Létrehozva: 2021.06.25.

Egy 2019-es vuhani sportesemény okozhatta a világjárványt, Magyarország is képviseltette magát

Egyre több a bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus már hetek óta terjedt Vuhanban, mielőtt a helyi egészségügyi hatóságok 2019. december 8-án hivatalosan is elismerték a betegség létezését.

Az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának több képviselője is aláírt egy nyílt levelet, mely szerint a 2019 októberében, Vuhanban megrendezett CISM Katonai Világjátékok lehetett az első nagy „szuperterjesztő” esemény a koronavírus-járvány történetében. És nem kizárt, hogy a lokális betegség úgy vált globálissá, hogy a világ minden tájáról odaérkező sportolók közül többen is elkapták, majd hazavitték magukkal Covid-19 betegséget.

A levelet aláíró politikusok arra szólították fel a Joe Biden vezette kabinetet, hogy vizsgálják meg, jelentettek-e Covid-19-szerű megbetegedéseket a játékokon résztvevő sportolók. Mert ha igen, akkor az közvetett bizonyíték lehet arra, hogy a koronavírus már hetek óta terjedt Vuhanban, mielőtt a helyi egészségügyi hatóságok 2019. december 8-án hivatalosan is elismerték a létezését.

A 7. Katonai Világjátékok (Military World Games) Vuhanban kerültek megrendezésre 2019. október 18–27. között. A nemzetközi sporteseményen több mint 100 ország 9 ezer sportolója vett részt; Magyarország például 50 fővel képviseltette magát.

Tekintettel a világjárvány eredetével kapcsolatos megválaszolatlan kérdésekre, az amerikai kongresszus több tagja is úgy gondolja, hogy a 2019-es játékokon résztvevő sportolók egészségügyi állapotával kapcsolatos információk kulcsfontosságú bizonyítékokat szolgáltathatnak arról, hogy pontosan mikor robbant ki a járvány a kínai nagyvárosban.

A Washinton Post beszámolója szerint az amerikai atléták, akik elutaztak a világjátékokra, azt mondták, hogy Vuhan már októberben is úgy nézett ki mint egy „szellemváros”. Ennél azonban sokkal ijesztőbb, hogy nevük elhallgatását kérő francia, német, olasz és luxemburgi sportolók azt állították a patinás amerikai lapnak, hogy koronavírus-szerű tüneteket produkáltak a hazautazásuk után, és a rejtélyes betegség szélsebesen szétterjedt a rokonaik és barátaik között.

Magyar sportolók a Vuhanban megrendezett CISM Katonai Világjátékokon. (Forrás: honvédelem.hu)

„A koronavírus-járvány eredetével kapcsolatos megválaszolatlan kérdések miatt azonnali hatállyal meg kell vizsgálni, hogy a 2019-es játékokon résztvevő sportolóknak milyen volt az egészségi állapota az eseményt követő hetekben”

- fogalmazott Mike Gallagher republikánus párti képviselő, aki egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta a Védelmi Minisztériumnak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője a nyílt levélre reagálva elmondta: A minisztériumnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy bárki koronavírus-fertőzéssel tért volna haza a Katonai Világjátékokról, de támogatják a vizsgálat ötletét.

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a CISM Katonai Világjátékok nyitóünnepségén. (Forrás: Wikipedia)

Külön érdekesség, hogy április elején az M4 Sport arról számolt be, hogy a vuhani játékokon ugyancsak résztvevő egyik magyar triatlonos, Tóth Tamás is megfertőződhetett sporteseményen a Sars-Cov-2 koronavírussal. A 30 éves sportoló akkor azt mondta, hogy 2019 év végén, egy héttel azután, hogy Vuhanban járt, már betegnek érezte magát.

„Egyhetes borzalmas betegség következett, nem is tudom, mikor voltam utoljára ilyen beteg, a koronavírus összes tünetét produkáltam. Nem mondom, hogy az volt, de tény, hogy a lappangási idő végén majdnem egy hétig láztól és a tüdőgyulladás tüneteitől szenvedtem”

- fogalmazott a sportoló, aki hozzátette, hogy a vuhani versenyen induló többi magyar versenyző is tapasztalta magán a tüneteket, de náluk enyhébb lefolyású volt a betegség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrülten izgalmas kérdés, amely sorsdöntő a magyar fociválogatott életében

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Egy folttal kezdődött a fülén, ma már gyógyíthatatlan beteg a fiatal lány

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?