Létrehozva: 2022.04.13.

Drasztikus: 61 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma

Miközben folyamatosan érkeznek a menekültek Ukrajnából, a déli határon is nő a migrációs nyomás. Ezt mutatják az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex és a magyar rendőrség adatai. A Ripost7 cikke.

Szerző Ripost

Miközben bő egy hónapja dúl a háború a szomszédos országban, az embercsempészek igyekeznek kihasználni azt a helyzetet, hogy Ukrajnából Európa felé gyakorlatilag nyitva vannak a határok. A Ripost7 cikke.

Magyarországon márciusig 28 511 illegális határátlépőt fogtak el, 10 175-tel többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ebből az következik, hogy továbbra is jelentős rendőri és katonai erőkre van szükség a migránsok visszaszorításához.

Fotó: Délmagyarország

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) előzetes számítása szerint 2022 első két hónapjában az EU külső határain az illegális határátlépések száma 61 százalékkal nőtt – közel 27 ezerre – az egy évvel korábbihoz képest. Ebben nincsenek benne azok, akik Ukrajnából menekültek el a háború kitörése óta.

A nyugat-balkáni útvonal a legnépszerűbb

A legtöbb illegális határátlépést, összesen 11 700-at a nyugat-balkáni útvonalon regisztrálták januárban és februárban – ők döntően szírek és afgánok –, ez kétszerese az előző év azonos időszakának.
A második legaktívabb migrációs útvonal az EU-ba a nyugat-afrikai volt: a Kanári-szigetekre idén márciusig mintegy 5400 migráns érkezett, ez több mint kétszerese az egy évvel ezelőttinek.

Fotó: Renata Brito

A Földközi-tenger keleti térségében észlelt illegális határátlépések száma is több mint kétszeresére, 3500-ra nőtt. Eközben a közép-mediterrán útvonalon az év első két hónapjában kis mértékben, 4500-ra csökkent az illegális határátlépések száma.
2022 első két hónapjában a földközi-tengeri térség nyugati része volt a legkevésbé aktív tengeri útvonal, itt 8 százalékos növekedést regisztráltak, kevesebb mint 1800 illegális határátlépéssel.
A keleti, szárazföldi útvonalon az év első két hónapjában mintegy 340 illegális határátlépést észleltek, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbinak, de ez a szám nem tartalmazza az ukrajnai háború elől menekülőket.
Nagy-Britanniában idén márciusig 3100 illegális bevándorlót fogtak el, akik a csatornán keresztül érkeztek az országba, ez kétszerese az egy évvel ezelőtti számnak.

Az embercsempészek is kihasználják a háborús helyzetet

Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint fennmarad a nyomás a déli határon, elsősorban azért, mert Törökországban súlyos társadalmi feszültséget okoz az évek óta ott élő mintegy 4 millió menekült, és az ottani gazdaság nem tud munkát adni ennyi embernek. Éppen ezért egyre többen indulnak el Európa felé. Ráadásul Szerbiába továbbra is vízum nélkül utazhatnak be a tunéziai állampolgárok, a marokkóiak pedig ugyanígy érkezhetnek Törökországba, tehát folyamatos az utánpótlás.

Fotó: Molnár Edvárd

Hozzátartozik a képhez, hogy a migránsokat kibocsátó országokban a lakosság mintegy 70 százaléka fiatal, és 30 százalékuk munkanélküli. Vagyis, ha tehetik, bármilyen státusszal az unióban akarnak maradni, hiszen nincs veszítenivalójuk.
A kutató az M1-nek adott elemzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy az embercsempészek igyekeznek kihasználni az ukrajnai háborúval megjelent „üzleti lehetőséget”. Különböző Facebook-csoportokban megjelentek olyan hírek, hogy Ukrajnából most az unió felé nyitottak a határok, érdemes ezt kihasználni. Ez például esélyt jelent azoknak a migránsoknak, akik Romániában tartózkodnak, és azoknak is, akik a tavalyi év végén Fehéroroszországból nem tudtak belépni Lengyelországba, de most megpróbálhatnak Ukrajna felől az EU-ba jutni.

Meg kell védeni Európát a bűnözőktől, terroristáktól

Az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete (Europol) az Ukrajnával és Fehéroroszországgal szomszédos valamennyi ország határvédelméhez segítséget nyújt. Hamarosan Magyarországon is szakemberek és vendégtisztek támogatják biztonsági ellenőrzésekkel és nyomozással a nemzeti hatóságokat az európai külső határokon.

Fotó: Keller Matyas - kemafoto.hu

A kisegítő személyzet feladata, hogy azonosítsa azokat a bűnözőket és terroristákat, akik a háborús helyzetet kihasználva a menekültáradattal próbálnak bejutni az Európai Unióba. A szakemberek és vendégtisztek információkat is gyűjtenek, amelyeket európai szintű bűnügyi fenyegetések értékelésére és a megfelelő válaszlépések kidolgozására használnak majd.
Az ukrán hatóságokkal kiegészülő együttműködés keretében végzett információgyűjtés lehetővé teszi az Europol számára, hogy előre jelezze a biztonságra fenyegetést jelentő fejleményeket.

A szlovén határ is nyomás alatt áll – Szlovéniában az év első két hónapjában 1128 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is. A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak. A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a horvát határhoz közeli Novo Mestóban is. A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Vajon hány embert érint az elhúzódó háború, és mit gondolnak a németek az ukrán menekültekről? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz a Ripost7 április 12-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

origo.hu

Hatalmas űrhajódarab zuhant egy farmra

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

metropol.hu

Most érkezett: elhunyt az Operettszínház színművésze

mandiner.hu

A spanyolok már könyörögnek: valaki állítsa meg Magyarországot!

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

hirtv.hu

Turistákat öltek Afganisztánban

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

ripost.hu

Ha így alszol éjszaka éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

„Az anyja meg fog ölni” - Megfojtotta szex közben a profi táncosnőt a barátja

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak az orvosok attól, amit egy 7 éves kislány gyomrában találtak

KÜLFÖLD

Sürgősen új szívre van szüksége a 3 éves angyalarcú lánynak

KÜLFÖLD

"Fico merénylője egy elmebeteg!" – Zarándokhellyé vált az a fa, ami felfogta az ötödik lövést