9 hónapja

Kiderült, elkaphatja-e az omikron új variánsát az, aki a régin már átesett

Elkezdett terjedni a lopakodó alvariáns.

Az izraeli sajtó érdekes omikron-esetekről számol be: előfordult, hogy valaki úgy kapta el az omikron BA.2 variánsát, hogy a BA-1-en már átesett.

Fotó: Pixabay

Eddig csak néhány eset fordult elő, és arról egyelőre nincs információ, hogy az érintettek kaptak-e korábban védőoltást vagy volt-e alapbetegségük – írja a Times of Israel.

A Channel 12-nek nyilatkozó szakember megjegyezte: ha az ilyen esetek száma növekedni fog, az aggályokat vet fel.

Korábban egy izraeli szakértő azt mondta, hogy az omikron-változat új törzse, amelyet több mint 50 országban, köztük Izraelben is megtaláltak, másfélszer olyan fertőző lehet, mint az eredeti törzs.

Mint a Ripost megírta, az omikron újabb variánsa a BA2 is egyre gyorsabban terjed, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyek a legfontosabb jellemzői. A BA2 az omikron variánsból alakult ki és a szakértők azt mondják, hogy jóval nagyobb a növekedési potenciálja, azaz az eddig megjelent variánsokhoz képest sokkal gyorsabban fertőz. Ráadásul – ahogy korábban Rusvai Miklós virológus a Ripost-nak elmondta – a szakemberek eleinte nem tudtak a BA2-ről, mert a PCR-teszt nem mutatott különbséget az omikron és az alvariánsa között, amit végül egy részletes vizsgálat leplezett le. Innen ered a BA2 lopakodó beceneve.

A lopakodót eddig már azonosították Indiában, Dél-Afrikában, az USA-ban és Európa több országában.

BA2 variáns jellemző tünetei

Az új változat tünetei nem térnek el jelentősen az omikron variánsra jellemzőktől. A BA2 tünetei általában a következők: Orrdugulás vagy orrfolyás Fejfájás Kimerültség, fáradtság Köhögés Légzési nehézségek Izomfájdalom Íz- és szaglásvesztés Torokfájás Hányinger, hányás Emésztési zavar

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!