KÜLFÖLD

Szerző Ripost

9 hónapja

Most kaptuk: Putyin akár a fegyverek atyját is bevetné Ukrajnában

Amerikai szakértők attól tartanak, hogyha az oroszokat sikerül feltartóztatni, akkor válaszként válogatás nélkül fognak erőszakot alkalmazni

Szerző Ripost

Egyes nyugati tisztviselők szerint Oroszország készen áll nagy teljesítményű termobárikus bombák bevetésére is, hogyha elakadni az ukrajnai offenzíva. A termobárikus fegyverek - más néven vákuumbombák – az oxigént gyújtják meg és intenzív, magas hőmérsékletű robbanást generálnak, az ebből keletkező hő- és lökéshullám pedig sokkal nagyobb, mint egy "normális" bombáé. Ezek a fegyverek mindent elpusztítanak, ahol becsapódnak.

Az Egyesült Államok által 2017-ben Afganisztánban a tálibokra ledobott termobarikus bomba (MOAB) több mint 300 méter széles krátert hagyott maga után. Mindezt úgy, hogy már 1.8 méterrel a föld felett felrobbant.

A világ legerősebb, nem atomtöltetű bombájának, mégis az orosz Fokozott Erejű Légi Termobárikus Bomba (avagy Minden Bomba Atyja) számít, ami szintén ilyen típusú fegyver. Egyes szakértők szerint négyszer akkora hatóereje van, mint a korábban legerősebbnek tartott, amerikai Nagy Tömegű Légibombának (MOAB).

Nyugati tisztviselők attól is tartanak, hogy ha kemény ellenállásba ütköznek az orosz haderők, akkor a késésben lévő egységek válogatás nélkül fognak erőszakot alkalmazni. Sokan úgy gondolják Oroszország meg fogja ölni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és minisztereit, ha elfoglalják Kijevet.

Jelen állás szerint, míg az orosz különleges erők elérték Kijev külvárosát, az orosz nehéz páncélosok nagy része a feltételezések szerint, még mindig több mint 50 km-re van a fővárostól.

Mivel az oroszok keményebb ellenállásba ütköztek, mint az elsőre gondolták, már megindult egy kétéltű támadás is. Az orosz haditengerészet több ezer katonája az Azovi-tengeren áthajózva Mariupoltól nyugatra fog várhatóan nemsokára megérkezni. Ha partra szállnak az valószínűleg jelentősen felerősíti majd a harcokat.

Az Egyesült Államok eddig 200 orosz rakétatámadást számolt össze. Bár a legtöbbet ukrán katonai létesítmények ellen indították, néhány civil területeket is eltalált. 

A Daily Mail azt írja, brit források szerint Putyin "halállistáján" szereplő magas rangú ukrán tisztviselők csatlakoztak egy Lengyelországba tartó menekült konvojhoz, amit a brit és amerikai különleges erők közös légierője biztonságba helyezett. A forrás nem volt hajlandó megnevezni, hogy kiket mentettek ki, de hozzátette: Volodimir Zelenszkij elnök és családja eltökélt szándéka, hogy népével maradjon.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!