Létrehozva: 2022.05.03.

Amerikai csapatok ukrajnai bevetésének lehetőségét készíti elő a Kongresszus

Bár nem valószínű, hogy az Egyesült Államok valaha is szárazföldi csapatokat vezényelne Ukrajnába, ennek a lehetőségét mégis meg kívánják teremteni.

Szerző Gaál József

Az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának alsóházában vasárnap benyújtottak egy olyan határozatot, amely lehetőséget biztosítana Joe Biden elnöknek, hogy amerikai csapatokat vezényeljen Ukrajnába, ha Oroszország vegyi, biológiai és/vagy nukleáris fegyvereket vetne be a háborúban. Abban az esetben, ha az amerikai kormányfő megkapja az úgynevezett „katonai erők alkalmazására vonatkozó felhatalmazást” (Authorization for the Use of Military Force - AUMF), akkor az kizárólagos hatáskört adna neki annak megállapítására, hogy Oroszország részéről valóban történt-e tiltott fegyverek használata – még szakértők bevonására, vagy nemzetközi vizsgálatra sem lenne szüksége ehhez. 

Amerikai katonák egy virginiai támaszponton

A határozat előterjesztője, Adam Kinzinger, Illinois állam republikánus párti képviselője szerint Putyint minden lehetséges eszközzel meg kell állítani. Ennek megfelelően pedig a világ legnagyobb hadseregének főparancsnokának rendelkeznie kell a felhatalmazással, hogy megtegye az ehhez szükséges lépéseket. 

A második világháborúban voltak olyan pillanatok, amelyekbe senki sem akart belekeveredni, de végül rájöttek, hogy muszáj. Remélem, most nem jutunk el idáig, de készen kell állnunk, ha ez bekövetkezik

– fogalmazott a The Hill online kiadásnak adott interjújában a képviselő, aki azt is hozzátette, „hogyha Vlagyimir Putyin eszkalálódni akar a Nyugattal, akkor eszkalálódni is fog. Ezt könnyen megteheti.”

Kinzinger, aki a legtöbb kérdésben a demokratákkal szokott szavazni a Kongresszusban, már korábban is az Egyesült Államok bevonását szorgalmazta a háborúba. Egy nappal az orosz erők februári 24-ei ukrajnai bevonulása után például azt követelte, hogy a NATO azonnal vezessen be „repüléstilalmi zónát” Ukrajna felett, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség kötelezettséget vállalna orosz repülőgépek lelövésére, valamint az orosz légvédelmi rendszerek elleni csapásmérésre. Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is többször követelte a repüléstilalmi zóna bevezetését, Biden ezt elutasította arra hivatkozva, hogy egy ilyen döntés „harmadik világháborúhoz” vezetne Oroszország ellen. 

Jelenleg nem világos, hogy Kinzinger állásfoglalását szavazásra bocsátják-e a Kongresszusban, és ha igen, mikor. Ahogy azt sem tudni, lenne-e az elfogadáshoz szükséges támogatottsága a tervezetnek. Maga Biden egyébként azt mondta korábban, hogy az Egyesült Államok „reagálna”, ha az orosz erők tömegpusztító fegyvereket alkalmazna Ukrajnában, de azt nem tette egyértelművé, pontosan milyen formában valósulna meg ez a reakció. 

A „katonai erők alkalmazására vonatkozó felhatalmazás” (AUMF) egyébként bármilyen csapásmérést, és a reguláris hadsereg bevetését is lehetővé teszi az  amerikai elnök számára. Az első AUMF felhatalmazást George Bush kapta a Kongresszustól a szeptember 11-i terrortámadások után, az azóta eltelt időben pedig több mint egy tucat ország – köztük Afganisztán, Irak, Szíria, Szomália és Jemen – megtámadására adott jogi felhatalmazást az éppen regnál amerikai elnököknek hivatalos hadüzenet nélkül.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil