Létrehozva: 2022.03.21.
Módosítva: 2022.03.21.

Márki-Zay lengyel támogatója is fegyvereket szállítana Ukrajnába

A lengyel politikus Márki-Zay és a baloldal lelkes támogatója.

A hazai baloldal a fegyverszállítást és magyar katonák háborúba küldését, valamint a stratégiai ágazatokkal kapcsolatban a magyar gazdaságra veszélyes következményekkel járó szankciókat követeli. Mindez könnyen értelmezhetővé válik, hogyha megvizsgáljuk, hogy a balra sodródott Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk hogyan nyilatkozik és gondolkodik az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Milyen militáns hangnemben beszél. Jelzésértékű természetesen, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal március 15-i, budapesti rendezvényén Donald Tusk mondott beszédet - olvasható az Origón.

Mielőtt kitört volna a háború, Donald Tusk február 23-án még pusztán a pénzügyi támogatások növelését követelte Ukrajnának: 

Nem lehetünk álszentek, valószínűleg Lengyelországban senki sem akarja, hogy ez a konfliktus gyorsan kontinensméretű háborúvá fajuljon. Azon kell gondolkodunk, hogyan segítsük maximálisan Ukrajnát. Erősíteni kell a pénzügyi támogatást

-mondta.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Donald Tusk egyébként február 25-én már Ukrajna segítése és az Oroszország elleni szigorú fellépés mellett agitált, a háború kitörése után: 

"Nemcsak a lengyel parlamenti képviselőket mozgósítom, hanem minden olyan politikust, aki érti vagy még nem érti, hogy az Oroszországgal szembeni kemény hozzáállás, Ukrajna teljes körű megsegítése nemcsak Ukrajna, hanem Lengyelország és az egész Nyugat, és az egész Európai Unió biztonságát szolgálja."

Ezután Tusk keményen kritizálni kezdte a hazánkat a hazai baloldal álhírére alapozva, ugyanis Magyarország minden szankciót támogatott Oroszország ellen: 

"Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrültsége és kegyetlensége, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióik hamisak. Szégyen azokra az EU-kormányokra, akik blokkolták a nehéz döntéseket. Németország, Magyarország és Olaszország kormánya ült, amiért blokkolta a szankciókkal kapcsolatos nehéz döntéshozatalt. "

 

"Március 11-én, budapesti látogatását megelőzően Tusk ismét a magyar kormányt kritizálta, és gyakorlatilag azt követelte, hogy a stratégiai fontosságú energetikai érdekeinket bíráljuk felül Ukrajna érdekében. 

Ukrajnának mindig nagyobb elvárásai lesznek, mint amire az Európai Unió bele fog egyezni, mert mint tudjuk, az EU-nak nem minden szereplője egyértelműen ukránbarát vagy Putyin-ellenes. Még mindig vannak olyan országok - Orbán Viktor és Magyarország sajnos ennek nagyon látható szimbóluma -, amelyek nem teljes határozottsággal állnak ki Ukrajna mellett. Vannak nagyon komoly érdekek is - nem az üzleti érdekekről beszélek -, amelyek komoly társadalmi érdekek is, amelyek miatt az egyes európai országok óvatosak, például a teljes olaj- és gázembargóra vonatkozó felhívásokkal szemben"  - mondta Donald Tusk. Mint ismert: például Németország határozottan kijelentette, hogy ellenezi a gázembargót. 

 

Aznap az országunkat is kritizáló nyilatkozata után Tusk egy fegyverrel mutatkozó ukrán lányt ábrázoló képet tett ki Twitter-fiókjára, melyet a következő véleménnyel kommentált: Kérlek, csak azt ne mondd neki, hogy a szigorúbb szankciók túl sokba kerülnének Európa számára." 

Budapestre látogatva Donald Tusk március 15-én a magyar baloldal demonstrációján a háborúval kapcsolatban azt mondta, az Ukrajnában folyó háború nem csak az ukrán szuverenitásról, az ukrán nemzet függetlenségéről szól. Hozzátette: senkinek sem lehet kétsége afelől, kinek az oldalán kell állnunk. Megjegyezte: az Ukrajna és Európa jövőéért folyó háború nemcsak az ukrán fronton történik, hanem minden európai országon belül is. A budapesti - meglehetősen militáns hangulatú - beszédében gyakorlatilag azt is mondta, hogy azok az államok, amelyek nem állnak a háború pártjára, amelyek a béke hívei, azok Putyin előtt kapitulálnak: Az ukránoknak fegyverrel a kézben kell küzdeniük egy szabad, független, törvényes, demokratikus államért. (...) Ne higgyen senki azoknak a politikusoknak, akik azt hiszik, hogy az erőszak és a Putyin előtti kapituláció a biztonság és a béke útja. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

Mint az Origo megírta, Donald Tusk egyébként nem az Európai Néppárt nevében beszélt március 15-én a Gyurcsány-Márki-Zay-féle tüntetésen, hiába próbálta azt a magyar baloldal elhitetni, hanem lengyel pártja nevében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Meghökkentő összeget sikerült elutalnia egy monacói bankszámlára a Lánchídbotrány kulcsfigurájának

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak