Létrehozva: 2022.04.28.

Orosz-ukrán háború: ilyen az élet a menekültekkel teli harkivi metróban

Most 600-an élnek a föld alatt, összesen két illemhely jut rájuk.

Szerző Ripost

Őrület: már két hónapja tart a háború, Ukrajna második legnagyobb városa is folyamatosan az oroszok  célkeresztjében áll. A másfél milliós Harkiv elnéptelenedett. 

Fotó: AFP

A várost fekete foltok borítják, az ott maradt lakók a föld alá menekültek. A legtöbben a metróalagútban élnek most, 600 embernek ez a hely jelenti a menedéket. 

Mivel ilyen helyzetre nem számítottak az egykori kialakítás során, csak a metró dolgozóknak építettek mellékhelyiséget, így két illemhely jut 600 emberre.

Van, aki matracokon alszik, de sok rögtönzött ágyat készítettek kartonpapírból, s az emberek inkább azokon alszanak  a föld alatt, mert túlságosan félnek attól, ami a felszín fölött van.

„Itt dolgozom orvosként az Orvosok Határok Nélkül szervezet által működtetett mobil egészségügyi klinikán. A három harkovi metróvonal több állomásán klinikát állítotunk fel. A városban a kijárási tilalom ellenére a csapatok állomásról állomásra közlekedhetnek az alagutakon keresztül, még éjszaka is, hogy segítsenek az embereken. Elsősorban légúti fertőzéseket és magas vérnyomást kezelünk, melyeket a föld alatti életkörülmények és a stressz vált ki” – mondta az ABC newsnak dr. Lisa Searle önkéntes orvos.

„Itt vagyunk ezekkel az emberekkel, az omladozó Harkivban, amely egykor Ukrajna második legnagyobb városa és lakói büszkesége volt” – tette hozzá.

A felszínen tartózkodni a világ nagyvárosaiban természetesen dolog, a Harkovban élők számára azonban egyszerre furcsa és hátborzongató. Néhányan egyesével-kettesével sietnek az utcákon, zsákokat szorongatva, próbálnak biztonságba kerülni, mielőtt megszólal a következő légiriadó, ami naponta legalább négyszer-ötször töri meg a csendet.

Az a néhány ember, aki napközben még kimerészkedik, hunyorog az erős fények miatt, és rémülten csoszog az utcákon, felkészülve egy esetleges újabb becsapódásra. Vannak olyanok is, akiket a félelem hetek óta a föld alatt tart.

„Az éjszakák hidegek,  az emberek kabátokba és takarókba burkolóznak, igyekeznek melegen tartani magukat. Amikor ma este befejeztük a rendelést és a zsúfolt emelvényen át pakoltunk, az egyik általam kezelt nő rám kiáltott: „Doktor!” — és mosolyogva nyújtott felém egy fényes piros almát. Hálásan vettem át az ajándékát, egy pillanatra megfogtam a kezét, meghatódva, hogy hajlandó megosztani velem azt a keveset, amije van” – mesélte  Lisa.

A pánikrohamok ijesztően gyakoriak a föld alatt élők körében, sokan szoronganak, illetve rettegnek attól, hogy a felszínre merészkedjenek. Ugyanakkor a sok szenvedés mellett inspiráló és pozitív, hogy városszerte megjelentek a helyi önkéntes hálózatok: az emberek szervezkednek és együttműködnek a leginkább rászorulók megsegítéséért. 

 

Nem egy helyi ugyanis úgy döntött, hogy itt marad és koordinálják az élelmiszerek, higiéniai cikkek és gyógyszerek adományozását. Bátor harkovi sofőrök körbejárják a várost, óriási kockázatot vállalva azért, hogy az adományok eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Vannak, akik próbálják a lenti életet megszépíteni, például kiállítják a gyerekek rajzait a lépcső  melletti falfelületen.

 

Néhány nap elég ahhoz, hogy a felszíni lövöldözések hangját a metróban élők háttérzajként kezeljék, és elhalkuljon számukra a háború állandó dübörgése. Hozzászokik az ember – számolnak be az itt önkénteskedők.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Játék nélkül juthat fel az elit vb-re a jégkorong-válogatott

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

life.hu

Rivális udvar akarnak, saját roadshow-t nyomnak: a britek átlátnak Harryn és Meghanon

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

mandiner.hu

Nos, „Tóni” még mindig nem utasított, de nocsak – Peti most már igen

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: zokogva húzta ki a medencéből 3 éves ikerlányai testét az édesapa

KÜLFÖLD

Holtan találtak egy nőt a magyarok kedvenc turistahelyén, gyilkosság áldozata lehet

KÜLFÖLD

Fegyveres férfi rémített halálra egy kerékpározó családot Kisudvarnokon

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen belebegtette a Tiktok uniós betiltását