10 hónapja

Törölték a „karácsony” szót a brit kormányzati kommunikációból, sértőnek találták

A bizarr döntés ellen még muszlim képviselők is szót emeltek.

Brit köztisztviselők nyomására egy kormányzati kampányvideóból törölték a „karácsony” szót, arra hivatkozva, hogy a kifejezés sértheti az Egyesült Királyságban élő vallási kisebbségeket – derült ki a Daily Mail internetes kiadásának birtokába került hivatalos e-mailekből.

Az angolszász bulvárlap beszámolója szerint a Boris Johnson vezette kabinet egy internetes kampányt tervez indítani, melyben arra szólítják majd fel a karácsony alkalmából hazatérő diákokat, hogy teszteljék magukat koronavírusra, mielőtt találkoznak a szeretteikkel.

„Ne vigyétek haza karácsonyra a COVID-ot!”- ez lett volna a kampány szlogenje, ám minisztérium szinten ezt többen is megvétóztak, mivel a karácsony szót nem találták politikailag korrektnek.

A kabinetirodától azt a tanácsot kaptuk, hogy ne használjuk a karácsony szót, mivel a kormányzati kampánynak befogadónak kell lennie, és egyes vallások nem ünneplik a karácsonyt”

– olvasható a nyilvánosságra hozott kormányzati levelekben, melyekben az „ünnepi évszak” kifejezést javasolták a karácsony helyettesítésére.

London híres bevásárlóutcája, a Rogent street karácsonyi díszítése.

A december első napjaiban kezdődő kampány szövegének megváltoztatása meglehetősen nagy hullámokat vert a brit közéletben. Még a nyíltan muszlim Saqib Bhatti konzervatív képviselő is kritikusan fogalmazott a döntéssel kapcsolatban.

„Muszlimként nevetségesnek tartom, hogy nem élvezhetjük az évnek ezt a különleges időszakát. Alig várom, hogy megmutassam a fiamnak az első karácsonyfáját. Az ötlet, hogy nem lehet megemlíteni a karácsonyt, teljesen nevetséges”

- fogalmazott a politikus, aki azt is hozzátette, hogy a karácsony az ünneplés ideje, függetlenül attól, milyen vallásban hisz az ember.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!