10 hónapja

Figyelmeztet az anya: ezt az ijesztő tünetet észlelte covidos kisfián, mielőtt a gyerek bekerült a kórházba

Emma most szeretné felhívni a szülők figyelmét egy fontos dologra.

Az írországi Emma Aherne 14 hónapos fia, Jayce belázasodott, ám ekkor még nem tűnt úgy, hogy bármi egyéb, különösebb tünete lenne a gyermeknek. Néhány nappal később kiütések jelentkeztek a koronavírusos Jaycenél, ám az anya még mindig biztos volt benne, hogy nincs miért aggódnia. Amikor azonban a gyermek a gyógyszereket kihányta, a kisfiút már kórházba szállították, ahol öt napot töltött.

Fotó: 123rf

„Jayce Covid-tesztje pozitív lett november 10-én, szerdán. Csütörtökön, pénteken és szombaton belázasodott, de könnyen kezelhető volt gyógyszerekkel, és még mindig evett, ivott és nagyon jó formában volt. Vasárnap kiütések jelentek meg a térdén. Rossz előérzetem volt, és azonnal felhívtam az orvost, de azt mondta, nem kell aggódnom. Aznap éjjel még háromszor felhívtam a dokit, és képeket is küldtem a kiütésről, ahogy az egyre inkább előrehaladt. Jayce kapott rá gyógyszert, amit egyből ki is hányt. Tudtam, hogy baj van„ – mondta Emma a Mirrornak.

A kisfiút kórházba szállították, ahol kiderült, hogy a koronavírusos gyermeknek sokszervi gyulladása alakult ki a koronavírus-fertőzés következtében. Ez egy nagyon ritka, de súlyos szövődménye a gyermekkori COVID-19 betegségnek (PIMS szindróma, Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome). Ennek a tünetei között szerepel többek között a magas láz és a kiütések megjelenése is. A gyermek öt napot töltött bent a kórházban, ahol több vizsgálaton is átesett, és gyógyszereket kapott.

Az anya most arra figyelmeztet másokat, hogy legyenek tudatában a PIMS-nek, hogy korán észlelhessék gyermekeknél a tüneteket.

„A korai felismerés kulcsfontosságú, ne késlekedjen senki, azonnal forduljon segítségért, ha gyermekénél ezek a tünetek jelentkeznek a Covid után” – mondja az anya.

A kiütésről készült fotókat ide kattintva éred el.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!