A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.29.

Az EU tévedésből kiállított Adolf Hitler nevére egy vakcinaútlevelet

Egy eddig ismeretlen személy megpróbálta a dolgot, a rendszer pedig gond nélkül engedte neki.

Az illetékes uniós szervek minden jel szerint tévedésből kiállítottak Adolf Hitler nevére egy működőképes EU-s vakcinaigazolványt, mely a tagállamok közötti szabad utazást, illetve a beltéri rendezvények korlátozások nélküli látogatását tette lehetővé a dokumentum ez idáig ismeretlen tulajdonosának. Hogy a náci diktátor pontosan milyen körülmények között „jutott hozzá” az okirathoz, egyelőre nem világos, de az üggyel kiemelten foglalkozó olasz sajtó szerint az eset komoly kérdéseket vet fel az oltási útlevél rendszerének biztonságával kapcsolatban.

A Führer nevére kiállított vakcinaigazolvány először kedden kapott szélesebb nyilvánosságot, miután a nagy közösségi oldalakon több fotó is megjelent a dokumentumról, melyen az 1900. január 1. születési dátum és Adolf Hitler neve szerepelt. Meg nem erősített hírforrások szerint az igazolványhoz tartozó QR-kód bő egy napon keresztül működőképes volt, mielőtt érvénytelenítették volna.

Jelenleg nincs perdöntő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az igazolvány kiállításához szükséges társadalombiztosítási azonosító milyen nemzetiségű uniós állampolgárához tartozik, de az il Post olasz hírportál információi szerint egy francia személy állhat a bizarr incidens hátterében.

Az Európai Unió egész területén érvényes vakcinaigazolvány, azaz más néven a zöld útlevél úgy működik, hogy egy nyilvános kulcsot (amely a QR-kódban található, és bárki számára látható) összepárosítanak a dokumentum tulajdonosának társadalombiztosítási számával (hazánkban tajszám). Az igazolvány érvényességét pedig egy erre tervezett applikációval lehet leolvasni, amely egy zöld pipával jelez, ha a nyilvános kódhoz rendelt társadalombiztosítási szám helyes, vagy egy piros kereszttel, ha nem.

Egyelőre rejtély, hogy Hitler igazolványának hitelesítésére használt tb-számot ellopták-e, vagy valaki vicces kedvében volt és a sajátját használta fel.

Adolf Hitler nevére kiállított EU-s vakcinaútlevél.

A kiszivárgott vagy ellopott tb-számok egyébként komoly problémát jelentenek az EU-s vakcinaigazolványok rendszerében, ugyanis egyetlen számmal tetszőleges mennyiségű igazolványt lehet létrehozni, ami azt jelenti, hogy az egyik ilyen szám visszavonása érvényteleníti az összes azon alapuló igazolványt, legyen az valódi vagy hamis.

Érdemes megjegyezni, hogy nem Adolf Hitler az első ismert személy, akivel hasonló incidens történik. Ahogy arról a RIPOST is beszámolt, nemrég letartóztattak és pénzbírságra ítéltek egy francia tinédzsert, aki Emmanuel Macron francia elnök vakcinaigazolványának internetre kiszivárgott adataival próbált meg bejutni egy kórházba.

Sajtóbeszámolók szerint az államfő egészségügyi adatait még szeptember 21-én tették közzé hackerek az internet sötét oldalán, azaz a deep weben, ahol rengetegen fértek hozzá a kényes információkhoz. Többek között egy 19 éves francia fiú is, aki október 5-én, szombaton a marseille-i Szent Margit Kórház (Hôpital Sainte Marguerite) főbejáratánál lecsippantotta a Macron vakcinaigazolványához tartozó QR-kódot. Ezt azonnal észlelték a biztonsági őrök, akik némi tétovázás után mégis továbbengedték a srácot.

Nem akartuk tőle megtagadni a belépést, hogy aztán büntetlenül elmehessen. Úgy ítéltük meg, hogy ez a visszaélés túl súlyos. Beengedtük, hogy a rendőröknek könnyebb dolga legyen elkapni„

- fogalmazott a France 3-nak az egészségügyi intézmény biztonsági szolgálatának szóvivője. Első rendőrségi meghallgatásán a fiú azt mondta, hogy pusztán szórakozásból használta fel Macron egészségügyi adatait. Saját bevallása szerint kíváncsi volt arra, hogy működik-e az államfő QR-kódja, de amúgy semmi dolga nem volt a kórházban. Azért ment oda, mert az volt hozzá a legközelebb. Vádemelés végül nem történt az ügyben, de a rendőrség komoly pénzbírságot szabott ki arra hivatkozva, hogy a gyanúsított ”a járvány terjedése elleni küzdelem keretében egy harmadik személyhez tartozó egészségügyi okmányt mutatott be egy helyre történő beléptetés ellenőrzése során.„

origo.hu

Így csúszik-mászik egy fiatal lány lábai között Magyar Péter a luxus-szórakozóhelyen, ahol részegen verekedett - videó

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

life.hu

Lefotózták Pierce Brosnan fiát: borzalmasan néz ki

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

hirtv.hu

Radar - Súlyos orvosi hiba történhetett Varga Barnabás sérülésénél? + videó

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

mindmegette.hu

Így tartsd távol a darazsakat - 5 bevált házi praktika

ripost.hu

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

ripost.hu

Biztosan éretlen és íztelen a dinnye, ha ezt a jelet látod rajta

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy sorsfordító lehetőséget kap júliusban

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

Leesett a lépcsőről, három napig küzdött az életéért a 4 éves fiú, de meghalt

KÜLFÖLD

Színésznőnek köszönheti az életét a háromgyerekes édesanya

KÜLFÖLD

„Mélypont” - Brutális diagnózist kapott az öngyilkos gondolatoktól szenvedő egyetemista

KÜLFÖLD

Saját autója ölte meg a kétgyermekes apukát, megmentése helyett kizsebelték