Létrehozva: 2021.11.17.

Még az emír és a koronaherceg is kíváncsi volt a magyar pavilonra Dubajban

Egymillió látogatót várnak a szervezők a Dubaji Világkiállítás Magyar Pavilonjába március 31-éig. Már az első, az expó legforróbb hónapjában, októberben sokan kíváncsiak voltak rá, november 4-én köszöntötték a százezredik látogatót. A Perzsa öböl-menti régió egyetlen faszerkezetű épülete a magyar gyógy- és termálvizek titkaiba enged bepillantást.

Még mielőtt megnyitott volna a Dubaji Világkiállítás, híre ment a Magyar Pavilonnak, melyet a legkülönlegesebb 15 épület közé soroltak a Time Out Dubai újságírói. Ez ugyanis a Perzsa öböl-menti régió egyetlen faszerkezetű épülete és kifejezetten látványos alkotás. Makovecz Imre tanítványa és munkatársa, az Ybl Miklós-díjas Csernyus Lőrinc tervezte. Megalkotásához 560 ezer kiló fát használtak fel. 17 magyar ács hónapokig dolgozott, olykor 20 méter magasan, 57 fokban.

Minden érzékszervre hat

A Magyar Pavilon középpontjában a magyar gyógy- és termálvíz áll. Interaktív módon jelennek meg hazánk természeti kincsei, melyek a látogatók mind az öt érzékszervére hatnak. A padlón patakot imitáló dekoráció kíséri végig a vendégeket a tárlat különböző állomásain, bemutatva Magyarország fürdővárosait és a főváros híres fürdőit.

Rendkívül látványos a belső patak, amely nagyon is valósághű

Az akváriumot imitáló különleges fal érintésre életre kel, ám talán még annál is látványosabb a virtuális Hévízi-tó.

Dubaj, 2021. november 3.
A Magyar Turisztikai Ügynökség által közreadott képen Dubaj koronahercege, Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al Maktum (j) megtekinti Tatár Szabolcs, a Dubaji világkiállításon történő magyar megjelenés előmozdításával kapcsolatos diplomáciai feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos (b) társaságában a magyar pavilont 2021. november 2-án. A 15 legkülönlegesebb épület közé bekerült pavilon a trónörököst is lenyűgözte. A pavilon építéséhez egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.
MTI/Magyar Turisztikai Ügynökség

Rangos vendégek váltják egymást

A napokban Dubaj koronahercege is meglátogatta a magyar kiállítóteret. Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al Maktumot lenyűgözte a pavilon. Nem kizárt, hogy édesapjával is megosztotta az élményeit. Egy napra rá ugyanis rendőri felvezetéssel maga az emír, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke is tiszteletét tette a Magyar Pavilonban.

A politikai élet mellett a divat meghatározó szereplője, a Chanel divatmárka dubaji vezérigazgatója és menedzsmentje is felkereste már a pavilont.

Libából készül a töltött káposzta

A mohamedán ország vallási és gasztronómiai előírásait szem előtt tartva készülnek a Magyar Pavilon éttermeinek magyaros ételkülönlegességei.

„A Dubai Világkiállításon disznóhúst nem szolgálunk fel, úgyhogy például libából készül a töltött káposzta, de kínálunk csirkepaprikást és gulyáslevest is kicsit újragondolva, ezeket szintén nagyon kedvelik„ – árulta el Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője a Mokka stúdiójában.

Rendkívül nagy sikere volt a nudlis spenótnak is

A Ripost7 megtudta, hogy decemberben karácsonyi és újévi fogások kerülnek fel az étlapra, sőt helyet kap majd a kínálatban a farsangi fánk is. A Magyar Pavilon vizes koncepcióját erősíti a magyar ásványvizeket kínáló AquaBar. Bár az országban alkoholtilalom van, az Expo 2020 területe kivételnek számít, így bemutatkozhatnak a magyar borok is.

Különleges ruhákat visel a személyzet

„Nemcsak a színek, az anyagok, de a szabásminták is egyediek” – árulta el a Ripost7-nek Miovác Márton divattervező, aki Gálvölgyi Anett kolléganőjével a pavilon munkatársainak és menedzsereinek ruháit álmodta meg. Bár eleinte kizárólag kékben gondolkodtak, végül kihasználták a fehér figyelemfelkeltő erejét, a rozéarany eleganciáját, a petrolkék mellett pedig egy különleges árnyalatú sötétkék adja a végső színvilágot. A magyar trikolor a kollekciót kiegészítő Tisza-cipőkön jelenik meg. A vendéglátó és üzemeltető szekció ruháit Bódis Boglárka, az Elysian tervezője álmodta meg.

Még csak most pörög fel a világkiállítás

Az első tízezer látogató eléréséhez négy és fél napra volt szükség, nem sokkal egy hónap alatt pedig a vendégszámláló átlépte a százezret. Az október még rendkívül meleg hónap Dubajban, most jön majd a jó idő: decembertől márciusig 25-28 fokos a nappali csúcshőmérséklet, ez az igazi turistaszezon. A Magyar Pavilont felkereső vendégek száma mára megduplázódott, napi 6-8 ezer látogatót fogadnak és az érdeklődés további növekedésére számíthatunk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk

KÜLFÖLD

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson