Létrehozva: 2022.02.06.

Ezért a magyar finomságért állnak sorba Dubajban az emberek

Dubajba utazni nagy élmény annak, aki még nem látta ezt a sok tekintetben egyedülálló várost. Részt venni egy világkiállításon legfeljebb egyszer adatik meg az életben. Ám látni az ezernyi ötlettel kialakított magyar pavilont és azt, milyen lelkesedéssel viszik sikerre az ott dolgozók, lélekmelengető, felemelő érzés. A Ripost7 stábja megélhette ezt.

Hétköznap reggel álmosan ébredezik az arab világváros, nyitáskor még csak lézengenek a világkiállítás bejáratánál. A hangosbemondó folyamatosan darálja, hogy jegyvásárlás előtt mindenki készítse elő PCR-tesztjét. Komolyan veszik a világjárványt, a beutazáshoz is negatív koronavírus-tesztet kérnek és az utcán is maszkot hordanak.

Február elején már meglesz a 600 ezer látogató Fotó: Ripost

Emiatt halasztották el egy évvel az Expo2020-at, de most, egy évvel később sem olyan az érdeklődés, mint amire a járvány előtt számítani lehetett. Pedig sok különlegesség van, a brazilok tengerpartot idéző házától a svédek erdejéig és a csehek söréig, lehet tervezni saját repülőgépet az Emirates légitársaság pavilonjában és csúszdázni a luxemburgoknál. Minden huszadik látogató a magyar pavilonba is betér, és elégedetten távozik, sőt visszatérő vendégek is vannak. A magyarok úgy mutatják meg gyógyvizeiket és forrásaikat, úgy emelik piedesztálra a vizet a sivatag közepén, hogy közben egyetlen csepp víz sem éri a látogatót, miközben rengeteg interaktív módon szerezhet információt a vízről és Magyarországról.

Lift és lépcső is felvisz a 3. emeletre, hogy onnan a patakot idéző kék csík mentén leereszkedjünk egészen az aqua bárig, ahol végre igazi vizet kóstolhatunk, frissen csapolva. De ne szaladjunk előre!

Fotó: Ripost

Útközben érezzük a víz illatát, halljuk csobogását, látjuk, hogyan alakult ki 30 millió év alatt a Pannon tengerből a mai magyar vízi világ, vadászhatunk gyógyfürdőhelyekre, tükörteremben vesznek körül a gyógyvízben fellelhető ásványok, csavargathatjuk a vízcsapokat, magunk is hullámokat kelthetünk a kezünkkel a falon és érintéssel hívhatjuk elő, milyen csodákra képesek a vizes gyógykezelések. Ez utóbbi a helyi lakosság kedvence: fogalmuk sincs arról, ami a magyaroknak természetes: mi mindenre jók a különböző vizes gyógymódok, iszappakolások.

„Az ásványvizeink, a termálvizeink hosszú évezredek, évmilliók óta rejtőznek a földben. Ezt próbáljuk kitermelni és különböző célokra felhasználni. Az is izgalmas a látogatók számára, hogy a termálvizeink hogyan hatnak az egészségre, a különböző kúráink hogyan segítenek betegségek megelőzésében vagy a gyógyulási folyamatokban. A fa és a víz egy különleges egységet alkot itt nálunk” – mondja Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nkft. Ügyvezetője.

Tóth Andrea nagyon büszke a csapatára Fotó: Ripost

„Az öböl-menti országokban egyáltalán nem ismerik a fát mint építőelemet, így hosszú időbe és nagy erőfeszítésbe telt, hogy elfogadja a helyi építésügyi hatóság, hogy mi egy 2000 négyzetméteres faszerkezetet építünk itt fel. De megérte: nagyon szeretnek minket. Szeretik a pavilont, azt a fajta figyelmességet és kedvességet, törődést, ami a magyar vendégszeretet sajátja. A mi kiállításunk úgy van kitalálva, hogy egy vezetés is tartozik hozzá, így személyes kapcsolatba kerülünk a látogatókkal. Az interaktivitásának köszönhetően nagyon népszerű a gyerekek körében, van olyan helyi család, amelyik többször visszajött, éppen a gyerekek kedvéért” – mondja.

Annak ellenére, hogy menet közben felmerültek új költségek, a kiállítás szervezői kijöttek az eredeti költségvetésből, egyetlen fillért sem kértek pluszban. A kiállítás sikeréhez az is hozzájárul, hogy akik itt dolgoznak, távol a családjuktól és barátaiktól, nem munkának tekintik ezt a szolgálatot, hanem ezer apró ötlettel szolgálják a célt.

