el azóta, hogy 2021 augusztusában a Semmelweis Egyetemre érkezett két napos bemutatkozásra a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer. Kilenc hónappal később pedig munkába állt a klinikán az egyetem immár saját műszere, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet, melyet másnap további két robotvezérelt operáció követett.  Az első beteg a beavatkozást követő második napon már el is hagyhatta a klinikát, jól van.

Fotó: Semmelweis.hu

 

Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarjait, ezáltal olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni

 – mondta az első operációkat végző professzor, dr. Szijártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója az egyetem honlapján tudatta: a rendszer három fő részből áll. Magával a beteggel a négy karral rendelkező robotkar érintkezik, az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, melyet pedálokkal és joystick-hez hasonló karokkal irányít. A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. A Da Vinci rendszer harmadik pillére az úgynevezett torony, melynek segítségével  az orvostanhallgatók, vagy azok a kollégák is megtekinthetik a robotkarok mozgását, akik szeretnék elsajátítani az új eljárást, továbbá a torony tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek és például a vérzést csillapítják.

A jövőben komplex onkológai megbetegedéseket tudunk majd sebészileg gyógyítani ezzel a készülékkel. 

A képzésbe is bekerül majd a robottechnológia

„A fővárosi klinikán található negyedik generációs robot (DaVinci Xi) a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel képes biztosítani egyszerre a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Közép-Kelet Európa legjobb egyetemén, miközben segíti a klinikai kutatások eredményességét is" – tette hozzá dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint ez az új technológia teljesen új horizontokat nyit meg nemcsak a sebész kollégák számára, hanem jövő doktorai számára is, hiszen elkerülhetetlen, hogy a robottechnológia bekerüljön a következő 30-40 év orvosainak graduális és posztgraduális képzésébe. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki robottal operál majd, de ez nagy lehetőség a sebészetben és más egyéb diszciplínákban egyaránt.
 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban

INSIDER

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk