9 hónapja

Emmanuel Macron bohócnak nevezte Boris Johnsont, a brit kormány pantomimezéssel válaszolt

Rég nem látott mélységbe süllyedtek a brit-francia diplomáciai kapcsolatok, már a személyeskedéstől sem riadnak vissza a felek.

A Le Canard Enchaine francia hírportál beszámolója szerint Emmanuel Macron francia köztársasági elnök múlt szerdai horvátországi látogatása során bohócnak nevezte Boris Johnson brit miniszterelnököt, nem sokkal azután, hogy 27 illegális bevándorló fulladt bele a tengerbe, amikor megpróbáltak átkelni a La Manche csatornán – írja a Sky News.

„Amikor Boris beszél velem, általában minden rendben megy. Felnőtt módjára tárgyalunk, de előtte és utána is úgy tűnik nekem, hogy van benne valami ízléstelenség. Mindig ugyanazt a cirkuszt rendezi. Szomorú látni, hogy egy ilyen nagyszerű országot, amellyel oly sokat tehetnénk közösen, egy bohóc vezeti. Egy bohóc, vagy egy fajankó... Talán mindkettő!?”

– fogalmazott egy háttérmegbeszélés alkalmával Emmanuel Macron, akiknek szavait egyelőre nem cáfolta a francia elnök hivatala.

Macron kijelentésére több brit kormánytag is reagált. Therese Coffey munka- és nyugdíjügyi miniszter például azt mondta, hogy „meglepődött” és „csalódott” a francia elnök „méltatlan” megjegyzései miatt.

George Freeman tudományos miniszter a Sky Newsnak adott interjújában jóval élesebben fogalmazott párttársánál:

„Azt hiszem, pantomimszezonban vagyunk, Franciaországban ugyanis választások jönnek. Természetesen a miniszterelnök nem bohóc, ő ennek az országnak a nagyon nagy többséggel megválasztott kormányfője, aki erején felül teljesítve, egy világjárványon vezeti át az országot.”

Fontos megjegyezni, hogy Boris Johnson eddig nem reagált a francia elnök állítólagos megjegyzéseire.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök a Downing Street 10. előtt.

Az Egyesült Királyság és Franciaország közötti diplomácia kapcsolatok évtizedek óta nem látott mélységekbe süllyedtek az elmúlt időszakban. Emögött leginkább a Brexit, a Csatorna-szigetek körüli halászati jogokkal kapcsolatos viták, az AUKUS tengeralattjáró-egyezmény és a La Manche csatornán kialakult migrációs válsághelyzet állnak.

A Downing Street továbbra is ragaszkodik a migránsok visszafordításához, amelyet Boris Johnson francia kollégájának címzett múlt heti nyílt levelében fogalmazott meg. A brit kormány szerint ez lenne az elrettentés egyedüli és legjobb módja a tengeri utat megkísérlő migránsok számára.

Franciaországot annyira feldühítette a nyílt levél, hogy visszavonta az Egyesült Királyság meghívását arra, hogy csatlakozzon a hétvégi tárgyalásokhoz más európai miniszterekkel a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók megfékezésével kapcsolatban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!