1 éve

Figyelmeztetnek a szakemberek: ijesztő dolog derült ki az indiai mutánsról

Fontos dologra hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A szakemberek már rebesgették egy ideje, hogy a koronavírus indiai mutációja gyorsabban terjed, mint a brit variáns. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

Most a vizsgálatok után a kutatók már egy százalékos arányt is tudtak mondani arra, mennyivel gyorsabban tud terjedni az indiai mutáció. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az indiai variáns 60 százalékkal gyorsabban terjed, mint a brit mutáns.

Illusztráció: Pixabay.com

Tom Wenseleer biológus arról beszélt, hogy az indiai mutáns sokkal gyorsabban terjed a lakosság körében, és mivel már több mint 500 esetről tudnak az Egyesült Királyságban, elképzelhető, hogy hamarosan az indiai mutáns válik majd dominánssá a szigetországban. Kijelentését a két mutáció elemzéseire alapozza – írja a Mirror.

Az Egyesült Királyság egészségügyi szakemberei szerint a helyzet súlyossá válását az oltások tompíthatják majd: kevesebb lehet a haláleset és a súlyos megbetegedés.

Már a szomszédban van

A koronavírus indiai vírusmutációját azonosították egy Bukarest határában felfedezett fertőzési gócban – közölte múlt hét szerdán a román közegészségügyi intézet.

Ugyanakkor nemcsak Romániában, hanem két másik, hazánkkal szomszédos országban is azonosították már az indiai mutánst: a napokban jelentették be, hogy már Szlovéniában is megjelent. Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba az MTI szerint. Mindeközben az osztrákok hivatalosan megerősítették, hogy Nickelsdorfban három embernél is kimutatták a Covid-19 indiai mutációját.

Magyarországon még nem azonosították

Jelenleg továbbra is a brit variáns a felelős a koronavírus-fertőződések legnagyobb arányáért Magyarországon. Bár eddig még nincs róla hír, hogy hazánkban azonosították volna az indiai variánst, Müller Cecília országos tisztifőorvos a napokban az operatív törzs sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a vírus nem ismer határokat, így nem kizárható, hogy Magyarországon nem fog felbukkanni az indiai mutáns.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!