„Amikor a kollégáim jelezték, hogy a VR-szemüvegekbe nem tudnak belenézni a gyerekek, mert nem érik fel, akkor készítettünk fellépőket, illetve lejjebb helyeztünk néhányat. Az ő ötletük volt a kürtőskalács árusítás is, amióta megnyitottunk, a pavilon előtt sorok állnak, 700 ezer forintot is kiárusítunk egy nap” – teszi hozzá Tóth Andrea.

A legnagyobb attrakció pedig a kiállítás végén a Dóm, aminek a közepén imitált tó van, akár innen is nézhető a víz élete. Körülöttünk tombol a vihar, jön a fagy, kisüt a nap és megolvad a jég, megannyi arcát mutatja a víz. A kiállítás végén pedig vár a vízkóstoló és a shop, ahol különleges magyar kézműves termékek sorakoznak.

A Dóm „medencéjébe”egyenest bele lehet ugrani és innen élvezni a víz életéről szóló különleges előadást Fotó: Ripost

Az étteremben pedig a legjobb magyar ízekkel ismerkedhet a látogató, a töltött káposztától – ami itt libahúsból készül – a sült kacsacombig és a csirkepaprikástól a halászléig. Mint azt a séf a Ripost7-nek elárulta, a legnehezebb az alapanyagok beszerzése, a káposztát például maguk savanyítják és az uborkát is helyben kovászolják.

Mire kiérünk, sülnek a kürtős kalácsok és a szomszédos színpadon beindul a műsor, de azt már nem várjuk meg: van még néhány óránk, hogy belekóstoljunk ebbe a különleges világvárosba is, ami leginkább egy hatalmas luxus vidámparkra és bevásárlóközpontra emlékeztet.

Magyarország egyik legjobb kürtőskalácsa sül itt Fotó: Ripost

Beszédes számok

* 10 millió ember nézte már meg a világkiállítást. * 192 pavilon kínál látnivalót. * 6 hónapig tart a kiállítás, 2021. október 1-től 2022. március 31-ig. * Napi 12 órában, délelőtt 10-től este 10-ig van nyitva a kiállítás a hét minden napján. * Minden 20. látogató, azaz több mint 500.000 ember tért be eddig a magyar pavilonba. * A kiállítás végéig összesen 1.000.000 látogatóra számítanak. * 60 magyar és 30 helyi munkatárs dolgozik a pavilonban fél éven át. * 6 körös kiválasztási folyamat végeredményeként döntöttek arról, kik dolgozhatnak itt. * 4 hetes képzésen vettek részt a pavilon munkatársai, mielőtt kiutazhattak. * 2000 négyzetméteres faszerkezetben helyezték el a kiállítást. * 22 színpad van az expón, a legnagyobb, 15 ezer nézőt befogadó színpad a magyar pavilon mellett áll. * naponta 700.000 forint bevételt hoz a magyar kürtőskalács. * 700-nál is több magyar művész lép fel az expón.

Meg akarta venni a Hévízi-tavat a dubaji herceg

Elárult egy kedves kis epizódot a Ripost7-nek Tóth Andrea. Amikor Dubaj trónörököse, Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum – aki mellesleg az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke is – meglátogatta a világkiállítást, vendégeskedett a magyar pavilonban és el volt bűvölve. Különösen a Hévízi-tó keltette fel érdeklődését a tündérliliomokkal.

Fotó: MTI

Azt mondta, szeretne ő is egy ilyen tavat. A pénz nem probléma, kiásatja a helyét és átszállíttatja Dubajba.

Udvariasan közölték vele, hogy ez lehetetlen: a Hévízi-tó olyan természeti képződmény, amelyből a világon mindössze kettő van, az egyik Magyarországon, a másik Új-Zélandon. A tőzegmedrű forrástavat a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból percenként 30–40 ezer liter vízhozammal feltörő, 38 °C-os víz táplálja. Nemcsak áttelepíteni nem lehet, de olyan magyar kincs, ami semmi pénzért nem eladó.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rejtélyes sírkövet talált a kertjében egy nő, sokkot kapott tőle

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő

KÜLFÖLD

A mesterséges intelligencia megjósolta: ekkor fog kihalni az emberiség

KÜLFÖLD

Nem adott elsőbbséget az ittas sofőr, három gyermeket ütött el

KÜLFÖLD

Alekszandr Lukasenka intim kapcsolatba került egy atombombával